Finn Berger
Moderator
- eller, på gammalnorsk, kontinuerlig skylling vs partiskylling.
Jeg starta bryggekarrieren med kontinuerlig skylling på en manuell BB60 i 2015. Skaffa pumpe og greier - og joda, jeg fikk klar fin vørter og greit utbytte, til tross for det sjukt store dødrommet under silbunnen. Men etter at den tredje BB'n hadde klappa sammen, gikk jeg over til det oppsettet jeg har i dag: vanlig kjele, falskbunn og meskepose.
Og jeg var dritlei alt sølet med pumpe, og styret med den kontinuerlige skyllinga, så jeg konverterte til partiskylling og la pumpa i en skuff - og har aldri sett meg tilbake siden. Partiskylling er enkelt, og du har minimal risiko for å klare å gjøre noe dumt. Og utbyttet er bra; på normalsterke brygg har jeg nå liggi på 85-87% på ales, og på pils har jeg vært godt over 90.
Men i dag fikk jeg det plutselig for meg at jeg skulle teste en enkel versjon av kontinuerlig skylling. Når jeg resirkulerer ("vorlauf'er") for å klarne vørteren før tapping, heller jeg vørteren tilbake på toppen via ei gammaldags vassause - og det jeg gjorde var bare å hele tida etterfylle vann på toppen av mesken på den samme måten. Litt lite elegant, kanskje, men det funka veldig greit. (Se bildet.)
Jeg hadde ikke all verdens forventninger, men tenkte at jeg kanskje ville få litt bedre utbytte, og også kanskje klarere vørter.
Vel, det siste slo til over all forventning. Jeg kunne fylle kokekjelen med krystallklar vørter. Det resulterte i at det blei mindre å hive ut da jeg skumma (som jeg alltid gjør), men ellers veit jeg ikke om det egentlig betyr noe. Likevel; det er ganske tilfredsstillende å se så klar vørter.
Så kom øyeblikket da jeg kunne måle SG i kjelen før kok. Og det var litt av et sjokk: Med 8,3 kg malt og 45 liter vann fikk jeg 38 liter vørter med en SG på 1.062, og etter kok var det 33,5 liter med OG på 1.070. Det er en effektivitet på 95% - og antakelig godt over 10 % mer enn hva jeg ville fått med partiskylling. Jeg hadde ikke beregna mer enn 78% med partiskylling, men hadde egentlig regna med at det kunne bli litt mer. Men dette ... ???!!!!
Jeg skjønner ikke helt hvorfor jeg får så høyt utbytte. Men jeg har jo lite tap etter tapping. Det lå igjen 1 liter grumsete vørter i meskekjelen etter at jeg hadde heist ut masken. Noe av de 45 literne fordamper under mesking og oppvarming, så det er nok i underkant av en liter pr. kilo malt som blir borte med masken. Kanskje har det betydning at jeg maler ganske fint (0,9mm), og dessuten maler to ganger - men det skulle egentlig ikke bety så mye, bortsett fra at jeg antakelig har veldig god konversjon.
Jeg meska drøyt lenge. Halvannen time på 63-65 grader, og tre kvarter på 72. Og så tok skyllinga nærmere halvannen time, og det er jo i praksis ekstra mesketid. (Jeg starta med 74 grader på skyllevannet, men det kjølna så klart etter hvert.)
Men bortsett fra dette siste, så var forskjellen fra det jeg pleier å gjøre, bare sjølve skyllinga. Og at den skulle bety så mye, hadde jeg avgjort ikke venta. Og over 90% meskeeffektivitet med så mye malt trudde jeg faktisk ikke var mulig.
Jeg må nok teste dette flere ganger. Dagens brygg var en dubbel, et øl jeg ikke har brygga tidligere. Neste brygg er pils, og det har jeg rik erfaring med, så det blir lett å vurdere forskjellen. Og med pilsmalt har jeg altså fått over 90% med partiskylling. Hva kan jeg vente med kontinuerlig skylling?
