Det er ikke fullt før det renner over

Legger ved noen bilder fra gårdagens brygging av barley wine....
 

Vedlegg

  • 73244_501238450019_690520019_7589549_2545120_n.jpg
    73244_501238450019_690520019_7589549_2545120_n.jpg
    51,1 KB · Sett: 652
  • 148459_501889405019_690520019_7598428_7137582_n.jpg
    148459_501889405019_690520019_7598428_7137582_n.jpg
    44,2 KB · Sett: 540
  • 74018_501238880019_690520019_7589559_2027804_n.jpg
    74018_501238880019_690520019_7589559_2027804_n.jpg
    36,7 KB · Sett: 650
  • 149016_501238610019_690520019_7589553_5830037_n.jpg
    149016_501238610019_690520019_7589553_5830037_n.jpg
    58 KB · Sett: 653
  • 74191_501238700019_690520019_7589555_6241892_n.jpg
    74191_501238700019_690520019_7589555_6241892_n.jpg
    53,9 KB · Sett: 655
  • 148807_501238560019_690520019_7589552_7535370_n.jpg
    148807_501238560019_690520019_7589552_7535370_n.jpg
    45 KB · Sett: 655
  • 148114_501238495019_690520019_7589550_7047745_n.jpg
    148114_501238495019_690520019_7589550_7047745_n.jpg
    42,9 KB · Sett: 650
Det er skum som har fylt hele 'headspacen' i gjæringskaret og vel så det. Dette med slangen og flasken er en midlertidig erstatning av en gjærlås. Tenk hva som ville skjedd hvis det bare hadde stått en vanlig gjærlås i lokket, da hadde det vært skum overalt.  :sove:
 
Så det betyr at 24 liter i et 30 liters gjæringskar er i overkant mye?, kan man forvente så mye skum på alle gjæringer?

Har kjøpt duplex gjærlåser, men er en slik blow-off(?) løsning kanskje bedre?
 
Generelt så har det gått helt fint hos meg å gjære 24 liter øl i et sånt kar. Men her er det brygget barley wine med (sikkert) masse aktiv gjær, da kan det bli søl ja. ;D

Slikt kan man også forvente når man brygger med gjær som er kjent for å gi mye bestandig skum, som f eks Westmalle-gjæren eller noen typer hveteølgjær. Og ihvertfall med tregulv er det alltid bedre å heller være 'safe' enn 'sorry'. :)
 
Jeg har brygget opptil 26-27 liter vanlig ale i en slik bøtte, og det går helt fint. 24 liter hveteøl, derimot, laget et himla søl! Det er viktig å ha litt tykkelse på blow-off slangen. Skummet er utrolig klebrig, og størkner gjerne inne i slangen og tetter den.
 
Som Eduard sier, så er dette en Barley Wine, med OG på 1103, som vi helte over gjærkaka fra en ale. Vanligvis så blir det ikke så mye skum nei, men klok av skade så satt vi på en blowoff-slange denne gangen. Etter tolv timer var det skikkelig aktivitet, boblet konstant. Fulgte forøvrig oppskriften fra Moderne hjemmebrygging.

Bildene her er fra en Nøgne Ø #100 klone, med nesten like høy OG som vi brygget hos Ramsvatn. Der ble trykket så stort at lokket spratt av!
 

Vedlegg

  • 25414_419671355019_690520019_5649826_5191385_n.jpg
    25414_419671355019_690520019_5649826_5191385_n.jpg
    44,4 KB · Sett: 485
  • 25414_419671365019_690520019_5649827_4641502_n.jpg
    25414_419671365019_690520019_5649827_4641502_n.jpg
    44,5 KB · Sett: 485
  • 25414_419671375019_690520019_5649828_3909161_n.jpg
    25414_419671375019_690520019_5649828_3909161_n.jpg
    42 KB · Sett: 490
  • 25414_419671380019_690520019_5649829_1635955_n.jpg
    25414_419671380019_690520019_5649829_1635955_n.jpg
    47,5 KB · Sett: 490
Jeg bruker bøtte til gjæringen. Det ekleste da er ikke å presse på lokket de første dagene, la det dekke, men ikke press det nedpå.

Når det roer seg litt, setter jeg på gjærlås og presser lokket på plass.

Dette gjør jeg stort sett alltid. Har ikke hatt noen problemer så langt.

r
 
Tilbake
Topp