Jeg er ganske fersk i ølbryggerfaget, men liker å eksperimentere litt.
Har lurt på hvilken effekt det har å lage gjærstarter av tørrgjær, gjorde da følgende forsøk:
- Mesket og kokte 50 Belgisk Blonde (OG=1061).
- Fordelte dette på to identiske gjæringskar.
- På det ene (Kar1) brukte jeg rehydrert tørrgjær av type US-05.
- På det andre (Kar2) brukte jeg gjærstarter av US-05 (laget på vørter og brukt magnetrører).
- Begge kar har stått til gjæring på samme sted i samme temperatur (21C) i 12 dager.
- Har målt FG jevnlig, har nå målt samme FG to dager på rad og anser gjæringen som ferdig.
Observasjoner så langt:
- Kar 2 startet stormgjæring nesten umiddelbart, Kar1 startet dette etter ca 1 døgn.
- Kar 1 har nå en FG=1011 og smaker ganske "ferskt", litt skarp og bitter i smak.
- Kar 2 har nå en FG=1006, er litt lysere/klarere enn Kar1 og er rundere i smak. Har også en mer behagelig ettersmak enn Kar1.
Skal nå flaske begge "batcher" i kveld, blir spennende å se hvordan dette utvikler seg videre.
Planen er å gjøre det samme med et IPA-brygg jeg skal gjøre førstkommende onsdag, spent på resultatet.
Har lurt på hvilken effekt det har å lage gjærstarter av tørrgjær, gjorde da følgende forsøk:
- Mesket og kokte 50 Belgisk Blonde (OG=1061).
- Fordelte dette på to identiske gjæringskar.
- På det ene (Kar1) brukte jeg rehydrert tørrgjær av type US-05.
- På det andre (Kar2) brukte jeg gjærstarter av US-05 (laget på vørter og brukt magnetrører).
- Begge kar har stått til gjæring på samme sted i samme temperatur (21C) i 12 dager.
- Har målt FG jevnlig, har nå målt samme FG to dager på rad og anser gjæringen som ferdig.
Observasjoner så langt:
- Kar 2 startet stormgjæring nesten umiddelbart, Kar1 startet dette etter ca 1 døgn.
- Kar 1 har nå en FG=1011 og smaker ganske "ferskt", litt skarp og bitter i smak.
- Kar 2 har nå en FG=1006, er litt lysere/klarere enn Kar1 og er rundere i smak. Har også en mer behagelig ettersmak enn Kar1.
Skal nå flaske begge "batcher" i kveld, blir spennende å se hvordan dette utvikler seg videre.
Planen er å gjøre det samme med et IPA-brygg jeg skal gjøre førstkommende onsdag, spent på resultatet.
Sist redigert: