Hei.
Jeg er helt fersk i dette faget, men har merket at denne basillen er ekstremt potent. Har lest en hel del om brygging i det siste, men å overføre teori til praksis kan være vanskelig helt i starten. Jeg vil nå gå gjennom mine fremgangsmåter og utfordringer for mine to første batcher, og setter stor pris på alle innspill for å kunne utvikle både meg, og forhåpentligvis bryggene som nå står på flasker (om det ikke alt er for sent). Jeg startet som mange andre med maltekstrakt.
Batch 1, Brewmarts Mexican Cerveza:
Jeg fulgte oppskriften på denne slavisk, og endte da opp med ca. 27 liter. Det jeg ikke tenkte på til å begynne med var at jeg hadde behov for hydrometer, noe som medførte at jeg ikke vet hva OG ble. Som oppskriften sa rørte jeg lett i brygget ved tilsetting av gjær, men ristet ikke godt i karet som jeg nå har lest at er en fordel. Etter 8 dager med gjæring hadde gravity falt helt ned til 1001, så da flasket jeg den med candissukkerbiter fra BryggSelv. En bit på 0,33-flasker og to på 0,5-flasker. Har underveis i karboneringen smakt en flaske her og en flaske der og en ganske kraftig gjærsmak har holdt seg relativt konstant hele veien, selv nå etter drøyt 2 uker på flaske. Det er også minimalt med kullsyre i ølet.
Jeg har etterhvert lest at brygget burde stå noen grader varmere ved karbonering enn det temperaturen var under gjæringen, og lurer på om dette kan ha skyld i at det er lite futt i det. Hadde et ullteppe over flaskene, men tenkte ikke på at gulvet var såpass kaldt som det var. Jeg har derfor nå flyttet alle flaskene inn på badet (2 uker etter flasking), og satt på varmekablene i gulvet. Håper dette kan hjelpe litt på saken, men frykter at det er for lite, for sent.
Batch 2, SAGA Captains IPA:
Jeg fulgte også oppskriften på denne, og endte da opp med 23 liter. Heller ikke her fikk jeg målt OG, ei ristet jeg inn oksygen ved tilsetting av gjær, men rørte forsiktig som oppskriften beskrev. Dette brygget fikk stå på gjæringskar i totalt 2 uker, og den medfølgende humlen ble tilsatt på dag 5, da SG var under 1015. FG endte på 1002. Brukte medfølgende primingsukker på 100g på denne batchen.
Har som på cerveza’n smakt på dette underveis og her er det heldigvis minimalt med gjærsmak og den er forholdsvis god, dog har jeg samme problemet med lite kullsyre. Da denne har stått ca. 1 uke mindre på flasker er håpet at det skal komme etterhvert. Jeg flyttet også denne inn på badet for at det skulle få stå litt varmere enn det gjorde den første uken.
Spørsmålsbonanza:
Avslutter her for å ikke gjøre innlegget så langt at det skremmer noen fra å lese det, men bare å spørre om det skulle være noen vitale detaljer jeg har glemt å legge ved.
Vil gjærsmaken i cervezaen etterhvert gi seg, eller er løpet kjørt for denne? Er det håp om at de begge skal kunne utvikle mer kullsyre etter at jeg satt de litt varmere, selv om de har stått litt for kaldt i hendholdsvis 2 og 1 uke(r)? Eller har jeg misforstått alt om temperatur etter flasking?
Setter som sagt pris på alle tilbakemeldinger. Må legge til at jeg langt langt ifra blir demotivert for å fortsette med denne hobbyen, men litt irriterende er det jo om begge min to første batcher går åt skogen. Som student som snart leverer bacheloren skal jeg nok få samlet en gjeng som med glede drikker litt under pari, men gratis øl, så det trenger ikke nødvendigvis havne i vaksen.
Jeg er helt fersk i dette faget, men har merket at denne basillen er ekstremt potent. Har lest en hel del om brygging i det siste, men å overføre teori til praksis kan være vanskelig helt i starten. Jeg vil nå gå gjennom mine fremgangsmåter og utfordringer for mine to første batcher, og setter stor pris på alle innspill for å kunne utvikle både meg, og forhåpentligvis bryggene som nå står på flasker (om det ikke alt er for sent). Jeg startet som mange andre med maltekstrakt.
Batch 1, Brewmarts Mexican Cerveza:
Jeg fulgte oppskriften på denne slavisk, og endte da opp med ca. 27 liter. Det jeg ikke tenkte på til å begynne med var at jeg hadde behov for hydrometer, noe som medførte at jeg ikke vet hva OG ble. Som oppskriften sa rørte jeg lett i brygget ved tilsetting av gjær, men ristet ikke godt i karet som jeg nå har lest at er en fordel. Etter 8 dager med gjæring hadde gravity falt helt ned til 1001, så da flasket jeg den med candissukkerbiter fra BryggSelv. En bit på 0,33-flasker og to på 0,5-flasker. Har underveis i karboneringen smakt en flaske her og en flaske der og en ganske kraftig gjærsmak har holdt seg relativt konstant hele veien, selv nå etter drøyt 2 uker på flaske. Det er også minimalt med kullsyre i ølet.
Jeg har etterhvert lest at brygget burde stå noen grader varmere ved karbonering enn det temperaturen var under gjæringen, og lurer på om dette kan ha skyld i at det er lite futt i det. Hadde et ullteppe over flaskene, men tenkte ikke på at gulvet var såpass kaldt som det var. Jeg har derfor nå flyttet alle flaskene inn på badet (2 uker etter flasking), og satt på varmekablene i gulvet. Håper dette kan hjelpe litt på saken, men frykter at det er for lite, for sent.
Batch 2, SAGA Captains IPA:
Jeg fulgte også oppskriften på denne, og endte da opp med 23 liter. Heller ikke her fikk jeg målt OG, ei ristet jeg inn oksygen ved tilsetting av gjær, men rørte forsiktig som oppskriften beskrev. Dette brygget fikk stå på gjæringskar i totalt 2 uker, og den medfølgende humlen ble tilsatt på dag 5, da SG var under 1015. FG endte på 1002. Brukte medfølgende primingsukker på 100g på denne batchen.
Har som på cerveza’n smakt på dette underveis og her er det heldigvis minimalt med gjærsmak og den er forholdsvis god, dog har jeg samme problemet med lite kullsyre. Da denne har stått ca. 1 uke mindre på flasker er håpet at det skal komme etterhvert. Jeg flyttet også denne inn på badet for at det skulle få stå litt varmere enn det gjorde den første uken.
Spørsmålsbonanza:
Avslutter her for å ikke gjøre innlegget så langt at det skremmer noen fra å lese det, men bare å spørre om det skulle være noen vitale detaljer jeg har glemt å legge ved.
Vil gjærsmaken i cervezaen etterhvert gi seg, eller er løpet kjørt for denne? Er det håp om at de begge skal kunne utvikle mer kullsyre etter at jeg satt de litt varmere, selv om de har stått litt for kaldt i hendholdsvis 2 og 1 uke(r)? Eller har jeg misforstått alt om temperatur etter flasking?
Setter som sagt pris på alle tilbakemeldinger. Må legge til at jeg langt langt ifra blir demotivert for å fortsette med denne hobbyen, men litt irriterende er det jo om begge min to første batcher går åt skogen. Som student som snart leverer bacheloren skal jeg nok få samlet en gjeng som med glede drikker litt under pari, men gratis øl, så det trenger ikke nødvendigvis havne i vaksen.