Hei!
Eg og bror min har no sett i gong vårt fyrste øl.
Vi starta med ein kit med Muntons Connoisseurs Range Wheat Beer:
"- Made from a careful balance of wheat and barley malt, this is a crisp refreshing, distinctive beer. To enjoy at its prime, serve chilled with a squeeze of lemon or lime. OG 1040° to 1044°."
Typical analyses when canned:
Colour (EBC Units) <10
Bitterness (EBU's) 25 - 35
Solids (by refractometer) 80% - 82%
Acidity (as lactic) 1% max
pH 5 - 6
Free Amino Nitrogen 0.15%
Etter å ha lest oss rundt, las vi at gjærpakkane i slike kit ofte er av laber kvalitet, og kjøpte derfor ein anna tørrgjærpose: "Muntons Premium Gold Active Brewing Yeast". Vi bytta også ut "sugar" med maltextrakt i oppskrifta. Vi bytta då ut 1 kg sukker med 900g (2x450g glas, kanskje litt lite?) Moss Maltextrakt (det einaste eg finn i butikk). Elles brukte vi "gøgga" i boksen. Etter forslag frå "dei som kan", so kokte eg so mykje eg kunne av brygget, sjølv om kit'en sa det ikkje var nødvendig.
Vi kokte opp 19 liter vatn og helte på karet på forhånd. Deretter kokte vi heile boksa, 900g Moss maltextrakt og 3,5 liter vatn i ein kjele. Det kokte vel ca. 30 min, og i dei siste 10 minutta tilsatte vi 2g "Klar Urt" klarningsmiddel. Deretter helte vi dette i det ferdig kokte vatnet i karet. På grunn av ei lita feilberegning endte vi opp med 24 liter totalt, og ikkje 23 liter, som det sto i instruksjonane. Dette heldt då ein temperatur på 60-70 grader. Sidan gjære skullle tilsettast på ca. 18-21 grader, satte vi på lokk, og lot det stå å kjøle seg. Dette tok natta over. :S
Når vi tilsatte gjærposen (Muntons Premium Gold Active Brewing Yeast), var vel temperaturen nede i NESTEN romtemperatur, 22 grader.
OG vart målt til ca. 1032... På pakken sto det OG 1040 - 1044. Eg tenkte kanskje dette skyldast den ekstra literen med vatn eller dei manglande 100g med maltekstrakt, men burde dette gjere so stort utslag?
Vi rørte godt rundt med ei stor plastsleiv og klapsa på lokk gjærlås. Bøtta vart deretter plasert i eit rom som muligens var noko kaldare enn ønska, ca. 17-18 grader, i motsetning til 18-21 grader som sto i anvisninga. I tillegg står dunken på eit kjøleskap, som sikkert kjølar den litt meir. Men etter det eg har forstått har det ikkje so mykje å seie? Er ikkje heilt sikker her. Eg har ikkje hastverk, og kan godt vente lenger til den er ferdig utgjæra.
No, etter 4 dagar, har det danna seg eit ca. 1 - 1,5 cm lag med skum, med mørk gøgge/graps på toppen. Det er so vidt det er liv i gjærlåsen, men noko er tydelivis "i gjære". Sjølv om boblinga av kolsyra gjorde det litt vanskeleg, kom vi fram til ca. 1020 om vi var raske å lese av på hydrometeret. Vi rørte litt rundt, sette på lokket, og flytta karet til eit litt varmare rom (ca. 20 grader).
Sidan ølet er ferdig ved ca. 1008 (sto det på pakken), fryktar eg at det vert noko alkoholsvakt (ca. 3,4% ? ???)
Er det då noko eg kan gjære? Varme opp meir ekstrakt og tilsette? Korleis veit eg isofall kva alkoholprosenten på slutten vil bli? Kan eg då ta 1032 minus 1020 = 12 + den nye OG'en eg måler? Sidan den allereie har gjæra vekk 12 liksom? Her er eg veldig usikker, men det er jo derfor eg spør. Er sannsynlegvis heilt på jordet.
Er det gjennomførbart å få ca. 5-6% på dette ølet, utan å øydeleggje det? Og er det elles noko eg har gjort feil i prossessen som eg kan ta med meg til neste kit-brygging? Eg veit eg har ein uvane med å skrive "litt" mykje om veldig lite, og om nokon har lest heile posten, og kjem med tips, er eg svært takknemmeleg!
