DME og pH, flyttet fra "dumme spørsmål"

Med mindre han sier annet, så antar jeg at han brukte standard norsk vann med noe kalsium i seg (ca 20 PPM), kalsium er med på å redusere pH. Men tydligvis så måtte han bruke mer syre enn med all grain.. Så min antakelse er fortsatt at noe mangler, altså fosfatene fra skallet. Men det kan jo hende at pH'en ville vært enda høyere med RO-vann. noe som vil si at da har kalsiumet i vannet hans reagert med "noe" iallefall. Jeg kan ikke annet enn å anta at det er kalsium i vannet de lager vørter for DME med forsåvidt, da det er "etter boken" for høyere utbytte.

Vil ikke kalsiumet eventuelt komme fra kalsiumkarbonat? Og i så fall vl jo karbonatet trekke mer opp enn kalsiumet vil trekke ned.
 
Vil ikke opprinnelig vørterstyrke spille inn her også? Hvis spraymalten opprinnelig er mesket for en lavere OG der malten ikke hever PH så veldig mye, vil det ikke da bli en annen PH (høyere) hvis man blander ut til en høyere OG?
 
Må det komme fra kalsiumkarbonat? Må kalsiumet være bundet til noe?

Ja, det forekommer ikke i rein form i naturen.

I Norge kommer det fra kalsiumkarbonat. Nedover på kontinentet og i England er det andre muligheter, som kalsiumklorid og kalsiumsulfat. Det er grunnen til at du her kan utlede alkaliniteten av hardheten, hvilket du ikke kan andre steder. (Det er kalsiumet som gjør vannet hardt.)
 
Vil ikke opprinnelig vørterstyrke spille inn her også? Hvis spraymalten opprinnelig er mesket for en lavere OG der malten ikke hever PH så veldig mye, vil det ikke da bli en annen PH (høyere) hvis man blander ut til en høyere OG?

Tenker du på konsentrasjon? Nå kjenner jeg atter en gang at det er mange flere variabler i spill enn det jeg så for meg først.

Kansjke hvis man måker på med DME, så vil pH synke til slutt?
 
Tenker du på konsentrasjon? Nå kjenner jeg atter en gang at det er mange flere variabler i spill enn det jeg så for meg først.

Kansjke hvis man måker på med DME, så vil pH synke til slutt?
Tenkte konsentrasjon ja. Hvis du blander i mindre ekstrakt skulle vel PH synke eller tenker jeg helt feil?
 
Tenkte konsentrasjon ja. Hvis du blander i mindre ekstrakt skulle vel PH synke eller tenker jeg helt feil?

Aner ikke. Eneste jeg kan si er at spraymalt gir som oftest et ganske samme utbytte (75%) ish. Fordi det til syvende og sist er konsentrert til det samme, tørr vørter, vannet er fjernet.
 
Ja, det forekommer ikke i rein form i naturen.

I Norge kommer det fra kalsiumkarbonat. Nedover på kontinentet og i England er det andre muligheter, som kalsiumklorid og kalsiumsulfat. Det er grunnen til at du her kan utlede alkaliniteten av hardheten, hvilket du ikke kan andre steder. (Det er kalsiumet som gjør vannet hardt.)

Men, har det så mye å si om det er bundet til karbonat i denne settingen?

Karbonatet driver det opp, men med fravær av fosfater så kan det heller ikke buffre, eller iallefall gå ned?
 
Tenkte konsentrasjon ja. Hvis du blander i mindre ekstrakt skulle vel PH synke eller tenker jeg helt feil?
Kommer vel ann på hva ph i vannet er, men om ph i DME er la oss si optimal, 5,2 på en vørter med 1.047 OG og den DME'en tilsettes et vann som har en ph på 8 med en OG på 1.047 så skulle enn jo tro at det får en høyere ph.
 
