Det er flere ting som er bra, her er to av de viktigste:
1. Man får dyrket opp mer gjær. Å ha nok gjær er viktig. Om man begynner gjæringen av ølet med for lite gjær, kan man risikere usmak på ølet (for mye fuselalkohol og estere), og men kan ende opp med for dårlig utgjæring. Usmaken henger sammen med selve formeringsprosessen til gjæren. Starter man med en større mengde gjær i brygget, vil ikke gjærcellene formere seg i samme grad som om det var færre av dem, og man får derfor et renere øl med mer gjær.
2. Gjær som har vært oppbevart en stund, vil begynne å tære på egne næringsreserver (i form av glykogen). Denne næringen trengs egentlig helt i starten av gjæringen, og om gjæren mangler glykogen når den skal starte arbeidet i et øl, kan man igjen får problemer med dårlig utgjæring, usmak osv. Ved å lage en starter, tilfører man næring til gjæren, og man er dermed sikrere på at gjæren er frisk ved pitching.