Dårlig gjær ??

Har tidligere i vinter en tråd om at alt av øl gikk rett vest og ble surt. Fikk mange gode råd og har vasket, renset og byttet ut potensielle svake punkt men fremdeles bare dritt med ølet. Det blir surt.
Var overbevist om at det var tappestampen eller hevert/ tappeutstyr som var problemet men det rare er at en kompis lånte alt av for å tappe en batch selv, og han fikk ikke noen problemer med surt øl.
Da koker det ned til 2 ting som kan være årsaken . Gjæra eller sukkeret jeg karboniserer med. Det er grovt harry sukker som blir smeltet i vann (koker noen minutter) . Eller det er gjæra som er dårlig . ( S23 som best før datoen hadde passert og alle posene kjøpt samtidig.) Har litt lyst til å skylde på gjæra siden det er kun når vi begynte å brygge lager at problemene startet.
Noen som har hatt problemer med S23 tørrgjær ?
 
Naboen bruker S23 fast som pils gjær og har ikke hatt problemer med surt øl.

Smaker ølet godt når du tapper? Hva om du fyller ei skylt brusflaske, har på ei halv teskje sukker og setter i romtemperatur, blir det og surt?
 
Naboen bruker S23 fast som pils gjær og har ikke hatt problemer med surt øl.

Smaker ølet godt når du tapper? Hva om du fyller ei skylt brusflaske, har på ei halv teskje sukker og setter i romtemperatur, blir det og surt?
Har brukt S23 i 13 år snart og ikke hatt problemer med den . Men denne vinteren har all lager gått rett vest. Vi smakte på vørteren før vi begynte å tappe . Ikke noe sursmak da men da ble det brukt ny gjær under gjæringen. Det virker litt som det tar noen uker før surheten kommer fram. Har vært det samme resultatet i hele vinter . Første batch har vært fin når vi tappet og blitt sur etter å ha kommet på flaske , batch 2 sur ved tappetidspunkt. ( vi gjenbruker gjæra som regel 2 ganger). Ølet blir mer og mer syrlig jo lenger det står på flasken. Vanskelig å skylde på sukkeret siden det har ikke kontakt med gjæra som skal gjenbrukes i batch 2.
 
Har tidligere i vinter en tråd om at alt av øl gikk rett vest og ble surt. Fikk mange gode råd og har vasket, renset og byttet ut potensielle svake punkt men fremdeles bare dritt med ølet. Det blir surt.
Var overbevist om at det var tappestampen eller hevert/ tappeutstyr som var problemet men det rare er at en kompis lånte alt av for å tappe en batch selv, og han fikk ikke noen problemer med surt øl.
Da koker det ned til 2 ting som kan være årsaken . Gjæra eller sukkeret jeg karboniserer med. Det er grovt harry sukker som blir smeltet i vann (koker noen minutter) . Eller det er gjæra som er dårlig . ( S23 som best før datoen hadde passert og alle posene kjøpt samtidig.) Har litt lyst til å skylde på gjæra siden det er kun når vi begynte å brygge lager at problemene startet.
Noen som har hatt problemer med S23 tørrgjær ?
Det er veldig usannsynlig at det har noe med gjæren å gjøre. Og koker du sukkeret, er det utelukket at det er kilden. Og da gjenstår dessverre bare reingjøringsrutinene dine.

Men OK, det er snålt om dette bare rammer øl du brygger med S23, mens alt annet øl greier seg fint. Så hvorfor ikke skaffe ny gjær og teste om det gjentar seg?
 
Sur øl kan ikke komme fra all verdens mange feilkilder.

Har malten din vært utsatt for fukt kan den ha begynt å surne, men det lukter du kjapt ved innmesk om den friske kornlukta er erstatta med aroma av fjelltursokker.

Mugg i krane, slange, pakninger, ventiler, dypp kjøler og annet som er i kontakt på kald side kan gi infeksjon, men infeksjon tar ofte lengre tid å utvikle enn ei uke eller to. Har du slanger av gummi som ikke er næringsmiddel godkjent eller som ikke tåler varme så kan disse avgi usmaker og usunnheter.

