Hei.
Jeg er ny med ølbrygging og også ny på dette forumet.
Hadde mitt første brygg her for 5-6 uker siden og smakte på det i dag. Er helt ny og er litt forvirret
på hva som gjør at jeg ikke har nok kullsyre i brygget mitt.
Jeg har en ølbrygger som kun kan stilles med hver femte grad. Jeg prøvde å skru av og på varmeelementene da jeg brygget Vestbrygg sin "Lesk" som første brygg. Stresset som jeg var, lå jeg ikke merke til at bryggeren stod på 2000w og ikke 500w. Trolig derfor temperaturen var så vanskelig å kontrollere. Det førte til en veldig ustabil og høy mesketemperatur. Til tider i meskingen har jeg vært oppe så høyt som 70 grader.
Bryggeren, som ser svært lik ut som BB30, trodde jeg var 30 liter, men viste seg å kun romme 27L. Jeg etterfylte ikke vann. Det førte til at jeg fikk kun 19L i gjæringsdunken. Det hadde en OG på 1052 når kittet egentlig kun skulle ha 1048.
Med kittet følger det kun med en pakke gjær, da kittet har en alkoholprosent på 5%.
Jeg måler OG etter 14 dager og måler igjen dagen etter. Da har det droppet en strek til på ølvekten. Det gjærer fortsatt, tenker jeg og lar det stå i totalt 20 dager. Jeg måler igjen på flaskedagen og da er det nede i 1004. Det har altså da gjæret veldig ut og jeg regner en alkoholprosent på over seks, på en gjær og kitt som er beregnet til 5%.
Karboneringsdropsen var hull på posen og smeltet i desinfeksjonsbadet. Jeg satt igjen med 17L etter å ha omstikket og jeg brukte de antall literne til å regne ut hvor mye gram sukker jeg skulle ha.Kittet sa 6g pr liter og jeg kokte 102g opp, som jeg rørte ut i gjæringsbøtten før jeg flasket.
Ølen har nå stått og karbonert 14 dager i 18-20 grader. Det kommer utligning fra korken når den poppes, men ingen skum under helling og svært lav karbonering.
Har nå vendt flaskene og lagt dem liggende. Kan karboneringen "reddes" om den får stått lenger?
Spørsmålet mitt er "har høy mesketemperatur frigjort mye sukker til gjæring og gjæren er "tom" før karboneringen"? Eller har noen forslag til hva som har gått gale?
Hva kan jeg gjøre til neste gang? Kontrollere mesking og mer gjær til neste brygg for å forhindre at det skjer igjen?
Jeg er ny med ølbrygging og også ny på dette forumet.
Hadde mitt første brygg her for 5-6 uker siden og smakte på det i dag. Er helt ny og er litt forvirret
på hva som gjør at jeg ikke har nok kullsyre i brygget mitt.
Jeg har en ølbrygger som kun kan stilles med hver femte grad. Jeg prøvde å skru av og på varmeelementene da jeg brygget Vestbrygg sin "Lesk" som første brygg. Stresset som jeg var, lå jeg ikke merke til at bryggeren stod på 2000w og ikke 500w. Trolig derfor temperaturen var så vanskelig å kontrollere. Det førte til en veldig ustabil og høy mesketemperatur. Til tider i meskingen har jeg vært oppe så høyt som 70 grader.
Bryggeren, som ser svært lik ut som BB30, trodde jeg var 30 liter, men viste seg å kun romme 27L. Jeg etterfylte ikke vann. Det førte til at jeg fikk kun 19L i gjæringsdunken. Det hadde en OG på 1052 når kittet egentlig kun skulle ha 1048.
Med kittet følger det kun med en pakke gjær, da kittet har en alkoholprosent på 5%.
Jeg måler OG etter 14 dager og måler igjen dagen etter. Da har det droppet en strek til på ølvekten. Det gjærer fortsatt, tenker jeg og lar det stå i totalt 20 dager. Jeg måler igjen på flaskedagen og da er det nede i 1004. Det har altså da gjæret veldig ut og jeg regner en alkoholprosent på over seks, på en gjær og kitt som er beregnet til 5%.
Karboneringsdropsen var hull på posen og smeltet i desinfeksjonsbadet. Jeg satt igjen med 17L etter å ha omstikket og jeg brukte de antall literne til å regne ut hvor mye gram sukker jeg skulle ha.Kittet sa 6g pr liter og jeg kokte 102g opp, som jeg rørte ut i gjæringsbøtten før jeg flasket.
Ølen har nå stått og karbonert 14 dager i 18-20 grader. Det kommer utligning fra korken når den poppes, men ingen skum under helling og svært lav karbonering.
Har nå vendt flaskene og lagt dem liggende. Kan karboneringen "reddes" om den får stått lenger?
Spørsmålet mitt er "har høy mesketemperatur frigjort mye sukker til gjæring og gjæren er "tom" før karboneringen"? Eller har noen forslag til hva som har gått gale?
Hva kan jeg gjøre til neste gang? Kontrollere mesking og mer gjær til neste brygg for å forhindre at det skjer igjen?