Fersk Gjær

Hei! Har brygget noken få brygg, og kun brukt tørrgjær. Har tilgode å bruke tørrgjær, men lurte på korleis ein forbereda den før den kjem på gjærdunk?

Takker for svar!
 
Du forbereder ikke fersk gjær, den kan du tilsette rett i karet. Med det er viktig at du tilsetter nok gjærceller.

For å få nok gjærceller, må en ofte forberede en del. En må estimere hvor mange celler en trenger. En kan lage starter for å øke antall celler. Da bruker en gjerne en kalkulator, magnetrører, tørr maltekstrakt, gjær næring, magnet etc. Litt å sette seg inn i. Du kan også lage en enkel starter i en rengjort brusflaske, og riste den ofte. Det er det letteste, hvis du ikke har erfaring. Anbefaler deg medlemsseksjonen her, hvis du har tenkt å bli bitt av basillen :)
 
Kort fortalt lager man x liter uhumlet vørter og lar gjæren formere seg og trives i den.
Bør alltid gjøres for å sikre frisk og våken gjær (mener jeg personlig hvertfall).
 
Helt enig med Håvard. Vi har ALDRI hat et brygg med høyere FG en 1012 og vi har ALLTID rehydrert tørrgjær og ferskgjær på samme måte altså ved bruk av en gjærstarter, for tørrgjær holder det som oftest å sette den i gang 8-12 timer før pitching da er den ofte i full gang når du lar den få tilgang til den nydelige vørteren du har laget. og vi har ALLTID hatt full rulle ette 10-12 timer. Så rehydrer uansett, det er rådet herfra.
 
Så ein treng nødvendigvis ikkje å lage ein starter, men då må ein ha nok ferk gjær (alt etter korti den er produsert). Men går det an å lage uten magnetrører og malteekstrakt og gjærmiddel?
 
Så ein treng nødvendigvis ikkje å lage ein starter, men då må ein ha nok ferk gjær (alt etter korti den er produsert). Men går det an å lage uten magnetrører og malteekstrakt og gjærmiddel?
Du kan slippe unna både magnetrører og gjærnæring (sistnevnte koster deg 30kr i året omtrent), men du må ha en form for maltose! Enkle sukkertyper (bordsukker el) er ingen god erstatning, da gjærkulturen tilpasser seg denne sukkertypen ganske raskt. Du kan bruke byggmalt og meske+skylle veldig kort, men det enkleste er spraymalt (100g/l).
For tørrgjær starter du også med flere celler, så om du kun bryr deg om det (og ikke gjærens helse) trenger du kun rehydrere. Tørrgjær som ikke er rehydrert vil nesten garantert få hva man kaller osmotisk sjokk når man pitcher, noe som vil drepe halvparten (!) av cellene som pitches.
 
Tilbake
Topp