Div. spørsmål om Pils, Belgisk Wit og gjæringskar

Hei! Har et par spørsmål om diverse ting som et par nybegynnere søker svar på.

1. Vi satt en Pilsner etter Gahrs' bryggselv oppskrift, med noen små modifikasjoner. Vi lagde en gjærstarter på WLP gjæren, og denne funket knall. Gjæret utrolig bra første uken, og la seg en del gjærskum(?) etter ca 10 dager. Nå har den stått snart i 3 uker, på ca 10-11 grader og er forhåpentligvis klar til tapping i helgen. Det har lagt seg et tykt lag på bånn av gjæringskaret, ca opptil 4L merkingen, som dere kan se på bilde under. Bør vi tappe om til nytt kar noen dager før tapping, for å få det klarere og litt mindre gjærsmak. Er dette anbefalt? Leste også noe om cold-crash, men skjønte ikke helt hvordan dette fungerte, og er dette evt. nødvendig?

2. Vi satt også en Belgisk Wit, igjen etter Gahr's oppskrift. Vi testet litt å hivde oppi to forskjellig gjær i gjærstarteren, da vi hadde litt "gammel" gjær. Men gjærstarteren ble her en fiasko da vi glemte å riste jevnlig og sette den kaldt for å få bunnfelt gjæra, så vi endte med å klare å helle ut mesteparten da vi skulle kvitte oss med vørteren i starteren. Den har nå stått i snart 2 uker, med lite futt i gjærlåsen, noe som også skyldes et ikke helt tett lokk og ujevn temperatur. Har enda ikke fått målt OG på den. Tror dere denne er bare å kaste eller er det noe å ta vare på? Er ikke her så viktig med alkoholprosent, men heller smaken. Har lagt seg en lite gjærkake på bånn, men mye gjærrester som flyter på toppen. Vi tenkte her også å tappe over i nytt kar, så samme spørsmål som over.

3. Hvordan måler OG mens det står til gjær og under kok? Må jo to høyde for temperatur under koking.

4. Vi tenker å prøve oss på en Stout neste gang etter følgende oppskrift av Gahr;
5 kg Pale Malt
600 g Carapils
600 g Flaket havre
500 g Roasted Barley
300 g Caramunich
220 g Chocolate
Vi ønsker litt høyere alkoholprosent, den er estimert til ca 7%. Vi tenkte å lage en sukkerlake på brunt sukker for å få opp OG'en litt. Er dette en måte å gjøre det på, eller er evt andre bedre metoder? Skal denne oppi under mesking eller kok? Er det noe annet spennende man kan gjøre med en stout, f.eks ha i sjokolade eller liknende?

Beklager lang post, første posten her så ble litt mye synsing:D
Gjærrester på belgisk wit'en:
IMG_0058.JPG

Bånnfal/gjærkake Pilsner:IMG_0061.JPG
 
Jeg er selv fersking, men lurer på om du i forhold til lageren har glemt diacetylrast, dvs heve gjæringstemperatur til ca 18 grader et par dager, ti dager ut i forløpet?

Sent fra min GT-I9300 via Tapatalk
 
Tilbake
Topp