Satt det første ekstraktbrygget mitt i dag. Oppskriften var som følger (fra: Moderne Hjemmebrygging):
Masodont Ale
Hadde kun en 10 liters kasserolle, så fylte denne opp med 8 liter vann, og satte igang. Kokte opp vannet, når det kokte; puttet oppi maltekstrakten. Rørte godt, og lot stå til koking. Satt på klokken til 10 min. Etter 10 min, tok oppi humle (Butikken til vinogbar på Grünerløkka var tom for humleposer, så det ble en bh-pose til vaskemaskin). Pga litt for store hull i posen, så slapp mye av humlen igjennom og det ble en kant med humle sittende rett over vannkanten i kasserollen. Satt klokken på 60 min. Når det var 20 min igjen, så tok jeg ut humlen jeg hadde lagt i først, og fylte posen med 17 g fersk humle, og puttet tilbake når det var 15 min igjen (Skal den humlen man putter i helt først ligge helt til man er ferdig med å koke (slik at når det er <15 min igjen, så ligger det 2 humleposer i kasserollen)?). Når koking var ferdig, puttet jeg kasserollen i vasken, og lot den kjøle seg med rennende vann og lokket på til den var på 29 grader.
Hadde kokt opp rundt 5 liter vann i vannkoker og hatt i gjæringsspannet først. Silte vørteren, slik at det ikke ble med noe av humlen som hadde sluppet igjennom posen (det var mye som lå igjen i kasserollen!). Fylte så opp med kaldt vann til 25 liter. Da var det 24 grader i gjæringsspannet. Putter så oppi tørrgjæren (11g Nottingham), som klumpet seg opp, og ble liggende som baller inntil siden av spannet :jaha: Så kommer vel det som jeg dreit meg ut kraftigst på: Jeg har anskaffet meg et oechslemeter, og hadde glemt dette. Endte med at jeg fylte målingsbegeret etter at jeg hadde puttet oppi gjæren, så litt av denne ble med i begeret. (Er også ganske sikker på at hvis jeg på et punkt i hele prosessen greide å infisere vørteren, så var det da: putte hele hånden nedi (begeret og hendene mine var desinfisert, men vil vel tro at dette allikevel ikke er å anbefale)). Oechslemeteret viste 30 Noen som aner hva jeg kan ha gjort feil her (Kan jeg eventuelt ha i sukker, eller er det unødvendig/for sent)??
Ellers, noe annet jeg kunne ha gjort annerledes/bedre?
Masodont Ale
- 4 kg uhumlet maltekstrakt fra Moss
- 48 g Fuggles humle - 60 min koketid
- 17 g Fuggles - 15 min før kokeslutt
- 1 ts Irish Moss - 15 min før kokeslutt
- 23-24 l vann
- 1 pakke London tørrgjær (ale-gjær)
Hadde kun en 10 liters kasserolle, så fylte denne opp med 8 liter vann, og satte igang. Kokte opp vannet, når det kokte; puttet oppi maltekstrakten. Rørte godt, og lot stå til koking. Satt på klokken til 10 min. Etter 10 min, tok oppi humle (Butikken til vinogbar på Grünerløkka var tom for humleposer, så det ble en bh-pose til vaskemaskin). Pga litt for store hull i posen, så slapp mye av humlen igjennom og det ble en kant med humle sittende rett over vannkanten i kasserollen. Satt klokken på 60 min. Når det var 20 min igjen, så tok jeg ut humlen jeg hadde lagt i først, og fylte posen med 17 g fersk humle, og puttet tilbake når det var 15 min igjen (Skal den humlen man putter i helt først ligge helt til man er ferdig med å koke (slik at når det er <15 min igjen, så ligger det 2 humleposer i kasserollen)?). Når koking var ferdig, puttet jeg kasserollen i vasken, og lot den kjøle seg med rennende vann og lokket på til den var på 29 grader.
Hadde kokt opp rundt 5 liter vann i vannkoker og hatt i gjæringsspannet først. Silte vørteren, slik at det ikke ble med noe av humlen som hadde sluppet igjennom posen (det var mye som lå igjen i kasserollen!). Fylte så opp med kaldt vann til 25 liter. Da var det 24 grader i gjæringsspannet. Putter så oppi tørrgjæren (11g Nottingham), som klumpet seg opp, og ble liggende som baller inntil siden av spannet :jaha: Så kommer vel det som jeg dreit meg ut kraftigst på: Jeg har anskaffet meg et oechslemeter, og hadde glemt dette. Endte med at jeg fylte målingsbegeret etter at jeg hadde puttet oppi gjæren, så litt av denne ble med i begeret. (Er også ganske sikker på at hvis jeg på et punkt i hele prosessen greide å infisere vørteren, så var det da: putte hele hånden nedi (begeret og hendene mine var desinfisert, men vil vel tro at dette allikevel ikke er å anbefale)). Oechslemeteret viste 30 Noen som aner hva jeg kan ha gjort feil her (Kan jeg eventuelt ha i sukker, eller er det unødvendig/for sent)??
Ellers, noe annet jeg kunne ha gjort annerledes/bedre?