Dobbeltmesking på speidel - svært lavt utbytte

Brygget en imperial stout i dag og dobbeltmesket på speidelen (20l) for første gang. Er veldig usikker på hva man kan forvente seg av utbytteprosent, men jeg føler jeg fikk svært dårlig utbytte. Lurer på om jeg gjorde noe feil noe sted?

Brukte følgende mengder med malt:
7900g Maris otter pale
800g hvete
600g havre, flak
220g chocolate malt
190g black malt
155g crystal
135g roasted barley

Totalt 10kg malt.
Jeg punchet oppskriften inn i beersmith, og justerte ned antatt utbytte til 65%. Dette skulle gi en OG på 1,098.
Jeg startet opp med å varme opp 25 liter vann til 66 grader, og helte i halvparten av malten. Det ble dog ikke halvparten, men tipper opp i mot 6,5kg med malt. Mesket dette på 66 grader i en time, før den dro opp til 78 grader i 5 minutter. skylte deretter med 4 liter vann på 78 grader og lot det renne av seg. Tok ingen måling av SG på dette tidspunkt.
Helte ut malten og kjølte ned vørteren til ca 60 grader. Fyllte i resterende maltmengde og mesket dette på 66 grader i 60 minutter, deretter 78 grader i 15 min.
Skylte så med 8 liter vann på 78grader. Kokte deretter vørteren i 90 minutter. Etter nedkjøling og tapping til gjæringskaret satt jeg igjen med 20 liter med OG på 1,074. Dette er i følge Beersmith utbytte på 48,7%! Har jeg gjort noe galt i prosessen? Malten er for øvrig malt på bryggselv med hensikt i å brygges på en speidel (grov knusing), og jeg rørte aldri maltrøret underveis (rørte ikke under meskingen).

Tenkte umiddelbart at jeg fyllte opp maltrøret litt for mye i første omgang, men så kom jeg på at jeg brygget for ikke lenge siden en double ipa hvor jeg mesket 7,5kg malt i en omgang (maltrøret ble _helt_ fullt) og da endte jeg opp på OG 1,080. Jeg rørte heller ikke da i malten under meskingen, men jeg mesket på 67 grader.

Hva er deres erfaringer med utbytte ved dobbeltmesking?
 
Har dobbeltmesket et par ganger selv, men da med en Speidel 50. Bruker ikke å ta utmesk på første mesk i hvert fall. Ender opp
med et utbytte på ca. 80%. Og jeg stopper og rører flere ganger i mesken.
Knuser malten med ca 1,1 mm åpning på mølla, men jeg fukter da malten først.
 
Jeg har heller ikke tatt utmesk på første mesk.

Det kan være malingsgraden som Ole sier. Evt i kombinasjon med et alt for fullt maltrør. Ting kan iallefall tyde på lite gjennomstrømming i malten. Personlig ville jeg også skylt med mere vann.

Jeg malte sist med 1,5mm og synes det ble for fint. Tenkte å fukte malten før neste batch og beholde avstanden. Noen kommentar til dette Ole? 20L liker vel litt grovere malingsgrad enn 50L, men blir det for mye om jeg fukter malten? MM3 2.0.
 
Hmm ja kan være malingsgraden, men den har jeg ikke kontroll på før jeg får kjøpt meg maltmølle, og får litt bedre lagringsplass.
Du sier du ville ha skylt med mer vann.. I begge omgangene? Ville ikke det da gitt enda lavere OG ettersom det blir mer vann?

Hvordan skyller dere forresten, bruker dere lang tid/liten gjennomstrømming? Jeg dumpet bare de 4 literen oppi maltrøret på en gang.
 
Jeg vil i hvert fall ikke slutte med å fukte malten. Den blir veldig volumøs av det, og det sikrer
god gjennomstrømning, samt at den blir knust nok til at vannet kommer til godsakene.
Jeg bruker en MM3, 1,1 mm åpning som sagt, og det har fungert veldig godt, fra 85-93% utbytte, litt
avhengig av maltmengde. Om du fukter malten, ville jeg ha gått ned på avstand mellom valsene, f.eks.
til 1,3 mm, og se det an. Se på hvordan malten er etter knusing. Skal ikke være hel malt, eller lite
hel malt, etter at den har vært vært igjennom mølla.
Bruker vel ca 3 dl vann til ca 12 kg malt, bruk sprayflaske, og fordel vannet godt, og la det stå noen
minutter før du kjører det igjennom mølla. Som en bonus får du også med mindre støv!
 
fthing skrev:
Hvordan skyller dere forresten, bruker dere lang tid/liten gjennomstrømming? Jeg dumpet bare de 4 literen oppi maltrøret på en gang.

Skyller du med bare 4 liter? Synes det høres lite ut. Bruker ofte 16-17 liter vann jeg. Skyller slik, hever maltrøret, lar ristene ligge på,
og lar det renne av seg litt, før jeg fyller på med vann, så mye som jeg får plass til, fyller etter om jeg ikke får plass til alt.
 
Personlig skyller jeg med antall liter som forsvinner med malten og rører, pluss antall liter avdamping ved kok. Da fyller jeg selvsagt på ønsket mengde vann til å begynne med,

Skal justere litt å prøve dette i morgen eller overmorgen, Ole.  :hadet:
 
Hvis man vil ha STERKT øl på Speidulusen må en ha fullt maltrør, enten 1x eller 2x, ellers blir det for tynt, og en kan ikke skylle nok til å få meningsfullt utbytte.
Kjør enten 1x6kg eller 2x6kg. Da kan man skylle uten å få for tynn vørt.
 
Ole Mørkved skrev:
Jeg vil i hvert fall ikke slutte med å fukte malten. Den blir veldig volumøs av det, og det sikrer
god gjennomstrømning, samt at den blir knust nok til at vannet kommer til godsakene.

Herved er fukting av malt lagt inn som standard prosedyre her også. Litt mer usikker på avstand på maltmølla,men får vel bare prøve meg fram litt.......  :)
 
Tilbake
Topp