Første gangs steeping og tilpassing av ekstrakt, hvor ble søtheten av?

500 gram DME
1,8 kg muntons ekstrakt
400 gram glukosirup
100-150 gram sirup av rosiner (egenlagd)
16 liter vann
+ 100 gram sjokolade malt som en te og
200 gram caramel malt som te (steeping)

Det som slo meg, og som jeg skjønner ingenting av, er at etter vørteren var kjølt ned (før tilsetting av glukosesirupen) så smakte jeg på det, og det var igrunnen ikke søtt i det hele tatt, som det pleier å være. Sjokolademalten var dominerende og gjorde at det smakte "tørt" heller enn "søtt". Av mangel på bedre ord.

I mangel på vett så hev jeg inn 400 gram sirup i driden og rista godt før tilsetting av gjæren. Det ble litt søtere av dette, men fremdeles ganske mye mindre søtt enn tidligere batcher og tenkte jeg får vel en øl på 2-3 prosent nå som attpåtil blir tørr.

Men hvis dere sjekke dette opp mot en oppskrift så kommer OG på rundt 1,055 og det burde definitivt vært søtt sterkt nok. Blir dette spylevann (vørter smakte sånn) ? Vil sjokolademalten skjule søtheten i vørteren ? (hydrometeret mitt ble ødelagt så fikk ikke målt)
 
Spørsmålet som jeg kanskje ikke fikk frem :

Kan sjokolademalten ta bort endel av opplevd søthet ved smak av ugjæret vørter?
eller:
Vil gjærnæring og klarningstabletter gjøre blandingen "tørr" og lite søt?

Jeg har spart på en liten del av vørteren sånn at jeg får målt den på hydrometer (når jeg får kjøpt det) men må innrømme jeg skjønte fint lite av hvordan dette ble..
 
Sjokolademalt kan nok maskere noe av sødmen. Men når så mye av sukkeret i vørteren kommer fra enkle sukkerarter (glukose og sirup fra rosiner), kommer du i alle fall til å få et tørt øl når det er ferdig... Hvor mange liter vørter fikk du?
 
Sjokolademalt kan nok maskere noe av sødmen. Men når så mye av sukkeret i vørteren kommer fra enkle sukkerarter (glukose og sirup fra rosiner), kommer du i alle fall til å få et tørt øl når det er ferdig... Hvor mange liter vørter fikk du?

Det endte opp på 15 liter. Ifølge disse kalkulatorne skulle jeg vel hatt 1,055 mens det smakte som 1,03 :p Men nå har jeg aldri brukt sjokolademalt før og 100 gram på 15 liter ble kanskje litt mye? Ble svart som natta siden det ekstraktet jeg brukte var "muntons nut brown ale" og ganske mørkt fra før av. Litt feil å kalle det en sirup av rosiner, jeg tok 300 gram rosiner, kjørte de i blender sammen med 1 liter vann, kokte dette i 5 min og prøvde å sile ut rosinvannet uten å ta med all "gulpen" . Endte opp med å kaste endel så fikk kanskje 100-150 gram rosiner i der og det utgjør vel 60-70 gram sukker?
 
Sjokolademalt kan nok maskere noe av sødmen. Men når så mye av sukkeret i vørteren kommer fra enkle sukkerarter (glukose og sirup fra rosiner), kommer du i alle fall til å få et tørt øl når det er ferdig... Hvor mange liter vørter fikk du?
Veldig rart men opplevde ikke ølet som tørt når jeg smakte på det i går før omstikking. Rosin smaken var veldig fremtredende og i overkant faktisk, men det kan bli bra
 
Tilbake
Topp