arvidg
Norbrygg-medlem
Hei!
Etter 10 ale-brygg har jeg nå begynt på et lagerøl. Det burde bli en nokså vanlig pils:
Eksperiment #11 Pils Style: Tjekkisk pilsner Brewer: Arvid Grøtting
Statistics
Volume: 20 liters
OG: 1050
FG:
Alcohol: 5 % by vol.
Colour: 9 EBC (Golden)
Bitterness: 35 IBU
BU/GU: 0.7
Fermentables
Pilsner Malt 3 EBC 3 EBC 4500 g
Munich Malt 20 EBC 25 EBC 500 g
Mash schedule: 90' @ ca 65°C
Hops
Saaz 3.2% alpha 80 g 100 minutes
Saaz 3.2% alpha 20 g 15 minutes
Fermentation
Yeast: Saflager S-23
Både utbyttet og lengden ble litt under det jeg hadde tenkt, men det går nok bra. Det som jeg lurer på er dette:
Av en eller annen grunn klarte jeg ikke å holde skikkelig fosskok hele veien. Er øllet ødelagt?
Ut av kjøleren holdt vørteren 12°C. Jeg pitchet 2 pk tørrgjær rett oppi, selv om det finnes en bruksanvisning som påstår at jeg burde laget starter når det er såpass kaldt. Er øllet ødelagt?
Hvor lenge skal jeg egentlig la det stå og gjære (i vinkjelleren som nå holder 10°C) før diacetylrast og lagring? Er 18-20°C i et døgn OK som diacetylrast?
Lagring på en BetterBottle i et vanlig kjøleskap (som har plass) er sikkert også OK, men hvor lenge? Til over påske? (Jeg kan drikke ale og kjøpe-pils i mellomtiden )
Og når jeg har lagret dette kjempelenge og skal ha det på flaske, med naturlig karbonering: Burde jeg pitche mer gjær for sikkerhets skyld, og isåfall den samme eller en som er spesielt egnet til dét?
Etter 10 ale-brygg har jeg nå begynt på et lagerøl. Det burde bli en nokså vanlig pils:
Eksperiment #11 Pils Style: Tjekkisk pilsner Brewer: Arvid Grøtting
Statistics
Volume: 20 liters
OG: 1050
FG:
Alcohol: 5 % by vol.
Colour: 9 EBC (Golden)
Bitterness: 35 IBU
BU/GU: 0.7
Fermentables
Pilsner Malt 3 EBC 3 EBC 4500 g
Munich Malt 20 EBC 25 EBC 500 g
Mash schedule: 90' @ ca 65°C
Hops
Saaz 3.2% alpha 80 g 100 minutes
Saaz 3.2% alpha 20 g 15 minutes
Fermentation
Yeast: Saflager S-23
Både utbyttet og lengden ble litt under det jeg hadde tenkt, men det går nok bra. Det som jeg lurer på er dette:
Av en eller annen grunn klarte jeg ikke å holde skikkelig fosskok hele veien. Er øllet ødelagt?
Ut av kjøleren holdt vørteren 12°C. Jeg pitchet 2 pk tørrgjær rett oppi, selv om det finnes en bruksanvisning som påstår at jeg burde laget starter når det er såpass kaldt. Er øllet ødelagt?
Hvor lenge skal jeg egentlig la det stå og gjære (i vinkjelleren som nå holder 10°C) før diacetylrast og lagring? Er 18-20°C i et døgn OK som diacetylrast?
Lagring på en BetterBottle i et vanlig kjøleskap (som har plass) er sikkert også OK, men hvor lenge? Til over påske? (Jeg kan drikke ale og kjøpe-pils i mellomtiden )
Og når jeg har lagret dette kjempelenge og skal ha det på flaske, med naturlig karbonering: Burde jeg pitche mer gjær for sikkerhets skyld, og isåfall den samme eller en som er spesielt egnet til dét?