FrodeSy
Norbrygg-medlem
Eg driv og jobbar med smaking av ein fjorårs(!) juleølfavoritt i klasse F (CB) og tenking rundt ei oppskrift på juleale. Ut frå diverse omtalar vart fjorårets CB omtalt som den hadde "God maltrikhet, fin fylde. Preg av kaffe, julekrydder, røyk, sjokolade, lakris" (Dinmat.no) og "hengende skum. Aroma av moden frukt. Smaken er også mørk frukt og litt julekrydder. Behagelig søt ettersmak. Godt balansert." (kjempetorskens).
Eg prøver å få til ein ale som ikkje er for tung i sødmen samstundes som der skal vere litt "søt julekos" i den, derav både amber-, krystall- og store delar med munchenmalt. Tenker også at den bør ha litt markant smak og bitterheit, t.d. gjennom svartmalt og litt meir bitterheit enn anbefalt (27 mot 20-25). Er svak for CB juleøl (klasse F) der eg meiner å kjenne fin avstemnt sødme kombinert med litt tak gjennom svartmalt (?), kanskje også litt "hint av brent" sjølv om der nok ikkje er noko roasted malt i CB i det heile, men det kan det bli i min. Eg har også tenkt at den bør ha litt hovud og skum gjennom ein andel kveitemalt, men tenker at denne kanskje kan sløyfast.
Humle kan gjerne vere ein tysk klassikar, men har også lyst å bruke litt av Target-humla eg har på lager (må innrømme at litt av motivasjonen ligg i at eg snart må bruke den opp, men ser at t.d. andre anbefalar bruk av Target i juleøl). N.d.g. gjær har eg ein pakke Safbrew T-58. Denne skal visst vere god i ein porter der den gir preg av pepper og andre krydderi. Tenker også at denne, med sine belgiske aner, også kan vere med på å "lette trøkket" frå sødmen gjennom fruktigheit. Tenker her blå Chimay som i utgangspunktet var eit juleøl, der den høge alkoholprosenten (9) ikkje vert opplevd så heftig. Tenker at dette er pga gjæra som eg vurderer å gi eit litt meir fruktig inntrykk. Men om dette funkar i mitt oppsett er sjølvsagt eit anna spørsmål.
Ok. Oppskrifta, som eg meir enn gjerne får tilbakemeldingar på, er som følgjer:
Strandabøen mikrobryggeri - Kultursjefens juleale 2011
Style: Unspecified
Brewer: Frode Elias Sy
Statistics
Volume: 15 liters
OG: 1064
FG:
Alcohol: 5.9 % by vol.
Colour: 70 EBC (Very dark brown)
Bitterness: 26 IBU
BU/GU: 0.41
Fermentables
Pale Malt 7 EBC 1000 grammes
Wheat Malt 900 grammes
Munich Malt 20 EBC 1900 grammes
Amber Malt 300grammes
Dark Crystal 300 EBC 200 grammes
Black Malt 1200 EBC 130 grammes
Chocolate Malt 80 grammes
Mash schedule: 67 degrees for 75 minutes, 78 degrees for 10 minutes.
Hops
Hallertauer Mittelfruh 4.3% alpha 16 grammes 60 minutes
Target 10.1% alpha 10 grammes 60 minutes
Hallertauer Mittelfruh 4.3% alpha 15 grammes 10 minutes
Fermentation
Yeast: Safbrew T-58
Fermented at 18 degrees C for 5 days.
Fermented at 21 degrees C for 9 days. (Hever temperaturen for å prøve å få betre utgjæring.)
Lagered at 15 degrees C for 14 days.
Comments:
Humle: pellets.
Eg prøver å få til ein ale som ikkje er for tung i sødmen samstundes som der skal vere litt "søt julekos" i den, derav både amber-, krystall- og store delar med munchenmalt. Tenker også at den bør ha litt markant smak og bitterheit, t.d. gjennom svartmalt og litt meir bitterheit enn anbefalt (27 mot 20-25). Er svak for CB juleøl (klasse F) der eg meiner å kjenne fin avstemnt sødme kombinert med litt tak gjennom svartmalt (?), kanskje også litt "hint av brent" sjølv om der nok ikkje er noko roasted malt i CB i det heile, men det kan det bli i min. Eg har også tenkt at den bør ha litt hovud og skum gjennom ein andel kveitemalt, men tenker at denne kanskje kan sløyfast.
Humle kan gjerne vere ein tysk klassikar, men har også lyst å bruke litt av Target-humla eg har på lager (må innrømme at litt av motivasjonen ligg i at eg snart må bruke den opp, men ser at t.d. andre anbefalar bruk av Target i juleøl). N.d.g. gjær har eg ein pakke Safbrew T-58. Denne skal visst vere god i ein porter der den gir preg av pepper og andre krydderi. Tenker også at denne, med sine belgiske aner, også kan vere med på å "lette trøkket" frå sødmen gjennom fruktigheit. Tenker her blå Chimay som i utgangspunktet var eit juleøl, der den høge alkoholprosenten (9) ikkje vert opplevd så heftig. Tenker at dette er pga gjæra som eg vurderer å gi eit litt meir fruktig inntrykk. Men om dette funkar i mitt oppsett er sjølvsagt eit anna spørsmål.
Ok. Oppskrifta, som eg meir enn gjerne får tilbakemeldingar på, er som følgjer:
Strandabøen mikrobryggeri - Kultursjefens juleale 2011
Style: Unspecified
Brewer: Frode Elias Sy
Statistics
Volume: 15 liters
OG: 1064
FG:
Alcohol: 5.9 % by vol.
Colour: 70 EBC (Very dark brown)
Bitterness: 26 IBU
BU/GU: 0.41
Fermentables
Pale Malt 7 EBC 1000 grammes
Wheat Malt 900 grammes
Munich Malt 20 EBC 1900 grammes
Amber Malt 300grammes
Dark Crystal 300 EBC 200 grammes
Black Malt 1200 EBC 130 grammes
Chocolate Malt 80 grammes
Mash schedule: 67 degrees for 75 minutes, 78 degrees for 10 minutes.
Hops
Hallertauer Mittelfruh 4.3% alpha 16 grammes 60 minutes
Target 10.1% alpha 10 grammes 60 minutes
Hallertauer Mittelfruh 4.3% alpha 15 grammes 10 minutes
Fermentation
Yeast: Safbrew T-58
Fermented at 18 degrees C for 5 days.
Fermented at 21 degrees C for 9 days. (Hever temperaturen for å prøve å få betre utgjæring.)
Lagered at 15 degrees C for 14 days.
Comments:
Humle: pellets.