Jeg ender nok med det, jeg også. Men det er gøy så langt.Neida, jeg kunne både senke den ned og holde den over. Gjorde ingen forandring,
men spiller ikke så stor rolle. Går tilbake til batch -sparge uansett. Det er greiest
Du kjøler vel ikke ned vørteren etter mesking for å måle volumet for så å varme den opp til kok etterpå?Jeg ender nok med det, jeg også. Men det er gøy så langt.
Dagens brygg, med bortimot 100% pilsnermalt, har gitt en effektivitet på 98%. Jeg synes det i seg sjøl har en viss underholdningseffekt. Men det er faktisk ikke så fryktelig mye høyere enn med batch sparging - bare 5-6%. Og det er nok ikke verdt den ekstra tida og det ekstra bryderiet i lengden.
Jeg knuser ganske fint (0,9 mm), og jeg maler to ganger. Og jeg mesker 70-80 minutter på rundt 65 + 45 minutter på 72. Og så skjer det formedentlig litt i løpet av den lange skylletida, også. Så jeg gjør nok mye som er optimalt for utbyttet.
Jeg er ikke 100% overbevist om at kalkulatoren er riktig. Det kunne vært artig om noen sjekka effektivitetsprosenten med en annen kalkulator enn den jeg bruker (Brewersfriends enkle oppskriftberegner.) Jeg har altså 5,27 kg pilsnermalt (Muntons), 0,03 kg Carafa Special II, og 0,2 kg syremalt. Jeg fikk 38 liter (romtemp) vørter til kok med SG 1.042.
Nei, men jeg beregner 4% mindre volum ved 20 enn ved 100 grader.Du kjøler vel ikke ned vørteren etter mesking for å måle volumet for så å varme den opp til kok etterpå?
Jeg ender nok med det, jeg også. Men det er gøy så langt.
Dagens brygg, med bortimot 100% pilsnermalt, har gitt en effektivitet på 98%. Jeg synes det i seg sjøl har en viss underholdningseffekt. Men det er faktisk ikke så fryktelig mye høyere enn med batch sparging - bare 5-6%. Og det er nok ikke verdt den ekstra tida og det ekstra bryderiet i lengden.
Jeg knuser ganske fint (0,9 mm), og jeg maler to ganger. Og jeg mesker 70-80 minutter på rundt 65 + 45 minutter på 72. Og så skjer det formedentlig litt i løpet av den lange skylletida, også. Så jeg gjør nok mye som er optimalt for utbyttet.
Jeg er ikke 100% overbevist om at kalkulatoren er riktig. Det kunne vært artig om noen sjekka effektivitetsprosenten med en annen kalkulator enn den jeg bruker (Brewersfriends enkle oppskriftberegner.) Jeg har altså 5,27 kg pilsnermalt (Muntons), 0,03 kg Carafa Special II, og 0,2 kg syremalt. Jeg fikk 38 liter (romtemp) vørter til kok med SG 1.042.
Hvis du hadde ca 20 liter meskevann og 20 liter skyllevann og endte med 38 liter 1.042 til kok med 5,5kg så sier Brewfather at det er en meskeeffektivitet på 92,41%Jeg ender nok med det, jeg også. Men det er gøy så langt.
Dagens brygg, med bortimot 100% pilsnermalt, har gitt en effektivitet på 98%. Jeg synes det i seg sjøl har en viss underholdningseffekt. Men det er faktisk ikke så fryktelig mye høyere enn med batch sparging - bare 5-6%. Og det er nok ikke verdt den ekstra tida og det ekstra bryderiet i lengden.
Jeg knuser ganske fint (0,9 mm), og jeg maler to ganger. Og jeg mesker 70-80 minutter på rundt 65 + 45 minutter på 72. Og så skjer det formedentlig litt i løpet av den lange skylletida, også. Så jeg gjør nok mye som er optimalt for utbyttet.
Jeg er ikke 100% overbevist om at kalkulatoren er riktig. Det kunne vært artig om noen sjekka effektivitetsprosenten med en annen kalkulator enn den jeg bruker (Brewersfriends enkle oppskriftberegner.) Jeg har altså 5,27 kg pilsnermalt (Muntons), 0,03 kg Carafa Special II, og 0,2 kg syremalt. Jeg fikk 38 liter (romtemp) vørter til kok med SG 1.042.
