Gjærstarter med tørrgjær..?

Jeg er ganske fersk i ølbryggerfaget, men liker å eksperimentere litt.
Har lurt på hvilken effekt det har å lage gjærstarter av tørrgjær, gjorde da følgende forsøk:
- Mesket og kokte 50 Belgisk Blonde (OG=1061).
- Fordelte dette på to identiske gjæringskar.
- På det ene (Kar1) brukte jeg rehydrert tørrgjær av type US-05.
- På det andre (Kar2) brukte jeg gjærstarter av US-05 (laget på vørter og brukt magnetrører).
- Begge kar har stått til gjæring på samme sted i samme temperatur (21C) i 12 dager.
- Har målt FG jevnlig, har nå målt samme FG to dager på rad og anser gjæringen som ferdig.

Observasjoner så langt:
- Kar 2 startet stormgjæring nesten umiddelbart, Kar1 startet dette etter ca 1 døgn.
- Kar 1 har nå en FG=1011 og smaker ganske "ferskt", litt skarp og bitter i smak.
- Kar 2 har nå en FG=1006, er litt lysere/klarere enn Kar1 og er rundere i smak. Har også en mer behagelig ettersmak enn Kar1.

Skal nå flaske begge "batcher" i kveld, blir spennende å se hvordan dette utvikler seg videre.
Planen er å gjøre det samme med et IPA-brygg jeg skal gjøre førstkommende onsdag, spent på resultatet.
 
Sist redigert:
Jeg rørte også tørrgjæren i helga med us-05 , brukte spraymalt for å koke vørter, det virket meget lovende i dunken for å si det midt.2 pakker for 25 liter., måtte prøve røren da den er nyinnkjøpt. rørte 3 timer sto i 5 ca
 
Jeg rørte også tørrgjæren i helga med us-05 , brukte spraymalt for å koke vørter, det virket meget lovende i dunken for å si det midt.2 pakker for 25 liter., måtte prøve røren da den er nyinnkjøpt. rørte 3 timer sto i 5 ca
Kult. Fint om du kan legge inn en kommentar med resultat/erfaringer. Etter min oppfatning så er gjær og gjæring det viktigste for å få godt øl, absolutt verdt å forske på :)
 
Har vel vært sagt før i denne tråden at starter på tørrgjær ikke er noen god idé økonomisk sett, men når W34/70 er oppe i 75,-/pk. og en skal ha 3 av dem for å gjære en 25L batch på klassisk lagergjæringstemp trur jeg vi må revurdere den tanken ja...
 
Jeg er ganske fersk i ølbryggerfaget, men liker å eksperimentere litt.
Har lurt på hvilken effekt det har å lage gjærstarter av tørrgjær, gjorde da følgende forsøk:
- Mesket og kokte 50 Belgisk Blonde (OG=1061).
- Fordelte dette på to identiske gjæringskar.
- På det ene (Kar1) brukte jeg rehydrert tørrgjær av type US-05.
- På det andre (Kar2) brukte jeg gjærstarter av US-05 (laget på vørter og brukt magnetrører).
- Begge kar har stått til gjæring på samme sted i samme temperatur (21C) i 12 dager.
- Har målt FG jevnlig, har nå målt samme FG to dager på rad og anser gjæringen som ferdig.

Observasjoner så langt:
- Kar 2 startet stormgjæring nesten umiddelbart, Kar1 startet dette etter ca 1 døgn.
- Kar 1 har nå en FG=1011 og smaker ganske "ferskt", litt skarp og bitter i smak.
- Kar 2 har nå en FG=1006, er litt lysere/klarere enn Kar1 og er rundere i smak. Har også en mer behagelig ettersmak enn Kar1.

Skal nå flaske begge "batcher" i kveld, blir spennende å se hvordan dette utvikler seg videre.
Planen er å gjøre det samme med et IPA-brygg jeg skal gjøre førstkommende onsdag, spent på resultatet.
Du er sikker på at begge er utgjæra?

