Hei! Jeg kjøpte noe brukt utstyr med Beer Brew 30L kjele med innebygd varmeelement, og her fulgte det med maltrør/silkar tilpasset denne.
Jeg har tidligere brygget med meskepose så var litt usikker på maltrør, og som småbarnsfar så måtte jeg bare hive meg uti det en dag anledningen bød seg uten all verdens forberedelser.
Nå står vørteren og gjærer, men jeg hadde satt stor pris på tilbakemelding på om det jeg gjorde var noenlunde rett eller helt galt
Jeg kjøpte ferdig sett med ingredienser til 25L IPA og fulgte oppskriften. Da jeg skulle meske så varmet jeg opp vannet med maltrøret i, og så helte jeg oppi malten da det var rett temperatur. Det ble veldig fullt med malt oppi maltrøret, og siden maltrøret bare har små hull i bunnen, så ble det lite/ingen sirkulasjon på vannet inni maltrøret. Etter noen minutter og litt røring ble iallefall all malten bløt og jeg lot det stå til slik.
Da det var tid for å skylle løftet jeg opp hele maltrøret med malt inni og satte maltrøret på en stålring som passet på toppen av kokeren. Så helte jeg skyllevannet nedi. Det tok litt tid side det var så tett med malt i maltrøret men sakte men sikkert dryppet skyllevannet ned. Er det ikke uheldig at varm vørter blir "luftet" sånn ved å dryppe gjennom lufta ned i vørteren?
Etter koking og nedkjøling målte jeg OG til 1.05 og ifølge oppskriften skulle det vært drøyt 1.06 gitt 75% effektivitet. Jeg tror effektiviteten ble dårligere pga meskingen ikke var optimal.
Det fulgte med en pumpe i utstyret jeg kjøpte - er det meningen å bruke denne til å pumpe meskevann fra utsiden av maltrøret til innsiden for å få bedre sirkulasjon?
Eller må jeg bare brygge med mindre malt for at det ikke skal bli så fullt? IPA har vel nokså mye malt ift vannmengden, så med en vanlig øltype så hadde det kanskje gått greit.
Er det noe annet jeg har gjort direkte feil? Jeg er ikke ute etter å kjøpe nytt utstyr for å optimalisere, men vil bruke det jeg har på riktig måte
Jeg har tidligere brygget med meskepose så var litt usikker på maltrør, og som småbarnsfar så måtte jeg bare hive meg uti det en dag anledningen bød seg uten all verdens forberedelser.
Nå står vørteren og gjærer, men jeg hadde satt stor pris på tilbakemelding på om det jeg gjorde var noenlunde rett eller helt galt
Jeg kjøpte ferdig sett med ingredienser til 25L IPA og fulgte oppskriften. Da jeg skulle meske så varmet jeg opp vannet med maltrøret i, og så helte jeg oppi malten da det var rett temperatur. Det ble veldig fullt med malt oppi maltrøret, og siden maltrøret bare har små hull i bunnen, så ble det lite/ingen sirkulasjon på vannet inni maltrøret. Etter noen minutter og litt røring ble iallefall all malten bløt og jeg lot det stå til slik.
Da det var tid for å skylle løftet jeg opp hele maltrøret med malt inni og satte maltrøret på en stålring som passet på toppen av kokeren. Så helte jeg skyllevannet nedi. Det tok litt tid side det var så tett med malt i maltrøret men sakte men sikkert dryppet skyllevannet ned. Er det ikke uheldig at varm vørter blir "luftet" sånn ved å dryppe gjennom lufta ned i vørteren?
Etter koking og nedkjøling målte jeg OG til 1.05 og ifølge oppskriften skulle det vært drøyt 1.06 gitt 75% effektivitet. Jeg tror effektiviteten ble dårligere pga meskingen ikke var optimal.
Det fulgte med en pumpe i utstyret jeg kjøpte - er det meningen å bruke denne til å pumpe meskevann fra utsiden av maltrøret til innsiden for å få bedre sirkulasjon?
Eller må jeg bare brygge med mindre malt for at det ikke skal bli så fullt? IPA har vel nokså mye malt ift vannmengden, så med en vanlig øltype så hadde det kanskje gått greit.
Er det noe annet jeg har gjort direkte feil? Jeg er ikke ute etter å kjøpe nytt utstyr for å optimalisere, men vil bruke det jeg har på riktig måte