Gahr skrev:Her er min standardpils:
Andrimne Pilsener
22,5 liter.
OG: 1049
FG: 1012
IBU: 40 (Noonan)
4 kg pilsnermalt, 3-4 EBC
300 g münchenermalt, 25 EBC
50 g Saaz, pellets, 3,5 % aa, FWH
40 g Saaz, pellets, 3,5 % aa, 30 min.
40 g Saaz, pellets, 3,5 % aa, 10 min.
40 g Saaz, pellets, 3,5 % aa, 2 min.
1 tab Servomyces, 15 min.
1/2 tab Protafloc, 15 min.
1 rør Clarity-Ferm, primærgjæring
White Labs WLP833, 1,5 mill. celler/ml/°P
Mesking i 15 min. på 55 °C, 45 min. på 66 °C, 5 min. på 77 °C. Koking i 90 min. Gjæring på 8-10 °C i 21 dager. Lagring på 2 °C i 4 uker.
Kluet med pils er nok gjær, kontroll på gjæringstemperaturen og god lufting av vørteren.
Gahr skrev:Mesking i 15 min. på 55 °C, 45 min. på 66 °C, 5 min. på 77 °C. Koking i 90 min. Gjæring på 8-10 °C i 21 dager. Lagring på 2 °C i 4 uker.
Meget god utgjæringsgradLarzan skrev:Gahr skrev:Mesking i 15 min. på 55 °C, 45 min. på 66 °C, 5 min. på 77 °C. Koking i 90 min. Gjæring på 8-10 °C i 21 dager. Lagring på 2 °C i 4 uker.
Ble litt nysgjerrig på det første mesketrinnet (15/55), hvilken effekt har denne på vørteren?
magne1972 skrev:Meget god utgjæringsgradLarzan skrev:Gahr skrev:Mesking i 15 min. på 55 °C, 45 min. på 66 °C, 5 min. på 77 °C. Koking i 90 min. Gjæring på 8-10 °C i 21 dager. Lagring på 2 °C i 4 uker.
Ble litt nysgjerrig på det første mesketrinnet (15/55), hvilken effekt har denne på vørteren?
Etter egenerfaring, noen ganger har jeg med hermsoppsettet mitt, fylt på meskevann på 55 grader, og mesket inn, for deretter og sette hermssløyfen til 66 grader.
Systemet bruker da 10-15 min på denne økningen. utgjæringen på disse bryggene har vært mye høyere enn ved innmesking på 60-65 grader...
magne1972 skrev:Meget god utgjæringsgrad
Etter egenerfaring, noen ganger har jeg med hermsoppsettet mitt, fylt på meskevann på 55 grader, og mesket inn, for deretter og sette hermssløyfen til 66 grader.
Systemet bruker da 10-15 min på denne økningen. utgjæringen på disse bryggene har vært mye høyere enn ved innmesking på 60-65 grader...
Gahr skrev:Her er min standardpils:
Andrimne Pilsener
22,5 liter.
OG: 1049
FG: 1012
IBU: 40 (Noonan)
4 kg pilsnermalt, 3-4 EBC
300 g münchenermalt, 25 EBC
50 g Saaz, pellets, 3,5 % aa, FWH
40 g Saaz, pellets, 3,5 % aa, 30 min.
40 g Saaz, pellets, 3,5 % aa, 10 min.
40 g Saaz, pellets, 3,5 % aa, 2 min.
1 tab Servomyces, 15 min.
1/2 tab Protafloc, 15 min.
1 rør Clarity-Ferm, primærgjæring
White Labs WLP833, 1,5 mill. celler/ml/°P
Mesking i 15 min. på 55 °C, 45 min. på 66 °C, 5 min. på 77 °C. Koking i 90 min. Gjæring på 8-10 °C i 21 dager. Lagring på 2 °C i 4 uker.
Kluet med pils er nok gjær, kontroll på gjæringstemperaturen og god lufting av vørteren.
Clarity-Ferm er et enzym som forhindrer kjøletåke. Det bryter ned proteiner og polyfenoler som ellers kunne gitt kjøletåke i mindre "biter" som ikke gir uklarheter i øl. Opplever at ølet er svært klart, selv på temperaturer ned mot 0 °C.