Cip vask av kjeler og gjærkar

Jeg her ny her på forumet og har lest en del tråder. Det er mange kreative løsninger på disse selvbygger anleggene.
Så langt har jeg ikke kunne se at noen har bygd et CIP (celaning in place) system til sitt brygg utstyr.

Hva med å bruke pumper dere allerede har, varme opp vaskeløsning i kjele. montere en vaskekule i lokket på kjeler og gjærkar (må ha tappekrane) og dermed sirkulere over utstyret. Slanger og ventiler må en vaske allikelvel så hvorfor ikke ta med alt utstyret. Det vil aldri bli en 100 % optimal vask så lenge en ikke kan drenere i bunn av kjel, kar. Men det vil forenkle vasken en del.

Her er link til vaskekuler.
http://www.stormhalvorsen.no/files/Datablader/StormHalvorsen_Tankvaskesystemer.pdf
Noe utenom trådstart.

Jeg har også registrert av flere medlemmer at Star san benevnes som et desinfeksjonsmiddel. Fosforsyre i seg selv er ikke klassifisert som et desinfeksjonsmiddel, med den lave PH da under min. 2,5 i bruksløsning, vil gjøre miljøet for bakterier lite komfortabelt. Fosforsyre har ingen drapseffekt mot f.eks. sporer. Star San som jeg ser av sammensetningen egner seg meget godt til fjerning av ølsten, uorganiskemineraler samt fjerning av påbrent gjær. Må også nevne at en av fordelene med Star san er at ved riktig blandingsforhold kan benytte middelet på de fleste materialer. HVis dere ønsker å ha et surt desinfeksjonsmiddel så skal dere benytte et oksiderende middel. (F.eks. hydrgenperoksid/pereddiksyre.) OBS!!!!!  messing kobber er ikke forenelig med oksiderende midler. Oksiderende midler er de beste for å ta Biofilm. Klor er det rimeligste alternativet for desinfeksjon, men her må en være nøye med blandigsforhold og materialpåvirkning. Rustfritt kan få Pitting korrosjon ved feil bruk av klor.
Jeg har selv planer om å starte med hjemmebrygging og det med vask/hygiene vet jeg er meget viktig for å få god kvalitet på produktet. Jeg vil se på forenkling av vaskeprosesser, til f.eks løst utstyr, pakninger, måleutstyr, kraner, koblinger vil jeg nok benytte 85 % Alcohol som desinfkesjon. Hurtigvirkende, fordamper og en kan spraye på sine egne hender for å redusere krysskontaminering. Desinfiser samtidig som utstyret blir montert sammen for brygging.

OBS!!  Oppbevar Star-san og klor adskilt. gjerne på forksjellige rom hvis det er barn i huset. Ved en sammenblanding av Star-san (fosforsyre) (gjelder også alle andre syrer) og Klor utvikles giftig klorgass. Klorgass er dødlig.

Meget flott forum forresten og mye interessant lesning.
 
De fleste som har hjemmelagde bryggerier har ikke pumper som greier å levere høyt nok trykk/vannmengde for å drive en cip løsning. Blir også unødvendig komplisert.
Har desinfisert med star san i 3 år. Har ikke vært plaget med infeksjoner.
 
Star-san inneholder vel flere virkestoffer enn fosforsyre, noe som gjør at det har en større bakteriedrepende effekt enn tilsvarende konsentrasjon "ren" fosforsyre.

Ellers legger jeg merke til at norsk litteratur har to nivåer for "bakteriedreping"; desinfisering og sterilisering, mens i amerikansk bryggelitteratur er det tre nivåer; sanitization (drepe 99.9% av bakteriene+andre kryp), disinfection (drepe 99.999% av bakteriene+andre kryp) og sterilization (drepe 100% av bakteriene, andre kryp og sporene).

Jeg mener jeg har lest/hørt(pod-cast) at Star-san og iodophor kan blandes til sterkere konsentrasjoner som tilfredsstillerer krav for "disinfection", men da er de ikke lenger "no-rinse"

Det man er ute etter i ølbrygging er vel det nivå av mikroorganismer som tilsvarer "sanitization". Jeg har ikke hørt noe godt norsk ord, og det er vel derfor vi kaller det desinfisering? Fordel med star-san og iodophor i "sanitization-konsentrasjon" er jo at man ikke trenger å skylle bort virkestoffet etter bruk.

Eneste ulempe med star-san er vel at det har en tendens til å ødelegge kjøkkenbenker ved søl som ikke tørkes opp.
 
Sanitation - vasking
Desinfect - desinfisere
Sterilise - sterilisere
Vasking og desinfisering er det som er brukt i brygging.
Sterilisering er omfattende, og brukes ikke. En sterilisert "sak" er ikke steril lengere etter at den er utsatt for luft, eller kontakt med noe annet ikke sterilisert.
 
Vel.. ganske mange kilder skiller på "disinfection", "sanitization" og "cleaning"

Vær også oppmerksom på at det er en forskjell mellom "sanitation" og "sanitization" (med en ekstra i og en z)

f.eks. five star chemicals: http://www.fivestarchemicals.com/breweries/homebrewing/why-cleaning-matters/ Star san beskrives f.eks. som en "sanitizer", ikke som et vaskemiddel: "STAR SAN is a high foaming, acid anionic, no-rinse sanitizer." (http://www.fivestarchemicals.com/breweries/homebrewing/products/)

og her http://disinfected.org/sanitize-vs-disinfect/
Jeg mener også "Yeast" av White/Jamil skiller på disse, men her kan jeg huske feil..

Poenget mitt er at vi egentlig ikke er ute etter det som amerikanerne kaller "disinfection", for det tilfredsstiller ikke "vanlig" bruk av star-san (15ml per 10 vann, og kontakttid 30+sekunder), slik trådstarter poengterer. Star-san er en "sanitizer", som er godt nok for hjemmebrygging av øl.
 
CIP på tankar og kar som er for tunge til å håndtere og vaske manuelt har noko føre seg. Ellers er dat mange som sirkulerer vaskemiddel gjennom forskjellige deler av bryggeriet.
Som nevnt over er ikkje alle vanlege bryggepumper egna for CIP pga. relativt liten effekt. Då må ein likevel ha ei dedikert pumpe til det.

Ang. effekt og virkemåte på Star San kan du kikke på denne tråden: http://forum.norbrygg.no/index.php/topic,6956.0.html
 
Tilbake
Topp