Kommer vel ann på hva ph i vannet er, men om ph i DME er la oss si optimal, 5,2 på en vørter med 1.047 OG og den DME'en tilsettes et vann som har en ph på 8 med en OG på 1.047 så skulle enn jo tro at det får en høyere ph.
Det er sikkert sant, men i en vanlig mesk er det malten som i hovedsak styrer pH er det ikke? Tenker på vanlig norsk vann da. Så i eksempelet ditt tenker jeg at det har mer betydning for pH hvis du lager en vørter på 1.030 feks. med samme type DME. Da burde pH synke tenker jeg. Altså mindre konsentrasjon av det som hever pH i vørteren.
 
Det er sikkert sant, men i en vanlig mesk er det malten som i hovedsak styrer pH er det ikke? Tenker på vanlig norsk vann da. Så i eksempelet ditt tenker jeg at det har mer betydning for pH hvis du lager en vørter på 1.030 feks. med samme type DME. Da burde pH synke tenker jeg. Altså mindre konsentrasjon av det som hever pH i vørteren.
Godt mulig vi snakker rundt hverandre, men det gir jo ingen mening at svakere vørter gir lavere ph?
 
Godt mulig vi snakker rundt hverandre, men det gir jo ingen mening at svakere vørter gir lavere ph?
Er slettes ikke sikker på dette jeg altså, bare kastet ut en mulig forklaring[emoji1787]
Men dette er snakk om lys DME som er laget på pils malt. Ved mesking av pils malt vil jo malten føre til en høyere pH enn det man helst ønsker. Det justerer vi med syre for å oppnå ønsket pH. Mer pils malt fører til mer behov for syre i mesken?
 
Er slettes ikke sikker på dette jeg altså, bare kastet ut en mulig forklaring[emoji1787]
Men dette er snakk om lys DME som er laget på pils malt. Ved mesking av pils malt vil jo malten føre til en høyere pH enn det man helst ønsker. Det justerer vi med syre for å oppnå ønsket pH. Mer pils malt fører til mer behov for syre i mesken?

Norsk vann har pH på ca 7.5-8. Det er utgangspunktet, med lite buffringsevne. Mer pils malt fører til mer syre fordi det ikke senker pH nivået like mye som mørkere malt. Så pils malt fører ikke til høyere pH, men bare ikke lav nok pH.
 
Norsk vann har pH på ca 7.5-8. Det er utgangspunktet, med lite buffringsevne. Mer pils malt fører til mer syre fordi det ikke senker pH nivået like mye som mørkere malt. Så pils malt fører ikke til høyere pH, men bare ikke lav nok pH.
Ja enig i det. Upresist av meg. Men jo mer mengde pilsmalt i en mesk jo høyere vil pH ende på ikke sant?
 
Høyere i forhold til hva?
Høyere i forhold til hva det hadde blitt med mindre malt. En tysk pils på 5 % vs 6% f.eks. Jeg trodde da at den på 6 % ville kreve mer syre enn den på 5% for å treffe optimal meske pH. Men det er kanskje motsatt? Eller har det kanskje ingen betydning?
 
Høyere i forhold til hva det hadde blitt med mindre malt. En tysk pils på 5 % vs 6% f.eks. Jeg trodde da at den på 6 % ville kreve mer syre enn den på 5% for å treffe optimal meske pH. Men det er kanskje motsatt? Eller har det kanskje ingen betydning?
Dette er litt utenfor det jeg kan egentlig. Det spørs vel på RODI. Om ett malt hever Ph eller senker Ph når det blir blandet med rent vann.
 
Dette er litt utenfor det jeg kan egentlig. Det spørs vel på RODI. Om ett malt hever Ph eller senker Ph når det blir blandet med rent vann.

Sjekket brewersfriend sin kalkulator og det ser ikke ut til at mengden malt har veldig stor betydning i følge den. MEN pH synker LITT ved økende maltmengde. Motsatt av det jeg kanskje så for meg. Sånn sett er det vel bare å begrave denne teorien min angående pH og DME. [emoji2957] Bør ikke være dette som gir store utslag på pH.
 
Tilbake
Topp