MVH
Sindre (BBB - Brødrene Bøe Bryggeri :)
Eg og bror min har no sett i gong vårt fyrste øl.
Vi starta med ein kit med Muntons Connoisseurs Range Wheat Beer:
"- Made from a careful balance of wheat and barley malt, this is a crisp refreshing, distinctive beer. To enjoy at its prime, serve chilled with a squeeze of lemon or lime. OG 1040° to 1044°."
Typical analyses when canned:
Colour (EBC Units) <10
Bitterness (EBU's) 25 - 35
Solids (by refractometer) 80% - 82%
Acidity (as lactic) 1% max
pH 5 - 6
Free Amino Nitrogen 0.15%
Etter å ha lest oss rundt, las vi at gjærpakkane i slike kit ofte er av laber kvalitet, og kjøpte derfor ein anna tørrgjærpose: "Muntons Premium Gold Active Brewing Yeast". Vi bytta også ut "sugar" med maltextrakt i oppskrifta. Vi bytta då ut 1 kg sukker med 900g (2x450g glas, kanskje litt lite?) Moss Maltextrakt (det einaste eg finn i butikk). Elles brukte vi "gøgga" i boksen. Etter forslag frå "dei som kan", so kokte eg so mykje eg kunne av brygget, sjølv om kit'en sa det ikkje var nødvendig.
Vi kokte opp 19 liter vatn og helte på karet på forhånd. Deretter kokte vi heile boksa, 900g Moss maltextrakt og 3,5 liter vatn i ein kjele. Det kokte vel ca. 30 min, og i dei siste 10 minutta tilsatte vi 2g "Klar Urt" klarningsmiddel. Deretter helte vi dette i det ferdig kokte vatnet i karet. På grunn av ei lita feilberegning endte vi opp med 24 liter totalt, og ikkje 23 liter, som det sto i instruksjonane. Dette heldt då ein temperatur på 60-70 grader. Sidan gjære skullle tilsettast på ca. 18-21 grader, satte vi på lokk, og lot det stå å kjøle seg. Dette tok natta over. :S
Når vi tilsatte gjærposen (Muntons Premium Gold Active Brewing Yeast), var vel temperaturen nede i NESTEN romtemperatur, 22 grader.
OG vart målt til ca. 1032... På pakken sto det OG 1040 - 1044. Eg tenkte kanskje dette skyldast den ekstra literen med vatn eller dei manglande 100g med maltekstrakt, men burde dette gjere so stort utslag?
Vi rørte godt rundt med ei stor plastsleiv og klapsa på lokk gjærlås. Bøtta vart deretter plasert i eit rom som muligens var noko kaldare enn ønska, ca. 17-18 grader, i motsetning til 18-21 grader som sto i anvisninga. I tillegg står dunken på eit kjøleskap, som sikkert kjølar den litt meir. Men etter det eg har forstått har det ikkje so mykje å seie? Er ikkje heilt sikker her. Eg har ikkje hastverk, og kan godt vente lenger til den er ferdig utgjæra.
No, etter 4 dagar, har det danna seg eit ca. 1 - 1,5 cm lag med skum, med mørk gøgge/graps på toppen. Det er so vidt det er liv i gjærlåsen, men noko er tydelivis "i gjære". Sjølv om boblinga av kolsyra gjorde det litt vanskeleg, kom vi fram til ca. 1020 om vi var raske å lese av på hydrometeret. Vi rørte litt rundt, sette på lokket, og flytta karet til eit litt varmare rom (ca. 20 grader).
Sidan ølet er ferdig ved ca. 1008 (sto det på pakken), fryktar eg at det vert noko alkoholsvakt (ca. 3,4% ? ???)
Er det då noko eg kan gjære? Varme opp meir ekstrakt og tilsette? Korleis veit eg isofall kva alkoholprosenten på slutten vil bli? Kan eg då ta 1032 minus 1020 = 12 + den nye OG'en eg måler? Sidan den allereie har gjæra vekk 12 liksom? Her er eg veldig usikker, men det er jo derfor eg spør. Er sannsynlegvis heilt på jordet.
Er det gjennomførbart å få ca. 5-6% på dette ølet, utan å øydeleggje det? Og er det elles noko eg har gjort feil i prossessen som eg kan ta med meg til neste kit-brygging? Eg veit eg har ein uvane med å skrive "litt" mykje om veldig lite, og om nokon har lest heile posten, og kjem med tips, er eg svært takknemmeleg!
MVH
Sindre (BBB - Brødrene Bøe Bryggeri :)