Første batch satt - har en del spørsmål!

Hei alle sammen!

I går satte jeg min første (bortsett fra noen sett for flere år siden) batch. Det ble litt knot og krøll, og jeg har en del spørsmål.
Jeg brygget på en 50L Speidel, og skulle lage en slags double IPA.
Takket være posten fikk jeg ikke ingrediensene mine, de bestemte seg for å sende pakken fra Høylandet til Trondheim via Bergen, så det ble heller en IIPA (ImproIPA!) med litt forskjellige ting fra lageret til lauget jeg brygger hos. Oppskriften ble: (litt fritt etter hukommelsen, notatene ligger igjen i kjelleren, mengder og typer skal stemme, men husker ikke helt % på humler)

10 kg Pale Malt (Maris Otter)
1 kg Munich Malt
1 kg Crystal Malt
0,5 kg Dark Pale Malt

På kok tilsatte jeg 3 kg Muntons Wheat Malt Extract og 1,2 kg sukker.

Spm1: På kok tilsatte jeg også CaSO4 og CaCl2 etter Gahrs tabell - er dette riktig tidspunkt for det? Tilsatte CaCO3 og Natron ved innmesk, er det riktig?
90g Columbus 15,8% 60 min (som ble gjort om til ca 85 min. Oppdaget at det ble farlig mye skum i Speidelen med kobberhatt - og etter en kjapp telefon fikk jeg tips om å slenge oppi humlen for å bekjempe skummet, Spm2 er dette riktig? Skulle jeg gjort det anderledes?)
100g EKG 4%? 30 min
50g Cascade 5,8% 30 min
50g Cascade 5,8% 15 min
Klarurt 15 min

Spm3: Noen tips til hvordan å tilsette humle underveis i Speidel med kobberhette? Vi har en slange fra toppen av kobberhetta til avtrekksvifta, jeg tok av denne og tenkte jeg skulle helle ned gjennom kobberhetta, noe som resulterte i en heftig forbrenning - det var vaaaaaarm damp gitt!

Spm4: Hvordan beregner man skyllemengde? Jeg skylte med ca 10 liter i et seperat kar, og tok et par målinger underveis. SG på vørter før skylling var 1.050, Det første skyllevannet var 1.058, og det siste skyllevannet 1.040. Har det noe for seg å skylle seperat, eller kan man bare skylle i Speidelen og beregne vannmengde på forhånd?

Spm5: Jeg har lest at det eneste stedet man ønsker å tilføre O2 i blandingen er i gjæringskaret, må man da være veldig forsiktig når man heller tilbake skyllevannet?

Spm6:  Når det kom til ca 100 grader tilsatte jeg Malt Ekstrakten. Jeg skylte boksene for å få med alt med kokende vann, og løste opp sukkeret i disse boksene før jeg helte det i Speidelen - er det en grei metode?

Spm7: Preboil SG ble 1.052, jeg målte på nytt etter at det hadde kokt i 30 minutter, da jeg regnet med at mesteparten av malten og sukkeret var blandet ut da. Da var den på 1.082. Gjelder dette som en OG måling? Jeg målte nemlig ikke noe mer, skulle jeg ha målt på nytt mot slutten av koketiden? Skal man da ev. tilsette vann som er kokt bort? Jeg fikk 39liter på gjæringskaret - skulle gjerne hatt litt mer utbytte, og tenkte etterpå at jeg kanskje skulle tatt en måling når det var igjen 10 minutter (det tar jo litt tid å kjøle ned prøven) - slik at jeg ev. kunne regne ut hvor mye vann jeg kunne tilsette etter koking uten å få for lav OG - er dette helt feil tenkt?

Spm8: Jeg brukte Star San til rengjøring, utstyret var nytt, så jeg skylte det første med varmt vann, og etterpå skrubbet jeg det i StarSan, og lot dunkene stå med litt overflødig Star San i og lokket på. Når jeg skulle tappe over til dunkene ristet jeg litt mer på de og helte ut som var av starsan vann, men skylte ikke skummet - er dette en grei framgangsmåte? Og jeg regnet ut fra det som stod på flasken (det er en sånn dum en uten måle-enhet) at det skal bli ca 30 ml til 18.9 liter vann - stemmer virkelig det? (Det skummet fortsatt ganske bra, hvertfall den første timen...)