I gjæringsbøtta er det en kamp om "maten", frisk ølgjær skal ganske kjapt våkne til og så dominere miljøet der. Man prøver som ølbrygger å lage et optimalt miljø for gjæren til å utføre arbeidet, men med det blir det og et optimalt miljø for andre uønskede mikrober..

Var jeg deg (uten å kjenne prosessene dine allerede) hadde jeg gjort disse tiltaka.

* Kjøp inn en trykkanne fra Biltema (eller lignende) som du fyller med StarSan-løsning med riktig utblanding ihht etikett på flaska.

* Kjøp deg ny gjæringsbøtte med ny krane fra Europris eller Brewshop (stemmer det at du er fra Trondheim?), sørg for å spraye alt med ovennevnte kanne - skal ikke skylles etterpå.

* Kjøp et ølsett for å så eliminere ingrediensene.

* PET flasker kan gjenbrukes. Skyll brus/vannflasker i varmt vann og dypp de i utblandet starsan før du fyller. Karbonering med 6-7 gram farin pr liter øl. Fyll flaskene rett fra krana på bøtta med sukker allerede i flaska.

Hvis ikke det over her hjelper, da vet ikke jeg.
 
Det er veldig usannsynlig at det har noe med gjæren å gjøre. Og koker du sukkeret, er det utelukket at det er kilden. Og da gjenstår dessverre bare reingjøringsrutinene dine.

Men OK, det er snålt om dette bare rammer øl du brygger med S23, mens alt annet øl greier seg fint. Så hvorfor ikke skaffe ny gjær og teste om det gjentar seg?
Vet det høres rart ut om det er gjæra som er problemet men klarer ikke helt å se hva jeg gjør galt med rengjøringa. Har brygget 20 til 60 batcher i snart 13 år og aldri dritti på draget før i vinter. Blir ny gjær neste vinter. Nå er brygginga lagt på hylla til September.
 
Sur øl kan ikke komme fra all verdens mange feilkilder.

Har malten din vært utsatt for fukt kan den ha begynt å surne, men det lukter du kjapt ved innmesk om den friske kornlukta er erstatta med aroma av fjelltursokker.

Mugg i krane, slange, pakninger, ventiler, dypp kjøler og annet som er i kontakt på kald side kan gi infeksjon, men infeksjon tar ofte lengre tid å utvikle enn ei uke eller to. Har du slanger av gummi som ikke er næringsmiddel godkjent eller som ikke tåler varme så kan disse avgi usmaker og usunnheter.

I gjæringsbøtta er det en kamp om "maten", frisk ølgjær skal ganske kjapt våkne til og så dominere miljøet der. Man prøver som ølbrygger å lage et optimalt miljø for gjæren til å utføre arbeidet, men med det blir det og et optimalt miljø for andre uønskede mikrober..

Var jeg deg (uten å kjenne prosessene dine allerede) hadde jeg gjort disse tiltaka.

* Kjøp inn en trykkanne fra Biltema (eller lignende) som du fyller med StarSan-løsning med riktig utblanding ihht etikett på flaska.

* Kjøp deg ny gjæringsbøtte med ny krane fra Europris eller Brewshop (stemmer det at du er fra Trondheim?), sørg for å spraye alt med ovennevnte kanne - skal ikke skylles etterpå.

* Kjøp et ølsett for å så eliminere ingrediensene.

* PET flasker kan gjenbrukes. Skyll brus/vannflasker i varmt vann og dypp de i utblandet starsan før du fyller. Karbonering med 6-7 gram farin pr liter øl. Fyll flaskene rett fra krana på bøtta med sukker allerede i flaska.

