For lav FG

Kenneth T. Kjelsnes

Norbrygg-medlem
Benytter mitt første innlegg på forumet (og som medlem) til å spørre om råd angående et gjentakende problem:

Jeg strever med for lav FG på flere av mine brygg og vil gjerne finne ut hvorfor. Det er selvfølgelig litt kjedeligere med for høy FG, men jeg får jo mer alkoholholdige og tørrere øl enn jeg egentlig er ute etter.

Jeg har særlig opplevd det ved brygging av lagere og Kölsch, hvor WLP830 og WLP029 har vært i bruk. Som regel gjenbrukt gjær. Har kommet helt ned i 1.004.

En teori jeg har er at det kan være at temperaturen i mesken er for lav. Jeg brygger på en Brewtools B40pro og mesketemperatur er typisk 64-65 og jeg ser da på sensoren for tank. Jeg kjører utmesk i ti minutter på 78 grader. Det aner meg at temperaturen er en del lavere i selve maltrøret, men jeg har ikke noe utstyr for å måle der inne. Vil lavere temperatur i selve mesken kunne føre til så lav FG?
 

Steinar Huneide

Norbrygg-medlem
Det vil være forskjell på utgjæring ved mesk på 62C og 65C.
Anbefaler dette, billig og raskt.

 

Pål Heide Kielland

Norbrygg-medlem
Du kan også teste å meske enda høyere, 67-68C, for å se om det hjelper. Mer spesialmat i mesken kan også gi høyere fg, men det vel neppe særlig aktuelt i pils. Og som Steinar peker på over her, et godt termometer er gull for å sjekke underveis.

Og velkommen i Norbrygg og til forumet
 

Finn Berger

Moderator
Benytter mitt første innlegg på forumet (og som medlem) til å spørre om råd angående et gjentakende problem:

Jeg strever med for lav FG på flere av mine brygg og vil gjerne finne ut hvorfor. Det er selvfølgelig litt kjedeligere med for høy FG, men jeg får jo mer alkoholholdige og tørrere øl enn jeg egentlig er ute etter.

Jeg har særlig opplevd det ved brygging av lagere og Kölsch, hvor WLP830 og WLP029 har vært i bruk. Som regel gjenbrukt gjær. Har kommet helt ned i 1.004.

En teori jeg har er at det kan være at temperaturen i mesken er for lav. Jeg brygger på en Brewtools B40pro og mesketemperatur er typisk 64-65 og jeg ser da på sensoren for tank. Jeg kjører utmesk i ti minutter på 78 grader. Det aner meg at temperaturen er en del lavere i selve maltrøret, men jeg har ikke noe utstyr for å måle der inne. Vil lavere temperatur i selve mesken kunne føre til så lav FG?
1.004; da er du i diastaticus-land. Men i så fall vil gjæringsprosessen ofte ta tid, gjerne tre uker.

Har du noen eksempler på OG/FG, så gjæringsprosenten kan beregnes? 029 har jeg opplevd at kan gjære langt ut, men 830 skulle vel vanskelig tippe mye over 80%.

Du skal ikke kunne få superutgjæring gjennom å bomme på temperaturen i mesken, så det ligger neppe der. Det er mulig å manipulere gjærbarheten så den blir ekstra høy, men da med meskeskjemaer som du ikke treffer ved en tilfeldighet.
 

Kenneth T. Kjelsnes

Norbrygg-medlem
Takk for velkomst og gode svar.

Jeg har sett litt tilbake på notatene mine, og det kan se ut som det er en sammenheng mellom gjenbrukt gjær og gjær fra ny pakke.

Når det gjelder WLP029 så var denne gjenbrukt helt fra den kom i mitt eie og har hele veien gjæret ganske langt ned.

WLP830 gikk fra FG 1.010 første gang (80 % utgjæring) til 1.008 andre gang (82 %) og 1.005 tredje gang (90 %).

Det er likevel sånn at jeg ikke har hatt usmaker. Ølet blir godt, men tørrere. Gjæringsprosessen har ikke gått saktere, men heller raskere (jf. det Finn Berger skreiv om diastaticus).

Jeg har ikke saison-gjær. Men villgjæring kan vel skje i gjenbruksprosessen uansett? Men vil det ikke føre til flere problemer enn bare hissigere utgjæring? Jeg vasker gjær etter Gustav Foseids metode på Youtube. Mener jeg er ganske nøye på renslighet, men hvem veit. Vurderer vel uansett nå å heller gjenbruke gjær ved å lage litt ekstra starter i stedet.
 

Kenneth T. Kjelsnes

Norbrygg-medlem
Det vil være forskjell på utgjæring ved mesk på 62C og 65C.
Anbefaler dette, billig og raskt.

Jeg har den der. Men er proben lang nok til å gi en god nok måling da? Kommer jo ikke så langt ned i mesken med den.
 

Miguel

Norbrygg-medlem
Du nevner lagere og kølsch, de gjæres ved lavere temperaturer enn ales, spes lagere.. Er ølet du har i målerøret strippet for co2? Hvis ikke så kan co2'en som frigøres når ølet kommer ut i romtemp gjøre at du leser unaturlig lav SG iom at boblene vil dytte hydrometeret noe opp.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Du nevner lagere og kølsch, de gjæres ved lavere temperaturer enn ales, spes lagere.. Er ølet du har i målerøret strippet for co2? Hvis ikke så kan co2'en som frigøres når ølet kommer ut i romtemp gjøre at du leser unaturlig lav SG iom at boblene vil dytte hydrometeret noe opp.
Vil det ikke bli motsatt? Altså at CO2 løfter hydrometeret og dermed viser høyere FG?
 

Miguel

Norbrygg-medlem
Vil det ikke bli motsatt? Altså at CO2 løfter hydrometeret og dermed viser høyere FG?
Jo såklart det blir motsatt! Dette var en brainfart av de store! Ouch, jeg bør vel holde kjeft, så rusten som jeg er. Så av en eller annen grunn for meg at 1.000 ville vært i den nedre del av skalen på hydrometeret. Men det er det jo selvsagt ikke.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Jo såklart det blir motsatt! Dette var en brainfart av de store! Ouch, jeg bør vel holde kjeft, så rusten som jeg er. Så av en eller annen grunn for meg at 1.000 ville vært i den nedre del av skalen på hydrometeret. Men det er det jo selvsagt ikke.
Hehe, jeg skjønte det var en brainfart, og jeg syns alltid det er koselig å se deg poste her inne selv om du kanskje ikke brygger lengre, for mye kunnskap har du absolutt, men tenkte at det var greit å rette opp i brainfarten så ikke nykommerne står å klør seg i hodet mens de nistirrer på hydrometeret :p
 
Topp