Heisann.
Jeg satt mitt første brygg til gjæring for 18 dager siden. En engelsk ipa(forhåpentligvis ). Testbrygget er på 12L,
det er ca 8-9% spesialmalt i det og 1,7kg spraymalt. OG var på ca 1.052 (noe lavere enn planlagt). Jeg tilsatte noe
gjærnæring(litt ute av dato), og en pose med utgått tørrgjær som jeg hørte tilsvarer gjærnæring(tilsatt under koking).
Jeg oksygenerte kun ved å sile vørteren over i 30l gjæringskar og riste denne. Gjæringen kom igang etter ca 40timer
og roet seg ned etter det hadde gått 7 dager. Jeg lot det stå noen dager til og etter 11 dager tok jeg hydrometerprøve,
den viste 1.018. Jeg tenkte det var for høyt, Nottingham tørrgjær(brukte 1 pakke, rehydrert, med litt sukker) kan
visstnok gjære ned til 1008 og flokkulerer bra, så jeg har prøvd å løfte opp litt gjær fra bunnen og heve tempen litt uten
at dette har hatt noe å si (har ligget på 17-19c). Jeg målte på nytt igjen idag, dag 18, hydrometeret viser akkurat det
samme som uken før. Jeg synes ikke ølet er spesielt søtlig så jeg undrer meg litt, gjærsmaken er dominerende. Det har
ploppet litt i gjærlåsen nå siste uken også, men virker bare som at det er co2 som frigjøres.
Det virker på meg som gjæren har gått tom for næring, men jeg har ikke peiling :nosmile:
Er det noe som kan gjøres for å få gjæringen igang igjen?
og
Hvis jeg har det over på flasker med ekstra sukker, vil gjæren kunne sette igang igjen på de enklere sukkerene og produsere kullsyren?
All hjelp er flott, står vel helt fast her egentlig... hmmm..
espen
Jeg satt mitt første brygg til gjæring for 18 dager siden. En engelsk ipa(forhåpentligvis ). Testbrygget er på 12L,
det er ca 8-9% spesialmalt i det og 1,7kg spraymalt. OG var på ca 1.052 (noe lavere enn planlagt). Jeg tilsatte noe
gjærnæring(litt ute av dato), og en pose med utgått tørrgjær som jeg hørte tilsvarer gjærnæring(tilsatt under koking).
Jeg oksygenerte kun ved å sile vørteren over i 30l gjæringskar og riste denne. Gjæringen kom igang etter ca 40timer
og roet seg ned etter det hadde gått 7 dager. Jeg lot det stå noen dager til og etter 11 dager tok jeg hydrometerprøve,
den viste 1.018. Jeg tenkte det var for høyt, Nottingham tørrgjær(brukte 1 pakke, rehydrert, med litt sukker) kan
visstnok gjære ned til 1008 og flokkulerer bra, så jeg har prøvd å løfte opp litt gjær fra bunnen og heve tempen litt uten
at dette har hatt noe å si (har ligget på 17-19c). Jeg målte på nytt igjen idag, dag 18, hydrometeret viser akkurat det
samme som uken før. Jeg synes ikke ølet er spesielt søtlig så jeg undrer meg litt, gjærsmaken er dominerende. Det har
ploppet litt i gjærlåsen nå siste uken også, men virker bare som at det er co2 som frigjøres.
Det virker på meg som gjæren har gått tom for næring, men jeg har ikke peiling :nosmile:
Er det noe som kan gjøres for å få gjæringen igang igjen?
og
Hvis jeg har det over på flasker med ekstra sukker, vil gjæren kunne sette igang igjen på de enklere sukkerene og produsere kullsyren?
All hjelp er flott, står vel helt fast her egentlig... hmmm..
espen