Jeg har et spørsmål om Roasted Barley: Inneholder denne malten noen gjærbare sukkerarter i det hele tatt, eller er alt karamellisert og brent til de grader at gjæren ikke kan nyttegjøre seg det?
Jeg forsøkte meg med en oppskrift på Beertols.com laget på kun 6 kg roasted barley til 20 liter øl. Dette gav OG=1.047, FG=1.004 og ABV=5.7. Jeg sammenlignet dette med et brygg laget på kun 6 kg basismalt (husker ikke i farten akkurat hvilken jeg valgte, lurer på om det var en pilsnermalt), som gav OG=1.061, FG=1.005 og ABV=7.4. Dvs at i begge tilfellene sank SG med ca 91%.
Her synes jeg det kan virke som om programmet kun tar hensyn til hvor mange gravitypoeng forskjellige malttyper bidrar til OG, og ikke hvor stor andel av disse gravitypoengene som kan nyttegjøres av gjæren.
Jeg forsøkte meg med en oppskrift på Beertols.com laget på kun 6 kg roasted barley til 20 liter øl. Dette gav OG=1.047, FG=1.004 og ABV=5.7. Jeg sammenlignet dette med et brygg laget på kun 6 kg basismalt (husker ikke i farten akkurat hvilken jeg valgte, lurer på om det var en pilsnermalt), som gav OG=1.061, FG=1.005 og ABV=7.4. Dvs at i begge tilfellene sank SG med ca 91%.
Her synes jeg det kan virke som om programmet kun tar hensyn til hvor mange gravitypoeng forskjellige malttyper bidrar til OG, og ikke hvor stor andel av disse gravitypoengene som kan nyttegjøres av gjæren.