Vi laget i mai en stor porsjon (90 liter) hvetebokk (ca. 6,5 prosent). Smaken er god, men jeg får dårlig med skum i ølet. Vanligvis gir jo hveteøl god skumfasthet, men denne gangen faller skummet sammen raskt, og ølet blir også raskt dovent. Det virker altså som kullsyren "sitter" dårlig i ølet. Det første fatet jeg åpnet (som bare var halvfullt) så ut til å ha noe bedre skum, så det kan kanskje tenkes at det er en forurensing i fatet.
En mulighet er at det skyldes at jeg smurte litt vaselin i ventilene, fordi de var utette etter at jeg hadde pellet dem fra hverandre og renset dem. Jeg har tidligere fått råd om å bruke matolje for å smøre ventilene, men har vært skeptisk til dette nettopp fordi ølskum og fett ikke går bra sammen. Jeg trodde vaselin var bedre, men kanskje jeg tar feil? Hva skal en i så fall bruke? Er silikonstift for dørlister i biler bedre egnet? Nå skal jeg sjekke et tredje fat for å se om skummet og kullsyren sitter bedre der. I så fall kan kanskje problemet lokaliseres til fatet og ikke brygget.
Tore
En mulighet er at det skyldes at jeg smurte litt vaselin i ventilene, fordi de var utette etter at jeg hadde pellet dem fra hverandre og renset dem. Jeg har tidligere fått råd om å bruke matolje for å smøre ventilene, men har vært skeptisk til dette nettopp fordi ølskum og fett ikke går bra sammen. Jeg trodde vaselin var bedre, men kanskje jeg tar feil? Hva skal en i så fall bruke? Er silikonstift for dørlister i biler bedre egnet? Nå skal jeg sjekke et tredje fat for å se om skummet og kullsyren sitter bedre der. I så fall kan kanskje problemet lokaliseres til fatet og ikke brygget.
Tore