hallo
Jeg har noen spørsmål angående Hydrometer, blir litt forvirret... Har søkt litt rundt på nettet og har funnet ut at det finnes endel forskjellige typer hydrometer, under er noen typer jeg kom over:
* En alkoholmåler er et hydrometer som er kalibrert for å bestemme alkoholstyrken i væsker.
* Et saccarometer er et hydrometer som er kalibrert for å bestemme sukkerkonsentrasjonen i væsker. Det brukes ofte av øl og vin bryggere for å bestemme sukkermengden før gjæringen startes.
* Et termohydrometer er et hydrometer som også er laget som termometer. Dette er nyttig fordi tettheten av væsken varierer endel med temperaturen.
I mitt tilfelle så sitter jeg her med en gjærmåler, som jeg i følge brukasanvisningen skal kunne lese av sukkerinnholdet i ølet med, så da går jeg ut i fra at jeg har et saccaromete? På tabellen i bruksanvisningen står det at ølet ska ligger på 0 til +7? Er dette noe som høres fornuftig ut?
En annen ting jeg lurer på er, kan jeg beregne % i ølet med et saccarometer? eller må jeg da ha en Alkoholmåler? :S
Det siste jeg lurer på er: Når jeg tar av lokket på gjæringsbøtten, og tapper litt øl opp i et måleglass for hydrometer, og så finner jeg ut at ølet må stå lengre. Da er det bare til å sette på lokket igjen? og så vil det fortsette å gjære? er det noen form for risiko der jeg bør ta hensyn til?
Jeg har noen spørsmål angående Hydrometer, blir litt forvirret... Har søkt litt rundt på nettet og har funnet ut at det finnes endel forskjellige typer hydrometer, under er noen typer jeg kom over:
* En alkoholmåler er et hydrometer som er kalibrert for å bestemme alkoholstyrken i væsker.
* Et saccarometer er et hydrometer som er kalibrert for å bestemme sukkerkonsentrasjonen i væsker. Det brukes ofte av øl og vin bryggere for å bestemme sukkermengden før gjæringen startes.
* Et termohydrometer er et hydrometer som også er laget som termometer. Dette er nyttig fordi tettheten av væsken varierer endel med temperaturen.
I mitt tilfelle så sitter jeg her med en gjærmåler, som jeg i følge brukasanvisningen skal kunne lese av sukkerinnholdet i ølet med, så da går jeg ut i fra at jeg har et saccaromete? På tabellen i bruksanvisningen står det at ølet ska ligger på 0 til +7? Er dette noe som høres fornuftig ut?
En annen ting jeg lurer på er, kan jeg beregne % i ølet med et saccarometer? eller må jeg da ha en Alkoholmåler? :S
Det siste jeg lurer på er: Når jeg tar av lokket på gjæringsbøtten, og tapper litt øl opp i et måleglass for hydrometer, og så finner jeg ut at ølet må stå lengre. Da er det bare til å sette på lokket igjen? og så vil det fortsette å gjære? er det noen form for risiko der jeg bør ta hensyn til?