Brygget en imperial stout i dag og dobbeltmesket på speidelen (20l) for første gang. Er veldig usikker på hva man kan forvente seg av utbytteprosent, men jeg føler jeg fikk svært dårlig utbytte. Lurer på om jeg gjorde noe feil noe sted?
Brukte følgende mengder med malt:
7900g Maris otter pale
800g hvete
600g havre, flak
220g chocolate malt
190g black malt
155g crystal
135g roasted barley
Totalt 10kg malt.
Jeg punchet oppskriften inn i beersmith, og justerte ned antatt utbytte til 65%. Dette skulle gi en OG på 1,098.
Jeg startet opp med å varme opp 25 liter vann til 66 grader, og helte i halvparten av malten. Det ble dog ikke halvparten, men tipper opp i mot 6,5kg med malt. Mesket dette på 66 grader i en time, før den dro opp til 78 grader i 5 minutter. skylte deretter med 4 liter vann på 78 grader og lot det renne av seg. Tok ingen måling av SG på dette tidspunkt.
Helte ut malten og kjølte ned vørteren til ca 60 grader. Fyllte i resterende maltmengde og mesket dette på 66 grader i 60 minutter, deretter 78 grader i 15 min.
Skylte så med 8 liter vann på 78grader. Kokte deretter vørteren i 90 minutter. Etter nedkjøling og tapping til gjæringskaret satt jeg igjen med 20 liter med OG på 1,074. Dette er i følge Beersmith utbytte på 48,7%! Har jeg gjort noe galt i prosessen? Malten er for øvrig malt på bryggselv med hensikt i å brygges på en speidel (grov knusing), og jeg rørte aldri maltrøret underveis (rørte ikke under meskingen).
Tenkte umiddelbart at jeg fyllte opp maltrøret litt for mye i første omgang, men så kom jeg på at jeg brygget for ikke lenge siden en double ipa hvor jeg mesket 7,5kg malt i en omgang (maltrøret ble _helt_ fullt) og da endte jeg opp på OG 1,080. Jeg rørte heller ikke da i malten under meskingen, men jeg mesket på 67 grader.
Hva er deres erfaringer med utbytte ved dobbeltmesking?
Brukte følgende mengder med malt:
7900g Maris otter pale
800g hvete
600g havre, flak
220g chocolate malt
190g black malt
155g crystal
135g roasted barley
Totalt 10kg malt.
Jeg punchet oppskriften inn i beersmith, og justerte ned antatt utbytte til 65%. Dette skulle gi en OG på 1,098.
Jeg startet opp med å varme opp 25 liter vann til 66 grader, og helte i halvparten av malten. Det ble dog ikke halvparten, men tipper opp i mot 6,5kg med malt. Mesket dette på 66 grader i en time, før den dro opp til 78 grader i 5 minutter. skylte deretter med 4 liter vann på 78 grader og lot det renne av seg. Tok ingen måling av SG på dette tidspunkt.
Helte ut malten og kjølte ned vørteren til ca 60 grader. Fyllte i resterende maltmengde og mesket dette på 66 grader i 60 minutter, deretter 78 grader i 15 min.
Skylte så med 8 liter vann på 78grader. Kokte deretter vørteren i 90 minutter. Etter nedkjøling og tapping til gjæringskaret satt jeg igjen med 20 liter med OG på 1,074. Dette er i følge Beersmith utbytte på 48,7%! Har jeg gjort noe galt i prosessen? Malten er for øvrig malt på bryggselv med hensikt i å brygges på en speidel (grov knusing), og jeg rørte aldri maltrøret underveis (rørte ikke under meskingen).
Tenkte umiddelbart at jeg fyllte opp maltrøret litt for mye i første omgang, men så kom jeg på at jeg brygget for ikke lenge siden en double ipa hvor jeg mesket 7,5kg malt i en omgang (maltrøret ble _helt_ fullt) og da endte jeg opp på OG 1,080. Jeg rørte heller ikke da i malten under meskingen, men jeg mesket på 67 grader.
Hva er deres erfaringer med utbytte ved dobbeltmesking?