Min kone synes ølbrygging er facinerende, men drikker ikke ølet vi lager. Årsaken er at hun ikke tåler hverken dette eller vanlig pils særlig godt. Hun har ikke påvist problemer med gluten, men får også mageproblemer av fin hvetebakst i kombinasjon med sukker (bløtkake er et godt eksempel).
Hun tåler Corona og flere andre mais-baserte øl ganske bra, så ett par flasker i løpet av en kveld gir henne ingen problemer. Hun liker også smaken (eller mangel på sådan) på dette ølet, og er ikke glad i hverken mye maltkropp eller bitterhumle.
Målet er å laget et øl som hun liker og tåler, og at jeg slipper å gå på butikken å kjøpe dette skvipet til 100 kr. pr. liter. Nå har ikke fruen et konsum som ruinerer oss, men jeg synes det går på stoltheten løs å kjøpe dette.
Så her er uttrekk fra loggen vår:
50 liter på gjæringskar
Meskevann 35 liter, skyllevann 41 liter
7 kg. pilsnermalt
5 kg. flaket mais
Mesk 60 min 66 grader
Skylling 60 min 78 grader
SG før kok 1.043
Koking 90 min
Saaz (4,1%) 39g 60 min
Perle (4,4%) 20g 60 min
Irish moss 15 min
Whirl flock 15 min
Citra 30G tørrhumles
OG 1.048
Avkjøling til 16,5 grader 30 min.
Stå rolig uten kjøler i 20 min før tapping på gjæringskar (ca. 7 liter
grums som vi ikke tappet, hadde blitt litt mindre om vi ventet lengre)
Gjærstarter med Safale US-05 (pitchet på 16,5 grader)
Brewers Clearex 20 dråper i vørter i gjæringkar
Gjæringstempt 17 grader + 1 grad pr døgn til 20 grader
FG 1.010, flasket med 6 gram sukker pr. liter.
Jeg fulgte nøye med gjæringstemperaturen, og vet at den gikk for seg i henhold til planen. Vi syntes utbytte var litt lavt, men hadde også tatt høyde for dette. Vi hadde som mål å nå en alkoholprosent på ca. 5, noe vi traff spot on. Årsaken til lavt utbytte er trolig at vi passerte 40 % mais, og at det derfor ikke er nok ensymer i pilsnermalt til å omdanne stivelse til sukker.
5 dager etter flasking tok vi en smakstest, og den var faktisk ganske bra. Det var en typisk sødme fra mais og fargen var veldig lik Corana. Det var et hint av gjærsmak fordi den ikke hadde var ferdig med sekundærgjæringen, men dette var vi forberedt på.
Etter 9 dager smakte vi igjen, og den uferdige “gjærsmaken” var borte, men nå er det en ettersmak som er mye mer fremtreden. Den kan best beskrives som “kunstig søtningsstoff”. Jeg får assisasjoner til billig lettbrus når jeg kjenner ettersmaken, og ølet er ikke drikkelig etter min mening. Kanskje blir det bedre etter å ha stått litt?
Min teori er at det er sødmen fra maisen krasjer med ale-gjær (US-05). Jeg kan ikke se noe i prosessen som er gjort feil, men siden oppskriften er laget av en amatør (oss), er det store muligheter for at det er der feilen ligger.
Er det noen som har innspill her? Samme oppskrift med litt mindre prosent mais og en lager-gjær i stedet?
Hilsen Marius
Hun tåler Corona og flere andre mais-baserte øl ganske bra, så ett par flasker i løpet av en kveld gir henne ingen problemer. Hun liker også smaken (eller mangel på sådan) på dette ølet, og er ikke glad i hverken mye maltkropp eller bitterhumle.
Målet er å laget et øl som hun liker og tåler, og at jeg slipper å gå på butikken å kjøpe dette skvipet til 100 kr. pr. liter. Nå har ikke fruen et konsum som ruinerer oss, men jeg synes det går på stoltheten løs å kjøpe dette.
Så her er uttrekk fra loggen vår:
50 liter på gjæringskar
Meskevann 35 liter, skyllevann 41 liter
7 kg. pilsnermalt
5 kg. flaket mais
Mesk 60 min 66 grader
Skylling 60 min 78 grader
SG før kok 1.043
Koking 90 min
Saaz (4,1%) 39g 60 min
Perle (4,4%) 20g 60 min
Irish moss 15 min
Whirl flock 15 min
Citra 30G tørrhumles
OG 1.048
Avkjøling til 16,5 grader 30 min.
Stå rolig uten kjøler i 20 min før tapping på gjæringskar (ca. 7 liter
grums som vi ikke tappet, hadde blitt litt mindre om vi ventet lengre)
Gjærstarter med Safale US-05 (pitchet på 16,5 grader)
Brewers Clearex 20 dråper i vørter i gjæringkar
Gjæringstempt 17 grader + 1 grad pr døgn til 20 grader
FG 1.010, flasket med 6 gram sukker pr. liter.
Jeg fulgte nøye med gjæringstemperaturen, og vet at den gikk for seg i henhold til planen. Vi syntes utbytte var litt lavt, men hadde også tatt høyde for dette. Vi hadde som mål å nå en alkoholprosent på ca. 5, noe vi traff spot on. Årsaken til lavt utbytte er trolig at vi passerte 40 % mais, og at det derfor ikke er nok ensymer i pilsnermalt til å omdanne stivelse til sukker.
5 dager etter flasking tok vi en smakstest, og den var faktisk ganske bra. Det var en typisk sødme fra mais og fargen var veldig lik Corana. Det var et hint av gjærsmak fordi den ikke hadde var ferdig med sekundærgjæringen, men dette var vi forberedt på.
Etter 9 dager smakte vi igjen, og den uferdige “gjærsmaken” var borte, men nå er det en ettersmak som er mye mer fremtreden. Den kan best beskrives som “kunstig søtningsstoff”. Jeg får assisasjoner til billig lettbrus når jeg kjenner ettersmaken, og ølet er ikke drikkelig etter min mening. Kanskje blir det bedre etter å ha stått litt?
Min teori er at det er sødmen fra maisen krasjer med ale-gjær (US-05). Jeg kan ikke se noe i prosessen som er gjort feil, men siden oppskriften er laget av en amatør (oss), er det store muligheter for at det er der feilen ligger.
Er det noen som har innspill her? Samme oppskrift med litt mindre prosent mais og en lager-gjær i stedet?
Hilsen Marius