500 gram DME
1,8 kg muntons ekstrakt
400 gram glukosirup
100-150 gram sirup av rosiner (egenlagd)
16 liter vann
+ 100 gram sjokolade malt som en te og
200 gram caramel malt som te (steeping)
Det som slo meg, og som jeg skjønner ingenting av, er at etter vørteren var kjølt ned (før tilsetting av glukosesirupen) så smakte jeg på det, og det var igrunnen ikke søtt i det hele tatt, som det pleier å være. Sjokolademalten var dominerende og gjorde at det smakte "tørt" heller enn "søtt". Av mangel på bedre ord.
I mangel på vett så hev jeg inn 400 gram sirup i driden og rista godt før tilsetting av gjæren. Det ble litt søtere av dette, men fremdeles ganske mye mindre søtt enn tidligere batcher og tenkte jeg får vel en øl på 2-3 prosent nå som attpåtil blir tørr.
Men hvis dere sjekke dette opp mot en oppskrift så kommer OG på rundt 1,055 og det burde definitivt vært søtt sterkt nok. Blir dette spylevann (vørter smakte sånn) ? Vil sjokolademalten skjule søtheten i vørteren ? (hydrometeret mitt ble ødelagt så fikk ikke målt)
1,8 kg muntons ekstrakt
400 gram glukosirup
100-150 gram sirup av rosiner (egenlagd)
16 liter vann
+ 100 gram sjokolade malt som en te og
200 gram caramel malt som te (steeping)
Det som slo meg, og som jeg skjønner ingenting av, er at etter vørteren var kjølt ned (før tilsetting av glukosesirupen) så smakte jeg på det, og det var igrunnen ikke søtt i det hele tatt, som det pleier å være. Sjokolademalten var dominerende og gjorde at det smakte "tørt" heller enn "søtt". Av mangel på bedre ord.
I mangel på vett så hev jeg inn 400 gram sirup i driden og rista godt før tilsetting av gjæren. Det ble litt søtere av dette, men fremdeles ganske mye mindre søtt enn tidligere batcher og tenkte jeg får vel en øl på 2-3 prosent nå som attpåtil blir tørr.
Men hvis dere sjekke dette opp mot en oppskrift så kommer OG på rundt 1,055 og det burde definitivt vært søtt sterkt nok. Blir dette spylevann (vørter smakte sånn) ? Vil sjokolademalten skjule søtheten i vørteren ? (hydrometeret mitt ble ødelagt så fikk ikke målt)