Gjæring (produksjon av varme)

roba

 
Ved gjæring, spesielt de første dagene, produserer gjæringsdunken mye egenvarme?
Har satt til gjæring 25 liter i dunk (FK med liggeunderlaget som isolasjon og varmefolie) og trodde problemet ble å opprettholde varmen.
Prøver å gjære på 20-21 °C men har vært helt oppe i 25 °C (målt mellom dunk og isolasjon)  :doh:
Romtemp. ligger på 18-19 °C
 
Gjæringen kan produsere ganke så mye egenvarme, ja. det er ikke uvanlig at temperaturen i et 20-litersbrygg ligger 4-5 grader over den målte lufttemperaturen rundt, uten isolasjon rundt gjæringskaret. Det er ingen vits å isolere! For å følge med på tempen i gjæringen kandet lønne seg å ha en sonde til et termometer liggende inntil lkaret med lit isolasjon akkurat rundt sonden, og så regulere temperaturen rundt dunken for å få rett gjæringstemperatur. Det beste er selvsagt å ha et kjøleskap dedikert til dette, med en ekstern termostat (UT100/UT200).
 
Da er vel faren allerede tilstede for at ølet kan bli for fruktig? Det er vel de første dagene som er viktigst for gjæreprossessen?
Tenkte å bruke samme gjær og dunk (etter dette ølet er tømt ut) til å sette Santas Winter Warmer.
Vil gjæren kunne ha tatt noen "skade" av høy temperatur, og derved være uegnet til videre bruk?
Wyeast, 1084 Irish Ale.
 
Tilbake
Topp