Defoamer under gjæringen?

Finn Berger

Moderator
Ut fra det jeg leser i "Yeast" (s.93-94) ser jeg liten grunn til ikke å bruke defoamer for å holde styr på potensiell blow-out under gjæring. Men det hadde vært kjekt å høre litt hva slags erfaringer folk har. (Jeg har kikket på tidligere tråder her, og funnet relativt lite om defoamer under gjæring.)

Jeg skal snart sette en slags weissbier/roggenbier-hybrid, og forventer massiv bobling under lokket på gjæringsdunken om jeg ikke går til motangrep med kjemiske stridsmidler.

White sier at man skal tilsette 1 ml til 20 liter mot slutten av kokingen, altså i praksis for meg, som brygger et par-tre liter mer, en kvart teskje. Det synes jeg høres ganske mye ut, i forhold til den ene dråpen jeg ellers en sjelden gang har brukt for å kontrollere kok. Synspunkter/erfaringer?

Jeg ville gjerne kunne topphøste gjæren fra dette ølet. Får jeg problemer med det om jeg bruker defoamer? I så fall vil jeg nok droppe det.

White sier at defoamer kan gi bedre skum. Ikke så viktig for meg, men likevel: Synspunkter?
 
Hvorfor ikke ha litt kokt/nedkjølt vann i en 5L EM kolbe for automatisk topphøsting via blow-off?
Legg slangetuppen rett over vørteren slik at du får mest mulig kompakt gjær, og ikke de store boblene øverst med protein- og humlerester
 
Har prøvd det før uten å få det til. Men det du sier der, kan ha noe for seg. Hva slags slange bruker du? Noe som akkurat kan trues ned gjennom hullet i lokket? Eller noe tynnere, tilsvarende gjærlåsdiameteren, som passer ned i pakningen i hullet?
 
Slange ned pakningen blir gjerne litt tynn, jeg bruker en kraftigere silikonslange, 16mm OD, 2mm tykkelse, som tetter fint mot hullet i lokket...
 
Tilbake
Topp