Hei!
Jeg åpnet nettopp gjæringskaret til en "dobbel"IPA vi har gående, for å tørrhumle. Tok en SG-måling. Siden vi lagde denne for 5 dager siden har SG gått fra 1.077 til 1.010. Dette er vel en drøyt effektiv utgjæring?
Spørsmålet blir jo: Kan det gjæres for langt ned? Og isåfall, bør jeg flaske så fort som mulig? (jeg la akkurat i humle som etter planen skal ligge i 10 dager.)
Pr. nå smaker det helt o.k, overraskende lite humle-preg (vi har brukt myye). Håper jeg kan la dette stå som vanlig og flaske det etter ferien som planlagt.
Gjæren er WLP007 (dette er en nøgne Ø Ipa - "klone", men med høyere OG og litt bitrere.)
Av uvanligheter ved denne batchen kan sies at vi mesket litt lavere enn planlagt. Pga av breddfull kjøleboks fikk vi ikke korrigert temperaturen opp og mesket på 64 istedetfor 66 grader, og vi mesket i 90 min. Spiller dette noen betydelig rolle for utgjæringsgraden?
Det var også første gang vi kvernet malten selv, og det er mulig vi kvernet litt for fint (vanskelig ting å være sikker på). Vi hadde iallefall småproblemer med en treg mesk.
Det var også første gang vi laget gjærstarter selv, men dette tror jeg vi har fått til ganske greit. Gjæringen var stabilt på 21 grader.
Ble litt mange spørsmål her nå, har bare litt angst for at det skal være noe i veien med den kjære ølen vår.
Mvh
Lars
Jeg åpnet nettopp gjæringskaret til en "dobbel"IPA vi har gående, for å tørrhumle. Tok en SG-måling. Siden vi lagde denne for 5 dager siden har SG gått fra 1.077 til 1.010. Dette er vel en drøyt effektiv utgjæring?
Spørsmålet blir jo: Kan det gjæres for langt ned? Og isåfall, bør jeg flaske så fort som mulig? (jeg la akkurat i humle som etter planen skal ligge i 10 dager.)
Pr. nå smaker det helt o.k, overraskende lite humle-preg (vi har brukt myye). Håper jeg kan la dette stå som vanlig og flaske det etter ferien som planlagt.
Gjæren er WLP007 (dette er en nøgne Ø Ipa - "klone", men med høyere OG og litt bitrere.)
Av uvanligheter ved denne batchen kan sies at vi mesket litt lavere enn planlagt. Pga av breddfull kjøleboks fikk vi ikke korrigert temperaturen opp og mesket på 64 istedetfor 66 grader, og vi mesket i 90 min. Spiller dette noen betydelig rolle for utgjæringsgraden?
Det var også første gang vi kvernet malten selv, og det er mulig vi kvernet litt for fint (vanskelig ting å være sikker på). Vi hadde iallefall småproblemer med en treg mesk.
Det var også første gang vi laget gjærstarter selv, men dette tror jeg vi har fått til ganske greit. Gjæringen var stabilt på 21 grader.
Ble litt mange spørsmål her nå, har bare litt angst for at det skal være noe i veien med den kjære ølen vår.
Mvh
Lars