Hei folkens. Som helt ny i ølbryggeverden har jeg i dag vært på Vestbrygg og kjøpt det jeg trenger for å lage mitt første brygg. Som helt ny i ølbryggeverden har jeg egentlig ikke peiling på hva jeg gjør etter at innkjøpene er ferdige. Men folket her på forumet virker så hyggelige og hjelpsomme, så jeg setter min lit til at dere kan hjelpe meg.
Her er ingrediensene jeg kjøpte:
1 boks Coopers' amber maltekstrakt (1,5 kilo/1,1 liter)
1 pose Muntons' dark spraymalt (500 gram)
1 pose East Kent Goldings 5,9 % humle (100 gram)
1 pose tørrgjær (Safale US-05, 11,5 gram)
Planen er å lage en eller annen form for Brown Ale. Ifølge oppskrifta jeg fikk med meg skal jeg bruke 16,38 liter vann for å få 13 liter vørter, og det skal tilsettes humle slik:
20 gram @ 60 min
7 gram @ 15 min
7 gram @ 2 min
Men jeg har ingen kjele som tar 1617 liter. Min største tar vel 5. Med beregningene på Håndbryg.dks BeerCalc kan jeg doble humlemengden og ende med samme IBU, eller tredoble og få litt mer bitterhet noe jeg ønsker. Men vil det funke? Eller må jeg vente til over helga for å kjøpe meg en stor kjele og faktisk koke 16,38 liter vann?
En annen ting hvor mye gjær bør jeg bruke på 13 liter vørter? Ser for meg at 11,5 gram som ifølge posen holder til 2030 liter vann blir litt i overkant. Tenker jeg riktig hvis jeg bruker 57 gram?
Et tredje spørsmål: I ekstraktbryggingsoppskrifta står det at jeg må ha humlepose. Trenger jeg det når jeg bruker pellets? Holder det ikke at jeg kjører det gjennom sila når jeg tømmer det over i gjæringstanken?
Spørsmål fire: Gjæringsdunken skal få et hull til tappekranen. Hvor lavt bør jeg sette det hullet? Tre-fire centimeter over bunnen?
Her er ingrediensene jeg kjøpte:
1 boks Coopers' amber maltekstrakt (1,5 kilo/1,1 liter)
1 pose Muntons' dark spraymalt (500 gram)
1 pose East Kent Goldings 5,9 % humle (100 gram)
1 pose tørrgjær (Safale US-05, 11,5 gram)
Planen er å lage en eller annen form for Brown Ale. Ifølge oppskrifta jeg fikk med meg skal jeg bruke 16,38 liter vann for å få 13 liter vørter, og det skal tilsettes humle slik:
20 gram @ 60 min
7 gram @ 15 min
7 gram @ 2 min
Men jeg har ingen kjele som tar 1617 liter. Min største tar vel 5. Med beregningene på Håndbryg.dks BeerCalc kan jeg doble humlemengden og ende med samme IBU, eller tredoble og få litt mer bitterhet noe jeg ønsker. Men vil det funke? Eller må jeg vente til over helga for å kjøpe meg en stor kjele og faktisk koke 16,38 liter vann?
En annen ting hvor mye gjær bør jeg bruke på 13 liter vørter? Ser for meg at 11,5 gram som ifølge posen holder til 2030 liter vann blir litt i overkant. Tenker jeg riktig hvis jeg bruker 57 gram?
Et tredje spørsmål: I ekstraktbryggingsoppskrifta står det at jeg må ha humlepose. Trenger jeg det når jeg bruker pellets? Holder det ikke at jeg kjører det gjennom sila når jeg tømmer det over i gjæringstanken?
Spørsmål fire: Gjæringsdunken skal få et hull til tappekranen. Hvor lavt bør jeg sette det hullet? Tre-fire centimeter over bunnen?