Etter ferdig med karbonering stege på Cornelius

Hei, er heilt ny på bryggefronten. men har lest meg en del opp og sett gode videoer fra folk. Men det er et par ting jeg lurer på som ingen nevner og finner heller ingen svar på dette.
spørsmål Nr1-
Når en er ferdig med å karbonere ølet med co2 fra sodastream flasken (tvangskarbonering) la oss si den har stått i 5 dager og er nå perfekt karbonert. Skal du da ta av Co2 flasken fra fatet ? å da eventuelt lagre fatet til en skal drikke det ? eller skal Co2 flasken fortsatt være tilkoblet med trykk Nr.2 Må en drikke alt der og da ,når en begynner og tappe (når en driver ut med co2) eller kan en ta noen glass for og så plassere det på kjøl igjen ? og vist dette , skal en da fylle opp med mer co2 slik at det er alltid det trykket en karbonerte med på flasken til en vær tid? Nr3 Hvilket trykk skal en servere ølet på fatet med? reiner med at en skal ha lavere trykk en når en karbonerte ? La oss si at en karbonerer på 0,8bar.. Håper noe av dette gir mening for dem som skal svare.. kan være jeg som ikke tenker klart selv. men vist noen har en fasit rundt dette eller noen kloke ord å komme med så setter jeg stor pris på det.
-Hilsen ny på fat. :)
 
Hei, er heilt ny på bryggefronten. men har lest meg en del opp og sett gode videoer fra folk. Men det er et par ting jeg lurer på som ingen nevner og finner heller ingen svar på dette.
spørsmål Nr1-
Når en er ferdig med å karbonere ølet med co2 fra sodastream flasken (tvangskarbonering) la oss si den har stått i 5 dager og er nå perfekt karbonert. Skal du da ta av Co2 flasken fra fatet ? å da eventuelt lagre fatet til en skal drikke det ? eller skal Co2 flasken fortsatt være tilkoblet med trykk Nr.2 Må en drikke alt der og da ,når en begynner og tappe (når en driver ut med co2) eller kan en ta noen glass for og så plassere det på kjøl igjen ? og vist dette , skal en da fylle opp med mer co2 slik at det er alltid det trykket en karbonerte med på flasken til en vær tid? Nr3 Hvilket trykk skal en servere ølet på fatet med? reiner med at en skal ha lavere trykk en når en karbonerte ? La oss si at en karbonerer på 0,8bar.. Håper noe av dette gir mening for dem som skal svare.. kan være jeg som ikke tenker klart selv. men vist noen har en fasit rundt dette eller noen kloke ord å komme med så setter jeg stor pris på det.
-Hilsen ny på fat. :)
La meg gi det et forsøk.
Når du har karbonert ferdig kan co2 stå tilkoblet eller kobles fra, det spiller ingen rolle så lenge systemet er tett, sånn det skal være.
Når du skal tappe øl må co2 være tilkoblet, hvis ikke vil trykket i fatet synke, og da mister du karbonering.
Du kan fint bruke så lang tid du vil på å drikke opp et fat, gitt at du har holdt alt reint og fint så det ikke er noen uønskede mikroorganismer der.
 
Så da kan jeg når alt er ferdig karbonert å fatet er 100% tett selvfølgelig. slå av co2en men fortsatt la den stå tilkoblet, å når jeg skal ha ett glass eller 10 skru på igjen co2en, å når jeg er godt nedi dunken slå av igjen co2en for å la den stå videre til neste helg for å si det sånn?
:) Vist jeg har forstått det rett da :D
 
Så da kan jeg når alt er ferdig karbonert å fatet er 100% tett selvfølgelig. slå av co2en men fortsatt la den stå tilkoblet, å når jeg skal ha ett glass eller 10 skru på igjen co2en, å når jeg er godt nedi dunken slå av igjen co2en for å la den stå videre til neste helg for å si det sånn?
:) Vist jeg har forstått det rett da :D
Ja, men det virker jo unødvendig tungvint.
 
Joda det er for så vidt sant at det er tungvint! Men Takk for Kloke ord ! Hjalp meg vertfall med det som jeg lurte på !!
 
1: Jeg vil si at 10 dager er minimum det tar om du karbonerer med serveringstrykk(0,8 bar på 4 grader). Det er også mulig å karbonere raskere på høyere trykk, eller ved å veie gassflasken, men det greieste er å la det karbonere på serveringstrykk syns jeg. Jeg har alltid fatene koblet til gass, men det er valgfritt.