Det kommer jo litt an på hva slags øl som brygges, da. I følge Palmer synker effektiviteten med omkring 2,5 prosentpoeng for hvert femte egenvektspoeng du øker beregna OG med. Det jeg brygger nå, er beregna til OG 1.048 med den høye effektiviteten.Jeg skjønner fortsatt ikke hvordan du klarer det. Jeg ligger på 75% med 1,2 mm kverning og OG 1.060 -70
Det virker mer rimelig, ja. Hadde 24 ,5 liter meskevann ogHvis du hadde ca 20 liter meskevann og 20 liter skyllevann og endte med 38 liter 1.042 til kok med 5,5kg så sier Brewfather at det er en meskeeffektivitet på 92,41%
Da vil jeg høre hemmeligheten for å få 38 liter vørter til kok av 33 liter vann..Det virker mer rimelig, ja. Hadde 24 ,5 liter meskevann og 8,5 liter skyllevann
Vann utvider seg når det blir varmt, da.Da vil jeg høre hemmeligheten for å få 38 liter vørter til kok av 33 liter vann..
Joda, men vørteren hadde romtemperatur og selv om jeg har sett de som virkelig klemmer på meskeposen, så er dette så imponerende at jeg måtte ha vært en T-1000(terminator 2 referanse) for å våge å håndhilse på @Finn BergerVann utvider seg når det blir varmt, da.
Ja.Så du mener det er naturlig at jeg har 7,5% lavere meskeffektivitet enn deg hvis jeg brygger et øl til 1.063 (15 poeng høyere enn 1.048)
hehe - det var 18,5, så klart. Akkurat da jeg skreiv det der, ringte klokka for å fortelle meg at det var på tide å gjøre klart for å tilsette supermoss og siste humlerunde. Så det blei litt hektisk.Da vil jeg høre hemmeligheten for å få 38 liter vørter til kok av 33 liter vann..
Jeg antok det skulle være 18,5, men mulighetene for litt moro var for stor til å la vær. Og bare hyggelig å sjekke det opp, tross alt, hadde det vært litt småkritisk om jeg hadde gått glipp av noe med måte jeg brygger på om det var mulig å få 98% meskeeffektivitetJa.
hehe - det var 18,5, så klart. Akkurat da jeg skreiv det der, ringte klokka for å fortelle meg at det var på tide å gjøre klart for å tilsette supermoss og siste humlerunde. Så det blei litt hektisk.
Takk skal du ha for effektivitetssjekken. Det rakk jeg ikke å skrive.
Angående klemming på meskepose: Jeg får under 1l/kg malt i væsketap. Jeg målte opp 24,5 + 18,5 liter kaldt vann i går kveld, altså 43 liter til sammen. Så når jeg da får 38 liter til kok, er væsketapet bare 5 liter. Og i kjelen ligger det igjen et sted mellom 0,5 og 1 liter, så det som blir med masken, kan ikke være mer enn maks 4,5 liter. Når jeg tapper så langsomt som jeg gjør, blir nok dreneringa god.
Det er jo mulig at det hjelper på dreneringa at jeg fukter maltet før kverning, sånn at jeg får ganske hele og fine skall?
Jeg må ha det inn med teskje. Er det uansett hvilken beregnet OG du har så synker effektiviteten med ca 2,5%.......... eller er det en basis man går ut ifra og så beregner man de 2,5% fra der.Det kommer jo litt an på hva slags øl som brygges, da. I følge Palmer synker effektiviteten med omkring 2,5 prosentpoeng for hvert femte egenvektspoeng du øker beregna OG med. Det jeg brygger nå, er beregna til OG 1.048 med den høye effektiviteten.
Ta utgangspunkt i hva du får når du brygger et øl du ofte brygger, f.eks. en pils med OG på 1.050. Pleier du da å få en effektivitet på 80%, kan du gå ut fra at du vil få en effektivitet på 77,5% om du vil ha et øl med OG på 1.055. Mao. bør du legge inn 77,5% i feltet for effektivitet når du beregner oppskrifta på det ølet. Skal du beregne oppskrift for et øl med OG 1.060, bør du legge inn 75%. Osv..Jeg må ha det inn med teskje. Er det uansett hvilken beregnet OG du har så synker effektiviteten med ca 2,5%.......... eller er det en basis man går ut ifra og så beregner man de 2,5% fra der.
Da får jeg grums, og det vil jeg helst ikke ha.Hvorfor ikke løfte opp posen og skvise den litt etter siste skylling? Jeg sitter da bare igjen med 0,6 -0,7 liter/kg merkelig jeg ikke får bedre effektivitet
Kan det ha noe med batchstørrelse å gjøre?
Litt skudd i mørke. Men konstante tap - tap til karet, egentlig - vil jo utgjøre en mindre del av en større batch. Men dette forutsetter at du brygger stroe og små batcher på det samme systemet.Hvorfor skulle det ha noe betydning