Jeg synes dette virker merkelig. Du får ikke dårligere utgjæring med tørrgjær som er behandla riktig før den tilsettes enn du får med en tørrgjær det er satt starter på. Jeg tar sjansen på å si at her er det en annen forklaring.
 
Du er sikker på at begge er utgjæra?

Jeg synes dette virker merkelig. Du får ikke dårligere utgjæring med tørrgjær som er behandla riktig før den tilsettes enn du får med en tørrgjær det er satt starter på. Jeg tar sjansen på å si at her er det en annen forklaring.
Jeg ville vel kanskje tro det har en vesentlig forskjell i antall celler ved start... Viser vel kanskje viktigheten av å pitches tilstrekkelig :)
 
Jeg ville vel kanskje tro det har en vesentlig forskjell i antall celler ved start... Viser vel kanskje viktigheten av å pitches tilstrekkelig :)
Jeg tenkte også på det. Men da må det være underpitcha ganske kraftig med den rehydrerte.

En annen forklaring kan være at rehydreringa har tatt livet av en god del av gjæren. Jeg klarte å ta livet av samtlige en gang:).
 
Jeg er ganske fersk i ølbryggerfaget, men liker å eksperimentere litt.
Har lurt på hvilken effekt det har å lage gjærstarter av tørrgjær, gjorde da følgende forsøk:
- Mesket og kokte 50 Belgisk Blonde (OG=1061).
- Fordelte dette på to identiske gjæringskar.
- På det ene (Kar1) brukte jeg rehydrert tørrgjær av type US-05.
- På det andre (Kar2) brukte jeg gjærstarter av US-05 (laget på vørter og brukt magnetrører).
- Begge kar har stått til gjæring på samme sted i samme temperatur (21C) i 12 dager.
- Har målt FG jevnlig, har nå målt samme FG to dager på rad og anser gjæringen som ferdig.

Observasjoner så langt:
- Kar 2 startet stormgjæring nesten umiddelbart, Kar1 startet dette etter ca 1 døgn.
- Kar 1 har nå en FG=1011 og smaker ganske "ferskt", litt skarp og bitter i smak.
- Kar 2 har nå en FG=1006, er litt lysere/klarere enn Kar1 og er rundere i smak. Har også en mer behagelig ettersmak enn Kar1.

Skal nå flaske begge "batcher" i kveld, blir spennende å se hvordan dette utvikler seg videre.
Planen er å gjøre det samme med et IPA-brygg jeg skal gjøre førstkommende onsdag, spent på resultatet.
Dommen faller vel når ølene har fått stått til modning en stund? Det beste ølet vinner, men jeg må si at kar #2 oppførte seg litt merkelig. Når det starter å gjære nesten umiddelbart, kan det tyde på en kraftig overpitch. Det behøver ikke være så negativt, men egentlig ikke helt optimalt. Ville dog vært litt obs på at 90 % utgjæring (fra 1.061 til 1.006) ikke er normalt for US-05. Det tyder på at noen har forsynt seg med all maltotriosen i vørteren, og også har begynt å smake på de mer komplekse sukkerartene. Det normale for US-05 er mer i tråd med kar #1, starter eller ikke.
 
Dommen faller vel når ølene har fått stått til modning en stund? Det beste ølet vinner, men jeg må si at kar #2 oppførte seg litt merkelig. Når det starter å gjære nesten umiddelbart, kan det tyde på en kraftig overpitch. Det behøver ikke være så negativt, men egentlig ikke helt optimalt. Ville dog vært litt obs på at 90 % utgjæring (fra 1.061 til 1.006) ikke er normalt for US-05. Det tyder på at noen har forsynt seg med all maltotriosen i vørteren, og også har begynt å smake på de mer komplekse sukkerartene. Det normale for US-05 er mer i tråd med kar #1, starter eller ikke.
Sjølsagt. Jeg tenlkte ikke på utgjæringsprosenten. 90% bør få alarmklokkene til å ringe. Da spises det dekstriner.
 
Tilbake
Topp