2: Du kan drikke så mye eller så lite du vil til enhver tid, men hver gang du tapper et glass fra fatet vil trykket over ølet synke og uten gass tilkoblet fatet vil trykket utjevnes med at CO2 fra ølet kommer ut av løsning for å jevne det ut, har du gass alltid tilkoblet trenger du ikke tenke på det.

Du nevner å sette fatet på kjølen igjen. Det kan du selvfølgelig gjøre, men 2 ting er verdt å tenke på, det første er at hver gang du flytter fatet vil det som evt har bunnfelt forflytte seg rundt i ølet igjen. For det andre så vil temperaturen i ølet stige om det står varmere enn det er på kjøla, jo varmere ølet er, jo enklere blir det for at CO2 kommer ut av ølet, som kan gi mer skum ved tapping.

3: Jeg gjør nettopp det du skriver, både karbonerer og tapper med 0,8 bar som står i et kjøleskap som holder 4 grader, det skal ikke være nødvendig å senke trykket :)
 
1: Jeg vil si at 10 dager er minimum det tar om du karbonerer med serveringstrykk(0,8 bar på 4 grader). Det er også mulig å karbonere raskere på høyere trykk, eller ved å veie gassflasken, men det greieste er å la det karbonere på serveringstrykk syns jeg. Jeg har alltid fatene koblet til gass, men det er valgfritt.

2: Du kan drikke så mye eller så lite du vil til enhver tid, men hver gang du tapper et glass fra fatet vil trykket over ølet synke og uten gass tilkoblet fatet vil trykket utjevnes med at CO2 fra ølet kommer ut av løsning for å jevne det ut, har du gass alltid tilkoblet trenger du ikke tenke på det.

Du nevner å sette fatet på kjølen igjen. Det kan du selvfølgelig gjøre, men 2 ting er verdt å tenke på, det første er at hver gang du flytter fatet vil det som evt har bunnfelt forflytte seg rundt i ølet igjen. For det andre så vil temperaturen i ølet stige om det står varmere enn det er på kjøla, jo varmere ølet er, jo enklere blir det for at CO2 kommer ut av ølet, som kan gi mer skum ved tapping.

3: Jeg gjør nettopp det du skriver, både karbonerer og tapper med 0,8 bar som står i et kjøleskap som holder 4 grader, det skal ikke være nødvendig å senke trykket :)
Takk for svar ja! Når du skriver at vis en flytter på fatet vil evt bunnfelt forflytte seg, si jeg skal ha med meg fatet til en hytte evt. 1 times tid kjøring vekk fra der jeg bor. går vel da fint å ta det ut av kjølen for å så sette det på kjøl igjen når jeg kommer frem. Å hvor lenge bør fatet stå i ro da før jeg tapper fra det? er det snakk om 1 times tid eller 1døgn ? vet du :D
 
Takk for svar ja! Når du skriver at vis en flytter på fatet vil evt bunnfelt forflytte seg, si jeg skal ha med meg fatet til en hytte evt. 1 times tid kjøring vekk fra der jeg bor. går vel da fint å ta det ut av kjølen for å så sette det på kjøl igjen når jeg kommer frem. Å hvor lenge bør fatet stå i ro da før jeg tapper fra det? er det snakk om 1 times tid eller 1døgn ? vet du :D
Om du setter fatet like kaldt og med samme trykk som før du dro, vil det gå helt fint å tappe etter 1 time(evt når ølet holder samme temperatur som når du satt det i bilen), men det er ikke sikkert alt som var bunnfelt ligger på bunnen med det første, men det er jo mest for det estetiske, burde ikke gjøre så alt for mye med smaken på ølet :)
 
Takk for svar ja! Når du skriver at vis en flytter på fatet vil evt bunnfelt forflytte seg, si jeg skal ha med meg fatet til en hytte evt. 1 times tid kjøring vekk fra der jeg bor. går vel da fint å ta det ut av kjølen for å så sette det på kjøl igjen når jeg kommer frem. Å hvor lenge bør fatet stå i ro da før jeg tapper fra det? er det snakk om 1 times tid eller 1døgn ? vet du :D
Hvis det har skumpa rundt i en bil kan det ta flere dager før det har bunnfelt ordentlig igjen, men som @Kloakk sier er det mest en estetisk greie. Du kan løse det ved å tappe klart øl fra et fat over på et nytt, da blir bunnfallet liggende i det første, og så kan du herje rundt med det nye uten bekymring. Du må passe på oksygenfri overføring, da, ellers oksiderer du fort ølet ditt.
 
Tilbake
Topp