Jeg er vanligvis ikke så begeistret for juleøl med sine tilsetninger som koriander, appelsinskall, etc, brygger etter den tyske renhetsloven. Så tidlig november tenkte jeg å brygge en sterk IPA eller porter. Det ble til en IDA (Indian Dark Ale). Jeg dobbelmesket (Speidel) for å få høy OG og endte opp med 1.070 som skulle gi øl på 7,9% da vi alltid treffer FG på 1,010.
45L batch, av basismalt hadde jeg 1/3 münchener og 2/3 pale ale, passe mengde cara og litt carafa - av humle 100g Citra og 100g Nelson Sauvignon tilsatt i like mengder fra 20 minutter kok til 0 minutter kok. Topphøstet Wyeast 1318 gjennom gjærstarter, i overkant nok i følge MrMalty - plenty med oksygen fra jula-flaske, og tilsatt gjærnæring, slik vi alltid gjør det.
Men etter 14 dager målte jeg FG til 1,020. Så istedenfor å tappe til Cornelius, kjøle ned og karbonere, stakk jeg om til et nytt 50L fat, og lot den stå i 20 grader i nye 14 dager, deretter på kjøla et par uker før karbonering. FG måler nå 1,019 - 6,7% alkohol.
Det er første gang vi har bommet på FG, så noen typisk IDA skulle det ikke bli. Men for et herlig juleøl vi fikk. En perfekt maltsødme sammen med en like perfekt(aroma)humling.
45L batch, av basismalt hadde jeg 1/3 münchener og 2/3 pale ale, passe mengde cara og litt carafa - av humle 100g Citra og 100g Nelson Sauvignon tilsatt i like mengder fra 20 minutter kok til 0 minutter kok. Topphøstet Wyeast 1318 gjennom gjærstarter, i overkant nok i følge MrMalty - plenty med oksygen fra jula-flaske, og tilsatt gjærnæring, slik vi alltid gjør det.
Men etter 14 dager målte jeg FG til 1,020. Så istedenfor å tappe til Cornelius, kjøle ned og karbonere, stakk jeg om til et nytt 50L fat, og lot den stå i 20 grader i nye 14 dager, deretter på kjøla et par uker før karbonering. FG måler nå 1,019 - 6,7% alkohol.
Det er første gang vi har bommet på FG, så noen typisk IDA skulle det ikke bli. Men for et herlig juleøl vi fikk. En perfekt maltsødme sammen med en like perfekt(aroma)humling.