For lav OG, men også for lav FG

*Lars

Norbrygg-medlem
Brygger på en 50 liter Braumeister som jeg har brygget med i 5 år, og som har fungert utmerket. Den senere tid har jeg imidlertid lagt merke til at mange av bryggene mine får for lav OG. Det kan typisk være 1.046 når oppgitt OG er 1.051. Det er forsåvidt ingen krise, men har også lagt merke til at utgjæringen i mange tilfeller blir tilsvarende lav, dvs 1.008 når den skulle vært 1.012. Så i sum blir det omtrent det alkoholnivået det skal være, men lurer litt på hva dette kan komme av.

Temperaturer styres av maskin under mesk og kok, og ser ut til å være der den skal. Speidelen er godt brukt, så det kan jo være at enten pumper eller varmeelementer er ustabile uten at jeg registrerer det.
 
Hvis avviket faktisk er ganske linjært feil for både OG of FG så kan det være at den lille lappen inni hydrometeret har løsnet/forskjøvet seg litt.
Har du sjekket hydrometeret i vann?
 
Brygger på en 50 liter Braumeister som jeg har brygget med i 5 år, og som har fungert utmerket. Den senere tid har jeg imidlertid lagt merke til at mange av bryggene mine får for lav OG. Det kan typisk være 1.046 når oppgitt OG er 1.051. Det er forsåvidt ingen krise, men har også lagt merke til at utgjæringen i mange tilfeller blir tilsvarende lav, dvs 1.008 når den skulle vært 1.012. Så i sum blir det omtrent det alkoholnivået det skal være, men lurer litt på hva dette kan komme av.

Temperaturer styres av maskin under mesk og kok, og ser ut til å være der den skal. Speidelen er godt brukt, så det kan jo være at enten pumper eller varmeelementer er ustabile uten at jeg registrerer det.
Enig med @Steinar Huneide og @Miguel. Dette virker som en målefeil. Du får jo åpenbart like mye gjærbart sukker som før. At du plutselig skulle få en kombinasjon av lavere utbytte og høyere gjærbarhet virker mildt sagt usannsynlig:).
 
Tilbake
Topp