Jeg starta bryggekarrieren med kontinuerlig skylling på en manuell BB60 i 2015. Skaffa pumpe og greier - og joda, jeg fikk klar fin vørter og greit utbytte, til tross for det sjukt store dødrommet under silbunnen. Men etter at den tredje BB'n hadde klappa sammen, gikk jeg over til det oppsettet jeg har i dag: vanlig kjele, falskbunn og meskepose.
Og jeg var dritlei alt sølet med pumpe, og styret med den kontinuerlige skyllinga, så jeg konverterte til partiskylling og la pumpa i en skuff - og har aldri sett meg tilbake siden. Partiskylling er enkelt, og du har minimal risiko for å klare å gjøre noe dumt. Og utbyttet er bra; på normalsterke brygg har jeg nå liggi på 85-87% på ales, og på pils har jeg vært godt over 90.
Men i dag fikk jeg det plutselig for meg at jeg skulle teste en enkel versjon av kontinuerlig skylling. Når jeg resirkulerer ("vorlauf'er") for å klarne vørteren før tapping, heller jeg vørteren tilbake på toppen via ei gammaldags vassause - og det jeg gjorde var bare å hele tida etterfylle vann på toppen av mesken på den samme måten. Litt lite elegant, kanskje, men det funka veldig greit. (Se bildet.)
Jeg hadde ikke all verdens forventninger, men tenkte at jeg kanskje ville få litt bedre utbytte, og også kanskje klarere vørter.
Vel, det siste slo til over all forventning. Jeg kunne fylle kokekjelen med krystallklar vørter. Det resulterte i at det blei mindre å hive ut da jeg skumma (som jeg alltid gjør), men ellers veit jeg ikke om det egentlig betyr noe. Likevel; det er ganske tilfredsstillende å se så klar vørter.
Så kom øyeblikket da jeg kunne måle SG i kjelen før kok. Og det var litt av et sjokk: Med 8,3 kg malt og 45 liter vann fikk jeg 38 liter vørter med en SG på 1.062, og etter kok var det 33,5 liter med OG på 1.070. Det er en effektivitet på 95% - og antakelig godt over 10 % mer enn hva jeg ville fått med partiskylling. Jeg hadde ikke beregna mer enn 78% med partiskylling, men hadde egentlig regna med at det kunne bli litt mer. Men dette ... ???!!!!
Jeg skjønner ikke helt hvorfor jeg får så høyt utbytte. Men jeg har jo lite tap etter tapping. Det lå igjen 1 liter grumsete vørter i meskekjelen etter at jeg hadde heist ut masken. Noe av de 45 literne fordamper under mesking og oppvarming, så det er nok i underkant av en liter pr. kilo malt som blir borte med masken. Kanskje har det betydning at jeg maler ganske fint (0,9mm), og dessuten maler to ganger - men det skulle egentlig ikke bety så mye, bortsett fra at jeg antakelig har veldig god konversjon.
Jeg meska drøyt lenge. Halvannen time på 63-65 grader, og tre kvarter på 72. Og så tok skyllinga nærmere halvannen time, og det er jo i praksis ekstra mesketid. (Jeg starta med 74 grader på skyllevannet, men det kjølna så klart etter hvert.)
Men bortsett fra dette siste, så var forskjellen fra det jeg pleier å gjøre, bare sjølve skyllinga. Og at den skulle bety så mye, hadde jeg avgjort ikke venta. Og over 90% meskeeffektivitet med så mye malt trudde jeg faktisk ikke var mulig.
Jeg må nok teste dette flere ganger. Dagens brygg var en dubbel, et øl jeg ikke har brygga tidligere. Neste brygg er pils, og det har jeg rik erfaring med, så det blir lett å vurdere forskjellen. Og med pilsmalt har jeg altså fått over 90% med partiskylling. Hva kan jeg vente med kontinuerlig skylling?
Sist redigert: