Finn Berger
Moderator
Stemmer det at vi trenger dobbel mengde gjær når vi gjærer pils etc. på lav temperatur?
Jeg tok sjansen på å teste denne tesen da jeg fikk kloa i en fersk pose Imperial L25 Hygge (opprinnelse Carlsberg) på slutten av forrige måned. Jeg laget til et pilsbrygg på 25 liter i gjæringskaret, helte posen oppi, og satte dunken i kjelleren på 8-9 grader. Det tok litt tid før den kom i gang, men det gjør det på den temperaturen; ikke noe spesielt der.
Brygget blei satt 1.mars. Og var 1.050, og 13. mars målte jeg 1.018. Da satte jeg ølet opp på 14 grader, og der fikk det stå til i går, da jeg flytta det opp i romtemperatur. Da var SG 1.010, og jeg regner med at ølet er utgjæra - og antakelig har vært det noen dager. Ingen aktivitet i gjærlåsen. 5,5% ABV og 79% utgjæring (eller enda mer, om jeg hadde filtrert ut kullsyra, slik @Steinar Huneide gjør). Helt normalt.
Det er så klart tidlig å si ennå, men prøven smakte i hvert fall helt utmerket - målt opp mot den hjemlige standarden. Jeg skal tappe opp bare alt NM-ølet er vel ute av huset, og så får vi se om en 14 dagers tid. Er en pils vellykka, skal den være god med en gang. Og det håper jeg den blir - for så skal den garantert med på ølsmakinga 3. mai. Den gleder jeg meg jo uansett til, men det hadde vært gøy å kunne presentere et vellykka resultat av dette forsøket.
Imperial-posene skal inneholde 200 milliarder celler, bare så det er sagt. Jeg hadde ikke tatt sjansen på å prøve med halvparten av det igjen.
Jeg tok sjansen på å teste denne tesen da jeg fikk kloa i en fersk pose Imperial L25 Hygge (opprinnelse Carlsberg) på slutten av forrige måned. Jeg laget til et pilsbrygg på 25 liter i gjæringskaret, helte posen oppi, og satte dunken i kjelleren på 8-9 grader. Det tok litt tid før den kom i gang, men det gjør det på den temperaturen; ikke noe spesielt der.
Brygget blei satt 1.mars. Og var 1.050, og 13. mars målte jeg 1.018. Da satte jeg ølet opp på 14 grader, og der fikk det stå til i går, da jeg flytta det opp i romtemperatur. Da var SG 1.010, og jeg regner med at ølet er utgjæra - og antakelig har vært det noen dager. Ingen aktivitet i gjærlåsen. 5,5% ABV og 79% utgjæring (eller enda mer, om jeg hadde filtrert ut kullsyra, slik @Steinar Huneide gjør). Helt normalt.
Det er så klart tidlig å si ennå, men prøven smakte i hvert fall helt utmerket - målt opp mot den hjemlige standarden. Jeg skal tappe opp bare alt NM-ølet er vel ute av huset, og så får vi se om en 14 dagers tid. Er en pils vellykka, skal den være god med en gang. Og det håper jeg den blir - for så skal den garantert med på ølsmakinga 3. mai. Den gleder jeg meg jo uansett til, men det hadde vært gøy å kunne presentere et vellykka resultat av dette forsøket.
Imperial-posene skal inneholde 200 milliarder celler, bare så det er sagt. Jeg hadde ikke tatt sjansen på å prøve med halvparten av det igjen.