Jørn Pedersen
Dommer
Hei!
Forsøkte meg på Nøgne Øs IPA, hjemmebryggerversjon. Fulgte oppskriften relativt greit mht til maltmengder vs volum, og fikk en beregnet OG på 1.070 med 75% effektivitet (23 liter til koking, 20 liter etter koking). Etter koking måler jeg OG 1.060 (justert for temperatur), og har med andre ord hatt en lavere effektivitet enn antatt. Etter det jeg vet, bør jeg lete etter forklaringen innen ett eller begge av disse områdene:
1) Kverning. Sliter ennå med å få finstilt Coronamøllen min (på tross av gode råd her på forumet). Synes ennå det er vanskelig å balansere mellom for mye mel og for mye hele kjerner. Jeg lurer på om ikke en litt for stor andel korn ble presset igjennom hele, på tross av at mesteparten ble relativt greit malt. Kanskje jeg må kaste skiten?
2) Mesking. Brukte batch sparge, først omtrent halve vannmengden på 66C i en time, silte av, så resten av vannet på 66C, lot det roe seg i 10 min før jeg tappet ut slik at jeg fikk 23 liter til sammen (termometeret virker relativt greit kalibrert, viser 100C ved kokende vann)
Det lukter og smaker friskt og fint, putrer bra i gjæringsdunken, så jeg er sikker på at det blir et supert øl, men det er forbaska å ikke nå målene!
Hvis noen på sparket har en kvalifisert gjetning på hva som har skåret seg, er jeg takknemmelig for det!
PS: Hvordan regner jeg ut hvilken effektivitet jeg faktisk har hatt?
Forsøkte meg på Nøgne Øs IPA, hjemmebryggerversjon. Fulgte oppskriften relativt greit mht til maltmengder vs volum, og fikk en beregnet OG på 1.070 med 75% effektivitet (23 liter til koking, 20 liter etter koking). Etter koking måler jeg OG 1.060 (justert for temperatur), og har med andre ord hatt en lavere effektivitet enn antatt. Etter det jeg vet, bør jeg lete etter forklaringen innen ett eller begge av disse områdene:
1) Kverning. Sliter ennå med å få finstilt Coronamøllen min (på tross av gode råd her på forumet). Synes ennå det er vanskelig å balansere mellom for mye mel og for mye hele kjerner. Jeg lurer på om ikke en litt for stor andel korn ble presset igjennom hele, på tross av at mesteparten ble relativt greit malt. Kanskje jeg må kaste skiten?
2) Mesking. Brukte batch sparge, først omtrent halve vannmengden på 66C i en time, silte av, så resten av vannet på 66C, lot det roe seg i 10 min før jeg tappet ut slik at jeg fikk 23 liter til sammen (termometeret virker relativt greit kalibrert, viser 100C ved kokende vann)
Det lukter og smaker friskt og fint, putrer bra i gjæringsdunken, så jeg er sikker på at det blir et supert øl, men det er forbaska å ikke nå målene!
Hvis noen på sparket har en kvalifisert gjetning på hva som har skåret seg, er jeg takknemmelig for det!
PS: Hvordan regner jeg ut hvilken effektivitet jeg faktisk har hatt?