Hei,
Har noen anbefalinger å komme med på litt lett prosa om gjær og hvordan gjær oppfører seg på forskjellige temperaturer?
Saken er den at jeg har gjæret noen batcher på feil temperatur, stort sett for kaldt, men øl er det blitt og ganske godt også. Derfor lurer jeg på om dette er noe man ofte leker seg litt med? Hva vil feks skje hvis man senker temperaturen med fra 21 til 17 grader ved lagring av en IPA med en bestemt type gjær? Blir ølet tørrere? Mer fruktig? Mer bittert? Hvorfor velger de som skriver oppskriftene en bestemt temperatur? Hvorfor bruker noen oppskrifter ekstreme og veldig smale temperaturområder for gjæring?
Finnes det noen oversikter over dette?
Har noen anbefalinger å komme med på litt lett prosa om gjær og hvordan gjær oppfører seg på forskjellige temperaturer?
Saken er den at jeg har gjæret noen batcher på feil temperatur, stort sett for kaldt, men øl er det blitt og ganske godt også. Derfor lurer jeg på om dette er noe man ofte leker seg litt med? Hva vil feks skje hvis man senker temperaturen med fra 21 til 17 grader ved lagring av en IPA med en bestemt type gjær? Blir ølet tørrere? Mer fruktig? Mer bittert? Hvorfor velger de som skriver oppskriftene en bestemt temperatur? Hvorfor bruker noen oppskrifter ekstreme og veldig smale temperaturområder for gjæring?
Finnes det noen oversikter over dette?