Hvis ikke det over her hjelper, da vet ikke jeg.
Kornet ligger tørt i andre etasje i huset så det er nok tørt. Ikke noe dårlige lukter , verken under mesk eller kok. Flaskene tror jeg ikke er noe problem . Steker de på 150 grader i en time. Bruker heller ikke gjæringsbøtter med krane. Vil ha det enklest mulig. Så kokekaret er kun et kokekar uten sirkulasjonspumpe og annet dill. Vasker alt før bruk og etter vask står det fosforsyrevann i alt av bøtter som skal brukes . Er det ikke gjæra så er det kun et ting som kan være årsak. Forrige gang jeg spurte om råd, var det en som mente jeg hadde melkesyrebakterier i ølet og det kunne ligge rundt kornet. Jeg begynte i høst å kverne kornet i samme kjeller som jeg brygger i , så det er mulig jeg fikk det i lufta. Har flyttet kverninga ut av huset igjen men det hjalp ikke. Kan hende bakeriene svever i lang tid i rommene i kjelleren,
 
Kornet ligger tørt i andre etasje i huset så det er nok tørt. Ikke noe dårlige lukter , verken under mesk eller kok. Flaskene tror jeg ikke er noe problem . Steker de på 150 grader i en time. Bruker heller ikke gjæringsbøtter med krane. Vil ha det enklest mulig. Så kokekaret er kun et kokekar uten sirkulasjonspumpe og annet dill. Vasker alt før bruk og etter vask står det fosforsyrevann i alt av bøtter som skal brukes . Er det ikke gjæra så er det kun et ting som kan være årsak. Forrige gang jeg spurte om råd, var det en som mente jeg hadde melkesyrebakterier i ølet og det kunne ligge rundt kornet. Jeg begynte i høst å kverne kornet i samme kjeller som jeg brygger i , så det er mulig jeg fikk det i lufta. Har flyttet kverninga ut av huset igjen men det hjalp ikke. Kan hende bakeriene svever i lang tid i rommene i kjelleren,
Spør igjen for ordens skyld: Du brygger annet øl enn lager, og da er det aldri noe problem, mens du får problem med alle lagerbryggene?

Om det er aldri så usannsynlig at gjæren er problemet, så ville jeg likevel ha kjøpt ny lagergjær g testa om det er løsninga.

Fosforsyre er ikke noe problem for mjølkesyrebakteriene. Glem fosforsyra. Den bruker du til å regulere pH under brygginga med, og ikke til noe annet. Du må bruke starsan, og når du bruker starsan, må du passe på at den ikke blir grå. Det skyldes at virkestoffet reagerer med kalsium, og da har ikke starsan noen virkning. Har du hardt vann, funker derfor ikke starsan.

Du har kran i kokekjelen? Ta den ut, plukk den fra hverandre, rens den og kok den. Kok den før hvert brygg.

Å steike flaskene er en dårlig løsning. Det er ikke effektivt. Skyll dem godt etter bruk, vask dem om nødvendig, og desinfiser dem. Og altså ikke med fosforsyre, som ikke har noen effekt. Desinfiser dem igjen før du flasker. Og sjekk dem godt mot sterkt lys i forskjellige vinkler. Jeg fikk en gang et solid sjokk da jeg gjorde det med flasker jeg trudde var skikkelig reine. Det var de nemlig ikke. Om de ikke er reine, hjelper det ikke å desinfisere: Desinfisering dreper bare bakterier på en rein overflate, og er den ikke rein, overlever plenty av bakterier desinfiseringa.
 
En mulig forklaring på at det bare er lagerbryggene dine som blir infisert, er at du har lengre lag-tid - delvis pga. at gjæren er gammel. Det vil i så fall gi bakterier tid til å etablere seg før gjæren rekker å komme i gang. Men det forutsetter at du har et problem med bakterier.
 
