Jeg har en metode for å lage startere, som avviker litt fra standard trinnvis oppbygging av startere. Nå tenkte jeg å dele den for å høre forslag til forbedringer.
Vi brygger vanligvis to brygg samtidig, ett på 20-25 liter og ett på 70-80 liter. Det betyr ofte to gjærstartere, en stor og en liten. Jeg har bare en magnetrører og en 5-liters Erlenmeyer kolbe.
Ettersom jeg trenger såpass mye gjær, så starter jeg ofte produksjonen noen dager før bryggedagen.
Teknikken er som følger:
Starter med ett glass fersk gjær, et pose tørrgjær, topp/bunnhøstet gjær eller gjær høstet fra en tidligere starter– ca. 50-100 mrd. celler.
Lager 2,5 til 3 liter med starter og setter i gang magnet-røreren. Da har jeg ca. 500 mrd. celler etter ett døgn, fordelt på 3 liter veske. Dette flytter jeg til 2 store rene syltetøyglass. I tillegg lager jeg en ny starter på 2,5-3 liter og blander med 0,5 liter fra første trinn. De to syltetøyglassene settes kaldt for å bunnfelle gjæren.
Etter nye 24 timer har jeg dyrket opp nye 400mrd celler og jeg er da totalt oppe i ca. 900mrd celler (tilpasses brygget selvsagt). Så dekanterer jeg vørteren av syltetøyglassene (som nå har bunnfelt) og blander i de nye cellene. I tillegg tar jeg av ca. 50-100 mrd. celler i ett lite glass som kan brukes til ett annet brygg.
Tilslutt sitter jeg dermed igjen med ca. 800mrd celler fordelt på to syltetøyglass som står kaldt i kjøleskapet.
Så gjentar jeg prosessen for gjær nummer 2. Dette er ett mindre brygg, så da holder det vanligvis med 1-2 liter starter, i en runde. Også her sparer jeg på ett lite glass med gjær for å bruke igjen.
På bryggedagen dekanterer jeg bort en del fra hvert glass, og setter gjæren i romtemperatur for å klargjøres for pitching.
Så kommer spørsmålene:
1. Er det uheldig å sette gjæren kaldt, da dette medfører at den «går i dvale»? Kan jeg evt. tilsette en liten slant vørter på bryggedagen, f.eks. 6 timer før pitching for å vekke den opp? Hvor mye vørter er det da egentlig som skal til for å vekke 800mrd gjærceller?
2. Jeg lager vørter med 100gram dme til 1 liter vann.
Ved andre runde i starterproduksjonen, så tilsetter jeg 2,5 liter vørter (av 250 gram dme ) til 0,5 liter «øl» med gjær i. Vørteren får da ikke styrke 1.037 som er anbefalt, men 1.032. Betyr det at jeg egentlig bør justere mengden DME i trinn to for å passe på at vørteren får riktig styrke?
3. Hvordan er deres erfaring rundt hvor lenge en starter bør stå på magnet-røreren, og går det fortere i trinn 2?
4. Andre forslag til forbedringer?
Vi brygger vanligvis to brygg samtidig, ett på 20-25 liter og ett på 70-80 liter. Det betyr ofte to gjærstartere, en stor og en liten. Jeg har bare en magnetrører og en 5-liters Erlenmeyer kolbe.
Ettersom jeg trenger såpass mye gjær, så starter jeg ofte produksjonen noen dager før bryggedagen.
Teknikken er som følger:
Starter med ett glass fersk gjær, et pose tørrgjær, topp/bunnhøstet gjær eller gjær høstet fra en tidligere starter– ca. 50-100 mrd. celler.
Lager 2,5 til 3 liter med starter og setter i gang magnet-røreren. Da har jeg ca. 500 mrd. celler etter ett døgn, fordelt på 3 liter veske. Dette flytter jeg til 2 store rene syltetøyglass. I tillegg lager jeg en ny starter på 2,5-3 liter og blander med 0,5 liter fra første trinn. De to syltetøyglassene settes kaldt for å bunnfelle gjæren.
Etter nye 24 timer har jeg dyrket opp nye 400mrd celler og jeg er da totalt oppe i ca. 900mrd celler (tilpasses brygget selvsagt). Så dekanterer jeg vørteren av syltetøyglassene (som nå har bunnfelt) og blander i de nye cellene. I tillegg tar jeg av ca. 50-100 mrd. celler i ett lite glass som kan brukes til ett annet brygg.
Tilslutt sitter jeg dermed igjen med ca. 800mrd celler fordelt på to syltetøyglass som står kaldt i kjøleskapet.
Så gjentar jeg prosessen for gjær nummer 2. Dette er ett mindre brygg, så da holder det vanligvis med 1-2 liter starter, i en runde. Også her sparer jeg på ett lite glass med gjær for å bruke igjen.
På bryggedagen dekanterer jeg bort en del fra hvert glass, og setter gjæren i romtemperatur for å klargjøres for pitching.
Så kommer spørsmålene:
1. Er det uheldig å sette gjæren kaldt, da dette medfører at den «går i dvale»? Kan jeg evt. tilsette en liten slant vørter på bryggedagen, f.eks. 6 timer før pitching for å vekke den opp? Hvor mye vørter er det da egentlig som skal til for å vekke 800mrd gjærceller?
2. Jeg lager vørter med 100gram dme til 1 liter vann.
Ved andre runde i starterproduksjonen, så tilsetter jeg 2,5 liter vørter (av 250 gram dme ) til 0,5 liter «øl» med gjær i. Vørteren får da ikke styrke 1.037 som er anbefalt, men 1.032. Betyr det at jeg egentlig bør justere mengden DME i trinn to for å passe på at vørteren får riktig styrke?
3. Hvordan er deres erfaring rundt hvor lenge en starter bør stå på magnet-røreren, og går det fortere i trinn 2?
4. Andre forslag til forbedringer?