Fordampning

Jeg lurer på hvor mye som normalt damper bort når en koker vørt ute. I går lagde jeg en APA hvor jeg hadde 30 liter som start volum før kok og 21 liter etter 60min. Temperaturen i garasjen min var 9 grader.
Forrige søndag brygget jeg en stout, og da begynte jeg også med 30 liter for så å ende opp med 23,5 liter. Dette var også kokt i 60 min.
Jeg koker akkurat på kokepunktet da gass brenneren er akkurat stor nok til å holde koken uten lokk.


Sent from my iPad using Tapatalk HD
 
Sitter du igjenn med 21 liter i gjæringskaret eller i kjelen?
Vi har normalt en avdamping på rundt 10%
Så for oss så blir det slikt:
30 liter til kok
26-27 liter etter kok i kjelen
Også er det noen liter igjenn i kjelen alt etter hvor mye grums og humle
i kjelen. Dette varierer litt alt etter hvor mye humle så er i
 
Det var rett over 21 liter igjen i gjæringskaret. I kokekjelen var det toppen en halvliter med humlerester. Jeg bruker en tommerstokk for å finne rett nivå i kokekjelen når jeg skyller igjennom mesken.
 
Tilbake
Topp