Nøkleby
Norbrygg-medlem
Begynner å få grei kontroll på bryggingen som forgår i garasjen. Har noen få og ganske velykkede brygg bak meg nå men stadig har jeg et par ting som jeg lurer litt på.
I mitt bryggeoppsett har jeg funnet ut at på en time fordamper ca 5,5 liter væske med et utgangspunkt på 30 liter. Så første spørsmål. Hvis jeg før koking har en gravity på la os si 1050 og koker bort 5 liter. Hva slags gravity har jeg da? Finnes det noen måte å regne det ut på? Er skalaen lineær eller logaritmisk. Tenker da om hvis man koker bort 5 liter og ender med 1060. Ender men med 1070 om 10 liter kokes bort?
Jeg har stort sett kokt opp et glass maltekstrakt (moss) på en drøy liter vann og tilsatt gjæren for å la den stå et par dager på magnetrører. Med dette oppsette har jeg sålangt alltid fått gjæret ut bryggene mine så langt. Bryggene er på ca 20-25 liter så jeg lurer på om jeg kanskje skyter spurv med kanon her. For mye ekstrakt kanskje?
Sitter litt med tanken om å lage større brygg og lurer litt på det om å bygge opp gjærceller. Til ca 20-25 liter har jeg brukt som ovenstående men hvis jeg dobler opskriften må jeg jo ha mer gjær. Hvis jeg gjør som følgende blir det nogenlude riktig? Sette starter som før. La stå et par tre dager, inn i kjøleskap, dekantere, koke opp mer ekstrakt som kjøles ned og helles ned i gjæren for nok et par tre dager med gjæring ?
Ja det var vel det meste for i kveld. Skal vel ikke se bort i fra at det dukker opp flere spørsmål etterhvert.
Eirik Nøkleby
I mitt bryggeoppsett har jeg funnet ut at på en time fordamper ca 5,5 liter væske med et utgangspunkt på 30 liter. Så første spørsmål. Hvis jeg før koking har en gravity på la os si 1050 og koker bort 5 liter. Hva slags gravity har jeg da? Finnes det noen måte å regne det ut på? Er skalaen lineær eller logaritmisk. Tenker da om hvis man koker bort 5 liter og ender med 1060. Ender men med 1070 om 10 liter kokes bort?
Jeg har stort sett kokt opp et glass maltekstrakt (moss) på en drøy liter vann og tilsatt gjæren for å la den stå et par dager på magnetrører. Med dette oppsette har jeg sålangt alltid fått gjæret ut bryggene mine så langt. Bryggene er på ca 20-25 liter så jeg lurer på om jeg kanskje skyter spurv med kanon her. For mye ekstrakt kanskje?
Sitter litt med tanken om å lage større brygg og lurer litt på det om å bygge opp gjærceller. Til ca 20-25 liter har jeg brukt som ovenstående men hvis jeg dobler opskriften må jeg jo ha mer gjær. Hvis jeg gjør som følgende blir det nogenlude riktig? Sette starter som før. La stå et par tre dager, inn i kjøleskap, dekantere, koke opp mer ekstrakt som kjøles ned og helles ned i gjæren for nok et par tre dager med gjæring ?
Ja det var vel det meste for i kveld. Skal vel ikke se bort i fra at det dukker opp flere spørsmål etterhvert.
Eirik Nøkleby