Dette er egentlig et to-leddet spørsmål, men alt dreier seg om det samme: For mye skum ifm gjæring.
Først starteren. Bruker her et 3l-syltetøysglass. Tenkte at det skulle gå greit å ha 2l starter i et slikt (50% luft på toppen). Blandet helt etter oppskriften, 8 gr gjærnæring. Rister hver 4 time ca, og får en voldsom utvikling. Etter ca 24 timer sprenger skummet seg ut av beholderen (alu-folie på toppen), store klumper velter ut, og størkner til ca 1 dl faste (men brune og gufne) gjærkaker... Dekanterer og lager del to av starteren(med ca 4 gr næring), tør ikke bruke mer enn 1.5 l starter nå(100% luft på toppen). Samme resultat etter 24 timer; bobler over.
Hovedbatchen: Gjærer ca 22.5 l i et gjæringskar på ca 31/32 l (ca 40% luft). Denne gangen er jeg forsiktig med gjærnæringen, ca 2 gr. Men samme resultat: etter 24 t er det skum i gjærlås, bobler ut massevis, kaker seg flere desiliter med gjær på lokket.
Har brygget noen ganger, og vet at det ikke skader batchen nevneverdig, men mitt spørsmål er:
Vil ikke mye (for mye?) av gjæren gå til spille på denne måten? Vil man ikke egentlig at alt skummet, etter stormgjæringen, stille og rolig skal løse seg opp og gli ned igjen i batchen, gjøre jobben sin der, og til sist legge seg i gjærkaken på bunnen? Bør man egentlig bruke gigantiske gjærings/starter-kar? Foam-control?
Er høy gravity på denne alen, så tenker man bør ha så mange gjærceller på rett plass som mulig.
Alle innspill mottas med takk
Først starteren. Bruker her et 3l-syltetøysglass. Tenkte at det skulle gå greit å ha 2l starter i et slikt (50% luft på toppen). Blandet helt etter oppskriften, 8 gr gjærnæring. Rister hver 4 time ca, og får en voldsom utvikling. Etter ca 24 timer sprenger skummet seg ut av beholderen (alu-folie på toppen), store klumper velter ut, og størkner til ca 1 dl faste (men brune og gufne) gjærkaker... Dekanterer og lager del to av starteren(med ca 4 gr næring), tør ikke bruke mer enn 1.5 l starter nå(100% luft på toppen). Samme resultat etter 24 timer; bobler over.
Hovedbatchen: Gjærer ca 22.5 l i et gjæringskar på ca 31/32 l (ca 40% luft). Denne gangen er jeg forsiktig med gjærnæringen, ca 2 gr. Men samme resultat: etter 24 t er det skum i gjærlås, bobler ut massevis, kaker seg flere desiliter med gjær på lokket.
Har brygget noen ganger, og vet at det ikke skader batchen nevneverdig, men mitt spørsmål er:
Vil ikke mye (for mye?) av gjæren gå til spille på denne måten? Vil man ikke egentlig at alt skummet, etter stormgjæringen, stille og rolig skal løse seg opp og gli ned igjen i batchen, gjøre jobben sin der, og til sist legge seg i gjærkaken på bunnen? Bør man egentlig bruke gigantiske gjærings/starter-kar? Foam-control?
Er høy gravity på denne alen, så tenker man bør ha så mange gjærceller på rett plass som mulig.
Alle innspill mottas med takk