Engelsk golden ale lukter fis

Men etter 14 dager på fat smaker den himmelsk. Og blir bedre og bedre for hver dag.

Engelsk Golden ale med ABV 4.0%. Alt forløp som normalt underveis, ble gjerne stående noen dager over tiden på gjeringskaret. Cold crashet i to dager etter 14 dager i 19gr. Altså tilsammen 16 dager. OG var 1.043 FG 1.010. Jeg smakte på den etter en uke på fat, dog ikke helt ferdig karbonert, men den luktet fis og smakte heller tvilsomt. Så jeg forberede meg egentlig på å helle den ut. Men nå lukter den som forventet og smaker himmelsk. Er det normalt? Tappelinjen var ny og hadde stått noen uker med star san. Skyllte ut gammelt starsan vann med nytt før bruk, så det burde ikke komme fra tappelinjen heller? Bruker flotør i fatet så det er heller ikke bunnslam som satt smak på de første glassene.
 
Det er Ikke sá unormalt at det lukter litt fis eller råttent egg ved første prøvesmaking. Særlig ved brygging av pils eller andre lagerøl. Surlukta kommer fra gjæras fordøyelse og dannes i større eller mindre grad avhengig av gjærtype.
Men heldigvis: Som annen fis forsvinner lukta etterhvert!
 
Synes også første tap etter rens med starsan lukter pyton, det er som om blandingen av starsan og øl gir svolvellukt
 
Men etter 14 dager på fat smaker den himmelsk. Og blir bedre og bedre for hver dag.

Engelsk Golden ale med ABV 4.0%. Alt forløp som normalt underveis, ble gjerne stående noen dager over tiden på gjeringskaret. Cold crashet i to dager etter 14 dager i 19gr. Altså tilsammen 16 dager. OG var 1.043 FG 1.010. Jeg smakte på den etter en uke på fat, dog ikke helt ferdig karbonert, men den luktet fis og smakte heller tvilsomt. Så jeg forberede meg egentlig på å helle den ut. Men nå lukter den som forventet og smaker himmelsk. Er det normalt? Tappelinjen var ny og hadde stått noen uker med star san. Skyllte ut gammelt starsan vann med nytt før bruk, så det burde ikke komme fra tappelinjen heller? Bruker flotør i fatet så det er heller ikke bunnslam som satt smak på de første glassene.

Hvilken gjær brukte du? Jeg får ofte litt svovel underveis i gjæringen med wlp013, men det blir ikke noe problem av det.
 
Synes også første tap etter rens med starsan lukter pyton, det er som om blandingen av starsan og øl gir svolvellukt

Starsan er jo fosforsyre. Personlig er jeg ikke noe fan av overdreven bruk av kjemikalier.
Husker en gang for snart 30 år siden jeg laget hvitvin. Hadde akkurat flyttet in der jeg bodde da og var ikke klar over at det var borrevann (brønn) i springen. Skal si det stinket etter noen uker på dunken. :p
 
Starsan er jo fosforsyre. Personlig er jeg ikke noe fan av overdreven bruk av kjemikalier.
Husker en gang for snart 30 år siden jeg laget hvitvin. Hadde akkurat flyttet in der jeg bodde da og var ikke klar over at det var borrevann (brønn) i springen. Skal si det stinket etter noen uker på dunken. :p

Fornuftig bruk av kjemikalier, derimot, er vel en god ting;)?

Ellers er jo det ølet vi brygger, en blanding av en uhyggelig mengde kjemiske forbindelser, blant annet alkoholer. Og det er, som du sier, all mulig grunn til å unngå overdreven bruk:).
 
Fornuftig bruk av kjemikalier, derimot, er vel en god ting;)?

Ellers er jo det ølet vi brygger, en blanding av en uhyggelig mengde kjemiske forbindelser, blant annet alkoholer. Og det er, som du sier, all mulig grunn til å unngå overdreven bruk:).

He he ja det er sant :)
 
Tilbake
Topp