For dårlig "boil-off"?

RayOlav

Norbrygg-medlem
Hei,

Brygget en brun porter i går. Siktet meg inn på en OG på 1,052. og ifølge beersmith skulle jeg da ha en pre-boil gravity på 1,042.

Da jeg målte pre-boil hadde jeg en SG på 1,047 (refraktometer), og tenkte jeg bare hadde litt høyere effektivitet en vanlig.
Men da jeg hadde kokt ferdig, kjølt og fått vørteren i gjæringskaret, målte jeg OG til 1,053.

Jeg gjorde ikke noen justeringer med tanke på humle, så fornøyd med å treffe ca. det jeg siktet meg inn på. Men har jeg for dårlig boil-off? 1,047-1,053 på 60 min. kok?

Mvh Raymond
 
Bjarte H skrev:
Hvor mye vørter endte du opp med til slutt?

Endte opp med ca. 10 liter, som var tilsiktet.

Edit: før kok, 12 liter, og ca. 0,5 liter gikk bort på trub. Så omtrent 1,5 liter boil-off i liter
 
Da ser det ut til at du har kokt bort 1,3L = 11,5%

Det er mer enn nok, minimum anbefalt avkok er 8%.

Du kan endre prosentsatsen for avkok i utstyrsprofilen i beersmith slik at det stemmer bedre til neste gang :)
 
Tilbake
Topp