Vi prøvde i går fly sparge for første gang.
Vi gjorde som følger:
hadde 36L vann og 15kg malt. (2.5L vann pr kg.), siktet på 68 grader. Bommet ganske mye og hadde oppi 3L kokende vann for å øke temp.
Lot dette stå en time, og hadde deretter i 10L kokende vann for å øke temperaturen opp imot 78 grader.
Deretter resirklurerte vi 20L for å få vørteren tilnærmet klar. Spørsmål 1: må dette gjøres sakte? Jeg tappet av ca 1L pr minutt.
Når vørteren var klar fly sparget vi med 20L vann på 80 grader ut av HLT (regner med et par grader tap på veien, og ca 78 når det treffer kornet).
First runnings hadde SG på 1.078. Det siste vi tappet av hadde SG 1.020. Totalt tappet vi av 50L, og hadde en preboil gravity på 1.068.
Meske-effektivitet på ca 68% er ikke akkurat noe å hoppe i taket av.
Bommet en del på OG, forventet 75% effektivitet og OG 1.094.
Endte med OG 1.072 og brewhouse efficiency på 56%, da det også var noe tap ut av kjelen. bruker motstrømskjøler og er litt redd for å kjøre den tett hvis vi lar bunn-slammet bli med.
Synes dere 68% er greit for en øl av dette slaget? Jeg er ikke akkurat imponert, men vet heller ikke helt hva jeg burde forvente. Kunne vi resirkulert i høyere tempo uten å ødelegge noe? Å bruke 25 min bare på resirkulering føltes litt frustrerende.... Og hvor fort kan man tappe av generelt uten å miste effektivitet? kan man f. eks. gå opp til 1.5L pr minutt uten å tape på det?
Det skjedde et par ganger at det gikk tørt på toppen av mesken, for vi kjørte litt lavt tempo ut av HLT. Hvor ødeleggende er dette?
Vi gjorde som følger:
hadde 36L vann og 15kg malt. (2.5L vann pr kg.), siktet på 68 grader. Bommet ganske mye og hadde oppi 3L kokende vann for å øke temp.
Lot dette stå en time, og hadde deretter i 10L kokende vann for å øke temperaturen opp imot 78 grader.
Deretter resirklurerte vi 20L for å få vørteren tilnærmet klar. Spørsmål 1: må dette gjøres sakte? Jeg tappet av ca 1L pr minutt.
Når vørteren var klar fly sparget vi med 20L vann på 80 grader ut av HLT (regner med et par grader tap på veien, og ca 78 når det treffer kornet).
First runnings hadde SG på 1.078. Det siste vi tappet av hadde SG 1.020. Totalt tappet vi av 50L, og hadde en preboil gravity på 1.068.
Meske-effektivitet på ca 68% er ikke akkurat noe å hoppe i taket av.
Bommet en del på OG, forventet 75% effektivitet og OG 1.094.
Endte med OG 1.072 og brewhouse efficiency på 56%, da det også var noe tap ut av kjelen. bruker motstrømskjøler og er litt redd for å kjøre den tett hvis vi lar bunn-slammet bli med.
Synes dere 68% er greit for en øl av dette slaget? Jeg er ikke akkurat imponert, men vet heller ikke helt hva jeg burde forvente. Kunne vi resirkulert i høyere tempo uten å ødelegge noe? Å bruke 25 min bare på resirkulering føltes litt frustrerende.... Og hvor fort kan man tappe av generelt uten å miste effektivitet? kan man f. eks. gå opp til 1.5L pr minutt uten å tape på det?
Det skjedde et par ganger at det gikk tørt på toppen av mesken, for vi kjørte litt lavt tempo ut av HLT. Hvor ødeleggende er dette?