Kan noen hjelpe med en formel for å beregne ny SG etter at man i en vørter av en viss mengde med en viss SG tilsetter en gitt mengde sukker oppløst i en gitt mengde vann ?
Greia er at jeg har brygget noe jeg håper blir en belgisk tripel. Sukkeret skal først tilsettes etter fire dagers gjæring, i tråd med en oppskrift fra Espen Lothe her på forumet. OG var 1.060, volum 24 liter. Tenker å tilsette 1 kg sukker (halvparten kandissukker, resten vanlig farin) oppløst i 1 liter vann, om det går. I motsatt fall må det mer vann til, selvsagt. Har ikke prøvd før og vet ikke hvor mye vann som skal til for å få en lake der alt sukkeret er oppløst.
Jeg så forresten tråden til over omtalte oppskrift, der siste innlegg (fra Huub) lød:
"skulle denne tankelse og matte være riktig?:
brygger f.e. et Duvelaktig øl med 75% pilsnermalt/ris og 25% sukker og vil tilsette sukker i etterkant (fordi jeg har f.e. ikke tilgang til nok gjærceller)
OG1074, 20 liter vørter til gjæring, ønsket FG1007
20 liter med OG 1074. Jeg 'tar ut' 1500 g sukkeret og da blir det 20 liter vørter med OG 1044. GU (eller GP?) blir 20x44=880. Men 1500 g sukker må løses opp i f.e. 3 liter vann så jeg vil ha 17 liter vørter og da skal vørteren ha samme 880 GU. Det betyr at OG i 17 liter vørter må være 1052.(880:17=51,67) Gjær kan formere seg og sukkeret blir tilsatt etter 4 dager hovedgjæring.
EDIT: jeg mener at 1500 g sukker plus vann skal bli 3 liter i volum"
Mulig svaret ligger implisitt her, men jeg må tilstå at jeg ikke skjønner noe særlig av resonnementet.
Greia er at jeg har brygget noe jeg håper blir en belgisk tripel. Sukkeret skal først tilsettes etter fire dagers gjæring, i tråd med en oppskrift fra Espen Lothe her på forumet. OG var 1.060, volum 24 liter. Tenker å tilsette 1 kg sukker (halvparten kandissukker, resten vanlig farin) oppløst i 1 liter vann, om det går. I motsatt fall må det mer vann til, selvsagt. Har ikke prøvd før og vet ikke hvor mye vann som skal til for å få en lake der alt sukkeret er oppløst.
Jeg så forresten tråden til over omtalte oppskrift, der siste innlegg (fra Huub) lød:
"skulle denne tankelse og matte være riktig?:
brygger f.e. et Duvelaktig øl med 75% pilsnermalt/ris og 25% sukker og vil tilsette sukker i etterkant (fordi jeg har f.e. ikke tilgang til nok gjærceller)
OG1074, 20 liter vørter til gjæring, ønsket FG1007
20 liter med OG 1074. Jeg 'tar ut' 1500 g sukkeret og da blir det 20 liter vørter med OG 1044. GU (eller GP?) blir 20x44=880. Men 1500 g sukker må løses opp i f.e. 3 liter vann så jeg vil ha 17 liter vørter og da skal vørteren ha samme 880 GU. Det betyr at OG i 17 liter vørter må være 1052.(880:17=51,67) Gjær kan formere seg og sukkeret blir tilsatt etter 4 dager hovedgjæring.
EDIT: jeg mener at 1500 g sukker plus vann skal bli 3 liter i volum"
Mulig svaret ligger implisitt her, men jeg må tilstå at jeg ikke skjønner noe særlig av resonnementet.