Spm9: Nå står det altså ca 40 liter på 2 dunker, det ble litt mer i den ene enn den andre. Jeg rehydrerte 5 pakker S04 i en kjele, og fordelte dette på øyemål etter mengde i de to karene - er dette greit? Hadde ingen steril måte å måle gjæren på der og da - ville helst bare hele fra kjelen som hadde vært kokt og med lokk på frem til nedkjøling og tilsetting av gjær.

Siste spm: Skal jeg bare la dette stå til det er ferdig, eller skal jeg stikke om? Jeg brukte humle pellets, men ingen poser og klarurt - ølet skal flaskes. (Forresten, klarurten sa 2-8 gram per 25 liter - ganske vidt spekter! Hvor bør man legge seg? Jeg gikk for gyldne middelvei og tok 10 gram for det som var 47 liter på karet.)

Beklager lang monsterpost, men takker for all hjelp jeg har fått av å lese rundt på forumet!

-Torkil
 
Torkil skrev:
Hei alle sammen!

I går satte jeg min første (bortsett fra noen sett for flere år siden) batch. Det ble litt knot og krøll, og jeg har en del spørsmål.
Jeg brygget på en 50L Speidel, og skulle lage en slags double IPA.
Takket være posten fikk jeg ikke ingrediensene mine, de bestemte seg for å sende pakken fra Høylandet til Trondheim via Bergen, så det ble heller en IIPA (ImproIPA!) med litt forskjellige ting fra lageret til lauget jeg brygger hos. Oppskriften ble: (litt fritt etter hukommelsen, notatene ligger igjen i kjelleren, mengder og typer skal stemme, men husker ikke helt % på humler)

10 kg Pale Malt (Maris Otter)
1 kg Munich Malt
1 kg Crystal Malt
0,5 kg Dark Pale Malt

På kok tilsatte jeg 3 kg Muntons Wheat Malt Extract og 1,2 kg sukker.

Spm1: På kok tilsatte jeg også CaSO4 og CaCl2 etter Gahrs tabell - er dette riktig tidspunkt for det? Tilsatte CaCO3 og Natron ved innmesk, er det riktig?
90g Columbus 15,8% 60 min (som ble gjort om til ca 85 min. Oppdaget at det ble farlig mye skum i Speidelen med kobberhatt - og etter en kjapp telefon fikk jeg tips om å slenge oppi humlen for å bekjempe skummet, Spm2 er dette riktig? Skulle jeg gjort det anderledes?)
100g EKG 4%? 30 min
50g Cascade 5,8% 30 min
50g Cascade 5,8% 15 min
Klarurt 15 min

Spm3: Noen tips til hvordan å tilsette humle underveis i Speidel med kobberhette? Vi har en slange fra toppen av kobberhetta til avtrekksvifta, jeg tok av denne og tenkte jeg skulle helle ned gjennom kobberhetta, noe som resulterte i en heftig forbrenning - det var vaaaaaarm damp gitt!

Spm4: Hvordan beregner man skyllemengde? Jeg skylte med ca 10 liter i et seperat kar, og tok et par målinger underveis. SG på vørter før skylling var 1.050, Det første skyllevannet var 1.058, og det siste skyllevannet 1.040. Har det noe for seg å skylle seperat, eller kan man bare skylle i Speidelen og beregne vannmengde på forhånd?

Spm5: Jeg har lest at det eneste stedet man ønsker å tilføre O₂ i blandingen er i gjæringskaret, må man da være veldig forsiktig når man heller tilbake skyllevannet?

Spm6:  Når det kom til ca 100 grader tilsatte jeg Malt Ekstrakten. Jeg skylte boksene for å få med alt med kokende vann, og løste opp sukkeret i disse boksene før jeg helte det i Speidelen - er det en grei metode?

