Enda noen nybegynnerspørsmål

bkv

 
Hei. Jeg har lest litt her innimelom. Nå overvdeier jeg sterkt å forsøke å brygge øl såsnart temperaturen går litt ned. Jeg har tenkt på dette utstyrssettet:
http://www.bryggselv.no/products/nybegynner-sett-25l

og dette ølsettet:
http://www.bryggselv.no/products/bryggselv-american-ipa-3kg

Er det en god begynnelse? Jeg vil ha det så enkelt som mulig første gangen, samtidig som jeg vil ha et resultat som gjør at jeg fortsetter.

Dette ølsettet skal inneholde alt unntatt gjær som kjøpes i tillegg. Stemmer det eller bør jeg kjøpe flere ingredienser til brygget?

Det står en del om koking og ølsett på forumet. Noen steder leser jeg at det MÅ kokes, andre steder at det IKKE skal kokes. Skulle gjerne visst fasiten. Hvis koking er nødvendig, hvor liten kjele kan jeg da slippe unna med? Håper ikke dette ble for mange spørsmål på en gang.
-Bjørn
 
;)
Hei. Jeg har lest litt her innimelom. Nå overvdeier jeg sterkt å forsøke å brygge øl såsnart temperaturen går litt ned. Jeg har tenkt på dette utstyrssettet:
http://www.bryggselv.no/products/nybegynner-sett-25l

og dette ølsettet:
http://www.bryggselv.no/products/bryggselv-american-ipa-3kg

Er det en god begynnelse? Jeg vil ha det så enkelt som mulig første gangen, samtidig som jeg vil ha et resultat som gjør at jeg fortsetter.

Dette ølsettet skal inneholde alt unntatt gjær som kjøpes i tillegg. Stemmer det eller bør jeg kjøpe flere ingredienser til brygget?

Det står en del om koking og ølsett på forumet. Noen steder leser jeg at det MÅ kokes, andre steder at det IKKE skal kokes. Skulle gjerne visst fasiten. Hvis koking er nødvendig, hvor liten kjele kan jeg da slippe unna med? Håper ikke dette ble for mange spørsmål på en gang.
-Bjørn

Utstyret og ølsettet er sikkert tipptopp. Du trenger bare gjær + vanlig sukker når det skal flaskes.

Man kan ikke lage øl uten å koke. Du trenger altså noe å koke i. Oppskriften sier 25 liter, så i utgangspunktet må du ha en gryte på minst 25 liter. Man KAN bruke mindre gryte og etterfylle med vann i gjæringsdunken. Enkelte gjør dette, men jeg har ingen erfaring med den metoden.

Du trenger utstyr til å meske med. Det enkleste og billigste vil være en meskepose (biab).

+ du bør først kjøpe deg en/noen bryggebøker og lese deg opp på det grunnleggende før du starter.

Ellers: lykke til med første brygg. (Vil trolig bli det beste ølet DU har smakt:))
 
Hei.
Du trenger ikke å koke dette settet.
Du koker opp 2-3 liter vann som du blander maltekstrakten med. Deretter tilsetter du kaldt vann fra springen til ønsket mengde, rister til du ikke klarer mer, sjekker at temperaturen ligger under 20 grader og tilsetter gjær. La stå en plass det er ca 17- 20 grader i to uker, stikk om til nytt kar sammen med 6 g sukker pr liter øl, tapp på flasker og vent i 14 dager til. Sett i kjøleskap og kos deg:)

Edit:
Kjøp starsan og pass på at alt som er i kontakt med vørter/øl er rent.
 
Hei. Jeg har lest litt her innimelom. Nå overvdeier jeg sterkt å forsøke å brygge øl såsnart temperaturen går litt ned. Jeg har tenkt på dette utstyrssettet:
http://www.bryggselv.no/products/nybegynner-sett-25l
Jeg synes utstyret der virker litt dyrt. Ville heller kjøpt 1x gjæringsbøtte med lås, hydrometer m/målebeger og termometer fra europris. -- Autohevert, bøtte med kran, tappestang, korkeutstyr, 1000 korker og 0.9L star-san fra bryggselv.

