J
Jan Morten
Heisann. Ny i bryggeverden (ja utenom tomtebrygg da) så her trengs vel råd og vink :
Startet i dag med 1 boks Cooper Fat. Droppet sukker, men tilsatte 900g Moss maltekstrakt....
Tok av 1 ts Coopermalt i 3 dl 30 graders vann og rørte forsiktig ut gjæren (starter?)
- 6l vann under oppkok, tilsatte moss maltekstrakt (2 glass) like før oppkok.
- Tilsatte Coopers fat etter oppkok.
- tilsatte så 1 ss støtt humle (tørket apotekvare) og lot koke i 8 minutter
- tilsatte så 1ss støtt humle og kokte ytterligere 4 minutter
Så over i oppvaskkummen til nedkjølig (kaldt vann sirkulert rundt gyta og tempen gikk tålig fort ned )
ved ca 65 grader tilsatte 1/2 ss støtt humle (mulig jeg ble litt overivrig, men fordrar ikke søtt øl)
ved 50 grader overførte jeg vørteren til glassblåsa mi og toppet til ca 21-22 liter. Passet på at tempen ble ca 28 grader ved å buke litt kokt vann mot slutten.
og tilsatte starteren . . . :angel:
På med gjærlås og ut på badegulvet med "hinken" Der skal kablene holde rommet i ca 19-21 grader etter termostaten.
Alt ustyr ble behørlig desinfisert i kokende vann (egen balje) før bruk i "kaldfasen" så jeg tror det går bra.
Så nå skal man altså vente.... og vente... :zzz: (plopper i gjærlåsen nå etter 2 timer :ilike
Om jeg har fått dette rett; Står nå og gjærer til gjærlåsen blir uendelig stille... Så derefter?
Hvor, når og ikke minst hva leser jeg på hydrometeret og i hvilke faser av bryggingen ?
Noen lar ifølge forumet "hinken" stå 2-3 uker for klarning med gjærlåsen på, for så å tappe på flaske med ca 1 sukkerbit pr 1/2 liter godsaker og venter til karbonering.
Andre tapper over på flaske promte og eh nyter bunnfallet i sakene....
Tappe på flaske, karbonere, sette i fryse i 2 timer for så å tappe i ny flaske (lurt idet kullsyra hemmes av kulda og slammet setter seg i bunn) Klart som bekken i ny flaske, men mange ledd, fare or bakterier etc ikke sant?
Så hva gjør man mest praktisk & joda jeg foretrekker et noenlunde klart sluttbrygg :biersmile:
Neste steg blir å hive seg over en varmtvannstank med vinkelsliper og tig sveis... for så å pøve seg på "ekte brygg"
Lurte foresten på hvor på østlandet man måtte for å kjøpe malt i sekk... Ja helt til jeg fant ut at Petit ligger 45 min med bil herfra :laugh:
Så nå er vel vegen åpen hehe.
Men altså, et sted skal man jo starte ikke sant? Så gode råd etc etc
Startet i dag med 1 boks Cooper Fat. Droppet sukker, men tilsatte 900g Moss maltekstrakt....
Tok av 1 ts Coopermalt i 3 dl 30 graders vann og rørte forsiktig ut gjæren (starter?)
- 6l vann under oppkok, tilsatte moss maltekstrakt (2 glass) like før oppkok.
- Tilsatte Coopers fat etter oppkok.
- tilsatte så 1 ss støtt humle (tørket apotekvare) og lot koke i 8 minutter
- tilsatte så 1ss støtt humle og kokte ytterligere 4 minutter
Så over i oppvaskkummen til nedkjølig (kaldt vann sirkulert rundt gyta og tempen gikk tålig fort ned )
ved ca 65 grader tilsatte 1/2 ss støtt humle (mulig jeg ble litt overivrig, men fordrar ikke søtt øl)
ved 50 grader overførte jeg vørteren til glassblåsa mi og toppet til ca 21-22 liter. Passet på at tempen ble ca 28 grader ved å buke litt kokt vann mot slutten.
og tilsatte starteren . . . :angel:
På med gjærlås og ut på badegulvet med "hinken" Der skal kablene holde rommet i ca 19-21 grader etter termostaten.
Alt ustyr ble behørlig desinfisert i kokende vann (egen balje) før bruk i "kaldfasen" så jeg tror det går bra.
Så nå skal man altså vente.... og vente... :zzz: (plopper i gjærlåsen nå etter 2 timer :ilike
Om jeg har fått dette rett; Står nå og gjærer til gjærlåsen blir uendelig stille... Så derefter?
Hvor, når og ikke minst hva leser jeg på hydrometeret og i hvilke faser av bryggingen ?
Noen lar ifølge forumet "hinken" stå 2-3 uker for klarning med gjærlåsen på, for så å tappe på flaske med ca 1 sukkerbit pr 1/2 liter godsaker og venter til karbonering.
Andre tapper over på flaske promte og eh nyter bunnfallet i sakene....
Tappe på flaske, karbonere, sette i fryse i 2 timer for så å tappe i ny flaske (lurt idet kullsyra hemmes av kulda og slammet setter seg i bunn) Klart som bekken i ny flaske, men mange ledd, fare or bakterier etc ikke sant?
Så hva gjør man mest praktisk & joda jeg foretrekker et noenlunde klart sluttbrygg :biersmile:
Neste steg blir å hive seg over en varmtvannstank med vinkelsliper og tig sveis... for så å pøve seg på "ekte brygg"
Lurte foresten på hvor på østlandet man måtte for å kjøpe malt i sekk... Ja helt til jeg fant ut at Petit ligger 45 min med bil herfra :laugh:
Så nå er vel vegen åpen hehe.
Men altså, et sted skal man jo starte ikke sant? Så gode råd etc etc