Har tidligere i vinter en tråd om at alt av øl gikk rett vest og ble surt. Fikk mange gode råd og har vasket, renset og byttet ut potensielle svake punkt men fremdeles bare dritt med ølet. Det blir surt.
Var overbevist om at det var tappestampen eller hevert/ tappeutstyr som var problemet men det rare er at en kompis lånte alt av for å tappe en batch selv, og han fikk ikke noen problemer med surt øl.
Da koker det ned til 2 ting som kan være årsaken . Gjæra eller sukkeret jeg karboniserer med. Det er grovt harry sukker som blir smeltet i vann (koker noen minutter) . Eller det er gjæra som er dårlig . ( S23 som best før datoen hadde passert og alle posene kjøpt samtidig.) Har litt lyst til å skylde på gjæra siden det er kun når vi begynte å brygge lager at problemene startet.
Noen som har hatt problemer med S23 tørrgjær ?
Surt eller syrlig ?
Acetaldehyd kan føre til syrlig smak.
Jeg fikk tilbakemeldinger etter NM for et par år siden om at flere av lager ølene hadde for syrlig/fruktig smak.
Jeg mistenkte melkesyrebakterier og sendte inn 2 flasker til Norlab.
Fikk til svar at det ikke var det.
Fikk tilbakemelding i år på en helles at den var litt for fruktig/syrlig.
Mulig Acetaldehyd?
Jeg synes jeg gjør alt rett ved lager brygging, men har ikke fått helt kontroll på det.
 
Spør igjen for ordens skyld: Du brygger annet øl enn lager, og da er det aldri noe problem, mens du får problem med alle lagerbryggene?

Om det er aldri så usannsynlig at gjæren er problemet, så ville jeg likevel ha kjøpt ny lagergjær g testa om det er løsninga.

Fosforsyre er ikke noe problem for mjølkesyrebakteriene. Glem fosforsyra. Den bruker du til å regulere pH under brygginga med, og ikke til noe annet. Du må bruke starsan, og når du bruker starsan, må du passe på at den ikke blir grå. Det skyldes at virkestoffet reagerer med kalsium, og da har ikke starsan noen virkning. Har du hardt vann, funker derfor ikke starsan.

Du har kran i kokekjelen? Ta den ut, plukk den fra hverandre, rens den og kok den. Kok den før hvert brygg.

Å steike flaskene er en dårlig løsning. Det er ikke effektivt. Skyll dem godt etter bruk, vask dem om nødvendig, og desinfiser dem. Og altså ikke med fosforsyre, som ikke har noen effekt. Desinfiser dem igjen før du flasker. Og sjekk dem godt mot sterkt lys i forskjellige vinkler. Jeg fikk en gang et solid sjokk da jeg gjorde det med flasker jeg trudde var skikkelig reine. Det var de nemlig ikke. Om de ikke er reine, hjelper det ikke å desinfisere: Desinfisering dreper bare bakterier på en rein overflate, og er den ikke rein, overlever plenty av bakterier desinfiseringa.
Brygger ale også . 3 uker gjæringstid på ale og 4 uker på lager. Tom for lagergjær så den biter løser seg selv til vinteren :) . Har kran ja og jeg tar ikke den ut men plukker av den delen på kranen. Trodde ikke jeg har noe problem på den biten Bruker ikke kjølespiral . Tapper vørteren rett i bøttene etter kok. Ikke umulig at problemet ligger til fosforsyren . Den er relativ ny til meg. Tidligere brukte jeg sterkrens 2 fra Petit. Får nok prøve dine råd og ta den jobben med flasken (60 kasser i kjelleren som er tom) . Takker for råd. Tore
 
Får nok prøve dine råd og ta den jobben med flasken (60 kasser i kjelleren som er tom) .
Jeg bruker hovedsakelig fat, men vasker alltid flasker med børste / drill ved innlevering til konkurranser.

Ta kassene ut på plenen og fyll dem med varmt vann og børst.
Ny runde med PBW, Craftclean el.l., la stå og børst.

Når du heller ut første runde, hell det i et hvitt kar for å se om det var skittent.

Jeg bruker denne på drillen. Kapp av løkken i enden, så passer den…
44cm Nylon Bottle Cleaning Brush Home Brew
 
Tilbake
Topp