Har ikke prøvd den, men IPA blir alltid bra. Kjøp tørrgjæren de anbefaler og prøv å gjære på 16-18 grader den første uka, romtemperatur i uke 2. Gjær i bøtta uten kran, flask ølet fra den med.

Dette ølsettet skal inneholde alt unntatt gjær som kjøpes i tillegg. Stemmer det eller bør jeg kjøpe flere ingredienser til brygget?

Det står en del om koking og ølsett på forumet. Noen steder leser jeg at det MÅ kokes, andre steder at det IKKE skal kokes. Skulle gjerne visst fasiten. Hvis koking er nødvendig, hvor liten kjele kan jeg da slippe unna med?
Ekstraktsett skal ikke kokes, da ødelegger du humlearomaen og det blir bare bittersmak igjen. Du kan la dunken stå noen minutter i varmt vann fra springen for å gjøre malten mer flytende før du heller den over i gjæringskaret. Desinfiser en slikkepott eller noe slikt for å skrape ut av boksen.

Jeg ville nok kjørt oppi 500g sukker fra kiwi/rema/sverige i tillegg. Dette må kokes for å ta livet av soppsporer og andre uhumskheter.
 
Hei. Jeg har lest litt her innimelom. Nå overvdeier jeg sterkt å forsøke å brygge øl såsnart temperaturen går litt ned. Jeg har tenkt på dette utstyrssettet:
http://www.bryggselv.no/products/nybegynner-sett-25l

og dette ølsettet:
http://www.bryggselv.no/products/bryggselv-american-ipa-3kg

Er det en god begynnelse? Jeg vil ha det så enkelt som mulig første gangen, samtidig som jeg vil ha et resultat som gjør at jeg fortsetter.

Dette ølsettet skal inneholde alt unntatt gjær som kjøpes i tillegg. Stemmer det eller bør jeg kjøpe flere ingredienser til brygget?

Det står en del om koking og ølsett på forumet. Noen steder leser jeg at det MÅ kokes, andre steder at det IKKE skal kokes. Skulle gjerne visst fasiten. Hvis koking er nødvendig, hvor liten kjele kan jeg da slippe unna med? Håper ikke dette ble for mange spørsmål på en gang.
-Bjørn

Oops. Fikk ikke med meg at det var ekstrakt :D. Som du har fått med deg, skal det ikke kokes. Meskepose skal du også drite i....

Bra andre leser før de svarer:rolleyes:
 
Ps - siden det er en ipa - kjøp med litt ekstra humle, fex 100g citra, så koker du opp noen liter vann og har i fex 40g og lar det koke 2 minutter, så bruker du en vanlig kjøkkensil og siler ut humlerestene og bruker vannet som en del av vannet til oppskriften, det vil gi deg en skikkelig ekstra piff på humlearomaen :) Resten av humlepakka kan du legge i en frysepose, knytte igjen, og slenge i fryseren, så holder den seg bedre. Evt kan du også være litt vill og tørrhumle den siste uka av gjæringa, da har du oppi fex 2g pr liter (altså 50g hvis du har 25L øl) rett i gjæringskaret. Det vil bli mye mer grums å sile bort når du skal flaske ølet, men det gir også enda mer humlearoma :)
 
Hvis du gjør som Torstein foreslår så kan du alltid stikke om i nytt kar med hevert. Da blir du kvitt mesteparten av grums før du flasker. Bland sukkerlake med 2-4 dl vann og 6g/l vørter du skal flaske (det du har i gjæringskaret ditt minus ca 2 l), ha det i karet du stikker om til og få alt på flasker etterpå. Pass på så alt blander seg godt i karet du stikker om til, enten med whirlpool (legg hevertslangen mot kanten i bunn av karet) eller rør med en desinfisert sleiv.
 
Tilbake
Topp