50 g Saaz, pellets, 3,5 % aa, FWH
40 g Saaz, pellets, 3,5 % aa, 30 min.
40 g Saaz, pellets, 3,5 % aa, 10 min.
40 g Saaz, pellets, 3,5 % aa, 2 min.
Her er min standardpils:
Andrimne Pilsener
22,5 liter.
OG: 1049
FG: 1012
IBU: 40 (Noonan)
4 kg pilsnermalt, 3-4 EBC
300 g münchenermalt, 25 EBC
50 g Saaz, pellets, 3,5 % aa, FWH
40 g Saaz, pellets, 3,5 % aa, 30 min.
40 g Saaz, pellets, 3,5 % aa, 10 min.
40 g Saaz, pellets, 3,5 % aa, 2 min.
1 tab Servomyces, 15 min.
1/2 tab Protafloc, 15 min.
1 rør Clarity-Ferm, primærgjæring
White Labs WLP833, 1,5 mill. celler/ml/°P
Mesking i 15 min. på 55 °C, 45 min. på 66 °C, 5 min. på 77 °C. Koking i 90 min. Gjæring på 8-10 °C i 21 dager. Lagring på 2 °C i 4 uker.
Kluet med pils er nok gjær, kontroll på gjæringstemperaturen og god lufting av vørteren.
Her-> http://forum.norbrygg.no/threads/hurtigbrygging-av-lager.21718/Ja, men om det har hatt noe for seg vet jeg ikke. Dette fordi SG ikke er blitt målt og jeg mistenker at de har kommer for langt ut i gjæringsprosessen når det er blitt gjort. Tror Gahr skrev en gang at diacetyl er et mindre problem ved så lav temperatur. Kanskje det er det som har reddet meg. Uansett, etter å ha laget "Norbryggpils" så foretrekkes denne foran "standard kjøpepils". Men venter en stund fordi kjølevanntemperaturen ikke er kommet langt nok ned.
Kommer også til å bruke 4 pakker 34/70 på en vanlig bøtte.
Mener det er en tråd om hurtiggjæring av pils. Les gjerne denne. Tror bl a Odland var involvert. Husker ikke trådtittel.
Ser du bruker Servomyces. Har selv brukt Wyeast Nutrient Blend. Hva er forskjellen? Fordeler/ulemper?Her er min standardpils:
Andrimne Pilsener
22,5 liter.
OG: 1049
FG: 1012
IBU: 40 (Noonan)
4 kg pilsnermalt, 3-4 EBC
300 g münchenermalt, 25 EBC
50 g Saaz, pellets, 3,5 % aa, FWH
40 g Saaz, pellets, 3,5 % aa, 30 min.
40 g Saaz, pellets, 3,5 % aa, 10 min.
40 g Saaz, pellets, 3,5 % aa, 2 min.
1 tab Servomyces, 15 min.
1/2 tab Protafloc, 15 min.
1 rør Clarity-Ferm, primærgjæring
White Labs WLP833, 1,5 mill. celler/ml/°P
Mesking i 15 min. på 55 °C, 45 min. på 66 °C, 5 min. på 77 °C. Koking i 90 min. Gjæring på 8-10 °C i 21 dager. Lagring på 2 °C i 4 uker.
Kluet med pils er nok gjær, kontroll på gjæringstemperaturen og god lufting av vørteren.
Ok, takk. Brukte en kvart teskje Wyeast i gjærstarteren (4 l.) og en teskje i vørteren (50 l.) med 15 min. koking. Er det ok, eller skal man være litt forsiktig (har skjønt at det er sterke saker)?Forskjellen er at Wyeast sin er en blanding av div. næringsstoffer, mens Servomyces består av zinkanriket (død) gjær. Jeg brukte Servomyces fordi det er enkelt å dosere; én pille per brygg. I startere pleide jeg å bruke Wyeast.
I bryggeriet bruker vi zinksulfat.