Første brygg med Speidel

Hei, jeg brygget mitt første brygg på min Speidel 20 Liter for 6 uker siden, flaskene har stått og karbonert i ca 4 uker før de har stått i kjøleskapet i 2 uker før jeg prøvesmakte. Jeg brygget en IPA alc ca 7 % IBU ca 75 (tinseth) men har ikke tørrhumlet den, Bitterhumle Magnum, aroma Cascade. Ingen tørrhumling. Smaken er ok, men aroma lukten er ikke som jeg forventet den skulle være.  Har brygget samme ølet på olbrygging sine sett og den luktet helt annenledes  enn denne jeg laget nå i forhold til aroma lukt.

Så til spørsmålet mitt når jeg tilsatte aromahumlen i speidelen la den seg som en hinne på toppen av vørteren, hadde det hjelpt om jeg rørte inn aromahumlen etter jeg tilsatte den eller ville det bare har ført til oksydering av vørteren? Eller er det slik att litt røring etter man har tilsatt humlen ikke gjør noe? tilsatte 50 gram cascade på 30min,15 min 5 min og 0 min kok.


Håper noen kan svare meg på dette og att jeg har forklart meg godt nok.
 
Det er ikke noe problem å røre under kok. Kokingen fjerner alle oksygen fra vørteren. Ved 0 minutter er det i teorien annerledes men neppe noe problem. Jeg ville i allefall rørt inn humlen.

Oksydering trenger du i praksis ikke bekymre deg for før etter gjæringen. Da må du unngå plasking. ..

Om manglende røring er grunnen til at det ikke smakte som forventet skal jeg ikke si noe om.

Men jeg må si du er tålmodig. IPA hos meg får ikke karbonert i mer enn 3-5 dager og modning skjer på de timene det tar å kjøle ned til serveringstemperatur!  >:D
 
stostu skrev:
Hei, jeg brygget mitt første brygg på min Speidel 20 Liter for 6 uker siden, flaskene har stått og karbonert i ca 4 uker før de har stått i kjøleskapet i 2 uker før jeg prøvesmakte. Jeg brygget en IPA alc ca 7 % IBU ca 75 (tinseth) men har ikke tørrhumlet den, Bitterhumle Magnum, aroma Cascade. Ingen tørrhumling. Smaken er ok, men aroma lukten er ikke som jeg forventet den skulle være.  Har brygget samme ølet på olbrygging sine sett og den luktet helt annenledes  enn denne jeg laget nå i forhold til aroma lukt.

Så til spørsmålet mitt når jeg tilsatte aromahumlen i speidelen la den seg som en hinne på toppen av vørteren, hadde det hjelpt om jeg rørte inn aromahumlen etter jeg tilsatte den eller ville det bare har ført til oksydering av vørteren? Eller er det slik att litt røring etter man har tilsatt humlen ikke gjør noe? tilsatte 50 gram Cascade på 30min,15 min 5 min og 0 min kok.


Håper noen kan svare meg på dette og att jeg har forklart meg godt nok.

Ville kuttet ut cascade på 30. Evt. Tatt litt magnum der og øket 5 min og 0 min. Og brukt 20-30 gram til tørr humle
 
Rutof skrev:
stostu skrev:
Hei, jeg brygget mitt første brygg på min Speidel 20 Liter for 6 uker siden, flaskene har stått og karbonert i ca 4 uker før de har stått i kjøleskapet i 2 uker før jeg prøvesmakte. Jeg brygget en IPA alc ca 7 % IBU ca 75 (tinseth) men har ikke tørrhumlet den, Bitterhumle Magnum, aroma Cascade. Ingen tørrhumling. Smaken er ok, men aroma lukten er ikke som jeg forventet den skulle være.  Har brygget samme ølet på olbrygging sine sett og den luktet helt annenledes  enn denne jeg laget nå i forhold til aroma lukt.