Spm7: Preboil SG ble 1.052, jeg målte på nytt etter at det hadde kokt i 30 minutter, da jeg regnet med at mesteparten av malten og sukkeret var blandet ut da. Da var den på 1.082. Gjelder dette som en OG måling? Jeg målte nemlig ikke noe mer, skulle jeg ha målt på nytt mot slutten av koketiden? Skal man da ev. tilsette vann som er kokt bort? Jeg fikk 39liter på gjæringskaret - skulle gjerne hatt litt mer utbytte, og tenkte etterpå at jeg kanskje skulle tatt en måling når det var igjen 10 minutter (det tar jo litt tid å kjøle ned prøven) - slik at jeg ev. kunne regne ut hvor mye vann jeg kunne tilsette etter koking uten å få for lav OG - er dette helt feil tenkt?

Spm8: Jeg brukte Star San til rengjøring, utstyret var nytt, så jeg skylte det første med varmt vann, og etterpå skrubbet jeg det i StarSan, og lot dunkene stå med litt overflødig Star San i og lokket på. Når jeg skulle tappe over til dunkene ristet jeg litt mer på de og helte ut som var av starsan vann, men skylte ikke skummet - er dette en grei framgangsmåte? Og jeg regnet ut fra det som stod på flasken (det er en sånn dum en uten måle-enhet) at det skal bli ca 30 ml til 18.9 liter vann - stemmer virkelig det? (Det skummet fortsatt ganske bra, hvertfall den første timen...)

Spm9: Nå står det altså ca 40 liter på 2 dunker, det ble litt mer i den ene enn den andre. Jeg rehydrerte 5 pakker S04 i en kjele, og fordelte dette på øyemål etter mengde i de to karene - er dette greit? Hadde ingen steril måte å måle gjæren på der og da - ville helst bare hele fra kjelen som hadde vært kokt og med lokk på frem til nedkjøling og tilsetting av gjær.

Siste spm: Skal jeg bare la dette stå til det er ferdig, eller skal jeg stikke om? Jeg brukte humle pellets, men ingen poser og klarurt - ølet skal flaskes. (Forresten, klarurten sa 2-8 gram per 25 liter - ganske vidt spekter! Hvor bør man legge seg? Jeg gikk for gyldne middelvei og tok 10 gram for det som var 47 liter på karet.)

Beklager lang monsterpost, men takker for all hjelp jeg har fått av å lese rundt på forumet!

-Torkil
Ikke bruk den kobberhatten! Den er bare fin og gjør ikke noe annen nytte!
 
Jaja, det lever hvertfall! Den lever kanskje litt mye, for det var masse skum i gjærlåsen og øl på lokket!
Har en mistanke om at OGen ble veldig høy - jeg målte som sagt ikke på slutten av kokingen. Den siste målingen jeg gjorde var når det gjenstod 60 minutter, og da var OG 1.082. Vet ikke hvor mye som har kokt bort på den siste timen - men OGen er vel en del høyere... Noen som tør gjette på hva OGen kan ligge på?
Er det noe jeg bør gjøre?
Jeg tenkte å gå tilbake om noen dager og vaske og desinfisere gjærlåsen, så håper vi at det er slutt på utblåsningene fra da.
 
Jøsses. Med 10% Evaporation rate (vet ikke helt hva som er realistisk, kanskje litt mindre på en 50L speidel med kobberhette..?) Sier Beersmith 1.095! Selv med 5% blir det 1.090.
Hva slags resultat kommer dette til å bli..?
Noen råd / spådommer?
 
Ang OG- Den som måler, vet.......

ellers gjelder RDWHAHB. blir ølet godt har det ikke noe å si, blir det mindre bra(les drikkbart :)), så noterer du deg det du vil endre på til neste gang og justerer ihht bryggeskjemaet... Dokumentasjonen du gjør underveis er det viktigste du gjør på veien til å bli en god brygger.  Øvelse gjør mester, og fucker du opp, kalles det dyrkjøpt erfaring.
 
Var oppom kjelleren og tittet på ølet igjen.
Det virket som om gjæringen var ferdig, men jeg lar det stå et par dager til.
SG var på 1020, og det er jeg fornøyd med!
Og ikke minst er jeg fornøyd med smaken av prøven - dette lover godt! Hadde ikke trodd at mitt første brygg kunne bli slikt snadder :)
 
Tilbake
Topp