Så til spørsmålet mitt når jeg tilsatte aromahumlen i speidelen la den seg som en hinne på toppen av vørteren, hadde det hjelpt om jeg rørte inn aromahumlen etter jeg tilsatte den eller ville det bare har ført til oksydering av vørteren? Eller er det slik att litt røring etter man har tilsatt humlen ikke gjør noe? tilsatte 50 gram Cascade på 30min,15 min 5 min og 0 min kok.


Håper noen kan svare meg på dette og att jeg har forklart meg godt nok.

Ville kuttet ut Cascade på 30. Evt. Tatt litt magnum der og øket 5 min og 0 min. Og brukt 20-30 gram til tørr humle

Men gjør røring i vørteren noe som helst  under tilsetning av humle  på  5 og 0 min kok?
 
stostu skrev:
Rutof skrev:
stostu skrev:
Hei, jeg brygget mitt første brygg på min Speidel 20 Liter for 6 uker siden, flaskene har stått og karbonert i ca 4 uker før de har stått i kjøleskapet i 2 uker før jeg prøvesmakte. Jeg brygget en IPA alc ca 7 % IBU ca 75 (tinseth) men har ikke tørrhumlet den, Bitterhumle Magnum, aroma Cascade. Ingen tørrhumling. Smaken er ok, men aroma lukten er ikke som jeg forventet den skulle være.  Har brygget samme ølet på olbrygging sine sett og den luktet helt annenledes  enn denne jeg laget nå i forhold til aroma lukt.

Så til spørsmålet mitt når jeg tilsatte aromahumlen i speidelen la den seg som en hinne på toppen av vørteren, hadde det hjelpt om jeg rørte inn aromahumlen etter jeg tilsatte den eller ville det bare har ført til oksydering av vørteren? Eller er det slik att litt røring etter man har tilsatt humlen ikke gjør noe? tilsatte 50 gram Cascade på 30min,15 min 5 min og 0 min kok.


Håper noen kan svare meg på dette og att jeg har forklart meg godt nok.

Ville kuttet ut Cascade på 30. Evt. Tatt litt magnum der og øket 5 min og 0 min. Og brukt 20-30 gram til tørr humle

Men gjør røring i vørteren noe som helst  under tilsetning av humle   på  5 og 0 min kok?

Nei
 
Rutof skrev:
stostu skrev:
Rutof skrev:
stostu skrev:
Hei, jeg brygget mitt første brygg på min Speidel 20 Liter for 6 uker siden, flaskene har stått og karbonert i ca 4 uker før de har stått i kjøleskapet i 2 uker før jeg prøvesmakte. Jeg brygget en IPA alc ca 7 % IBU ca 75 (tinseth) men har ikke tørrhumlet den, Bitterhumle Magnum, aroma Cascade. Ingen tørrhumling. Smaken er ok, men aroma lukten er ikke som jeg forventet den skulle være.  Har brygget samme ølet på olbrygging sine sett og den luktet helt annenledes  enn denne jeg laget nå i forhold til aroma lukt.

Så til spørsmålet mitt når jeg tilsatte aromahumlen i speidelen la den seg som en hinne på toppen av vørteren, hadde det hjelpt om jeg rørte inn aromahumlen etter jeg tilsatte den eller ville det bare har ført til oksydering av vørteren? Eller er det slik att litt røring etter man har tilsatt humlen ikke gjør noe? tilsatte 50 gram Cascade på 30min,15 min 5 min og 0 min kok.


Håper noen kan svare meg på dette og att jeg har forklart meg godt nok.

Ville kuttet ut Cascade på 30. Evt. Tatt litt magnum der og øket 5 min og 0 min. Og brukt 20-30 gram til tørr humle

Men gjør røring i vørteren noe som helst  under tilsetning av humle   på  5 og 0 min kok?

Nei

Men bør øsen jeg bruker ved 1 eller 0 min være desinfisert?
 
Tilbake
Topp